ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκαν τα «κενά μνήμης» και τα αλληλοκαρφώματα

Eurokinissi

Συνεχίζονται τα... κενά μνήμης, οι αντιφάσεις και οι απέλπιδες προσπάθειες να κρυφτούν ο χαρακτήρας και η δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στη δίκη της που συνεχίζεται με τις απολογίες των κατηγορούμενων.

Στην απολογία του χτες, ο Γ. Τσακανίκας δήλωσε ότι αν και ταμίας στην ΤΟ Νίκαιας, ποτέ δεν άκουσε και δεν του ζητήθηκαν χρήματα για τα τρικάκια που υποτίθεται ότι τυπώθηκαν για να μοιραστούν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Για το υλικό από τυπογραφεία, όπως είπε, συνεργάζονταν με τα κεντρικά στη Μεσογείων ή με ένα τυπογραφείο στη Σαλαμίνα. «Δεν θυμάμαι αν τυπώθηκαν τρικάκια. Δεν το άκουσα τότε. Δεν ζήτησαν έγκριση από εμένα ως ταμία. Το άκουσα από τους συγκατηγορούμενούς μου μετά από πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι από ποιους, από τον Πατέλη νομίζω...». Υπενθυμίζεται ότι Ρουπακιάς, Πατέλης και Καζαντζόγλου ισχυρίζονται λίγο - πολύ ότι η κινητοποίηση του τάγματος εφόδου που κατέληξε στη δολοφονία Φύσσα έγινε για να μοιράσουν... τρικάκια, αν και κανένας «δεν θυμάται» πού βρίσκεται το τυπογραφείο στο οποίο υποτίθεται τυπώθηκαν...

Χαρακτήρισε «καραγκιοζιλίκια» και «ανωριμότητα» τη στρατιωτική εκπαίδευση στη Νέδα, τις στολές παραλλαγής, τον όρκο, τις φωτογραφίες με τη σημαία των SS κ.λπ., προσπαθώντας να τα υποβαθμίσει. Ανέφερε ότι είναι αθλητής πολεμικών τεχνών αλλά χαρακτήρισε παχύσαρκους τους χρυσαυγίτες στη Νέδα, «που δεν μπορούσαν να εκπαιδευτούν» και «αν ήθελαν», όπως είπε, «ας πήγαιναν σε σχολή».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το βράδυ της δολοφονίας ήταν σπίτι του, έγραφε την ομιλία Πατέλη, τον οποίο και κάλεσε στο τηλέφωνο. «Την πέσαν αναρχικοί στον Αγγο, έγινε συμπλοκή, κλείσε, θα σε πάρω», του είπε. Αφησε, επίσης, υπονοούμενα για όσους «δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους». Οπως είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο, «έχετε όλα τα εχέγγυα για να δείτε ποιοι ήταν εκεί και έπαιρναν τηλέφωνα και ποιοι βοήθησαν. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία. Κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους (...) Ο ένας λέει "έβγαζα τα καναρίνια βόλτα" και ο άλλος λέει άλλα. Τι να πω;».

Χαρακτήρισε επίσης το δουλεμπορικό σωματείο των χρυσαυγιτών στη Ζώνη «αδιάφορο» γι' αυτόν, λέγοντας ότι κανένας από όσους ήταν εκεί δεν ήταν εργάτης και δεν εργαζόταν.

Τηλεφώνησε... απρόσμενα σε Λαγό και Ρουπακιά

«Κατά λάθος» τηλεφώνησε δύο φορές στον Ρουπακιά - ενώ ήθελε να τηλεφωνήσει στον πυρηνάρχη του τον Πατέλη για τα «γνωστά» τρικάκια - ο οποίος του είπε ότι «δεν μπορώ να σου μιλήσω, έχω μαχαιρώσει άνθρωπο, με συλλαμβάνουν, μου παίρνουν το κινητό μου». «Εντελώς αψυχολόγητα» επίσης, με το δεύτερο κινητό ισχυρίστηκε ότι κάλεσε τον Ι. Λαγό να τον ενημερώσει, αν και ποτέ δεν είχε καμία σχέση μαζί του. Ενώ δεν διευκρίνισε τι τελικά ειπώθηκε στην 72 δευτερολέπτων συνομιλία τους, με τη δικαιολογία ότι ήταν... σοκαρισμένος. Αυτά απάντησε ο Γ. Σταμπέλος στις σχετικές ερωτήσεις της προέδρου για τα τηλεφωνήματα που αντάλλαξε με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, και τον περιφερειάρχη Ι. Λαγό μετά τη δολοφονία. Ομως δεν έπεισε...

Χαρακτηριστικός ο παρακάτω διάλογος με την πρόεδρο του δικαστηρίου:

Πρ.: «Γιατί το μυαλό σας πάει στη Χρυσή Αυγή; Γιατί το συνδέεται με τοπική; Γιατί συνδέσατε την ανθρωποκτονία με το κόμμα; Είναι περίεργο γιατί το μυαλό σας πηγαίνει να ενημερώσετε βουλευτή του συγκεκριμένου κόμματος».

Σταμπ.: «Δεν τη συνέδεσα».

Πρ.: «Αφού πήρατε τηλέφωνο τον βουλευτή».

Σταμπ.: «Ακόμα και σήμερα είναι για μένα περίεργο πώς κάλεσα τον Λαγό, με συγχωρείτε τον κύριο Ιωάννη Λαγό».

Πρ.: «Δεν σας είπε ποιος είναι αυτός ο Ρουπακιάς και γιατί με ενοχλείς τέτοια ώρα;».

Σταμπ. «Εδώ έχω κενό μνήμης...».

Ανέφερε στο δικαστήριο ότι τα τρικάκια που δήθεν είχε πάρει από τον χρυσαυγίτη Ι. Καζαντζόγλου δεν τα μοίρασε και τα πέταξε τελικά στα σκουπίδια το ίδιο βράδυ. Ανακάλεσε επίσης υπόμνημα, στο οποίο δηλώνει ότι γνωρίζει γεγονότα που «από φόβο» δεν τα έχει καταθέσει και ότι οι κλήσεις σε Ρουπακιά - Λαγό δεν έγιναν από τον ίδιο, αλλά από άλλο άτομο.

Το μέλος του τάγματος εφόδου Γ. Σταμπέλος δήλωσε υποστηρικτής της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ακόμα και σήμερα. Σχετικά με τον ναζιστικό χαιρετισμό που συνεχίζει να κάνει, παρέπεμψε στην... ιστορική έρευνα που έκανε και μίλησε για αρχαιοελληνικό χαιρετισμό τον οποίο «καπηλεύτηκαν οι πάντες και τα πάντα». Μάλιστα, «είδε» σβάστικες, κέλτικους σταυρούς κ.ά. στη Βουλή, στα μνήματα του Α' Νεκροταφείου, στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών, ενώ... ανακάλυψε ότι πουλάνε στους τουρίστες που έρχονται στη χώρα σουβενίρ με τον αγκυλωτό σταυρό και τη σβάστικα (Μελιγαλά, Θερμοπύλες) (!).

Αντίθετα από την παραπάνω «έρευνα», να σημειωθεί ότι και αυτός δεν έψαξε να μάθει ή να βρει πού τελικά τυπώθηκαν τα περίφημα τρικάκια που θα μοίραζε. Αστείοι ήταν και οι ισχυρισμοί του για να αντικρούσει την παρουσία του με το μηχανάκι στην επίθεση στο «Συνεργείο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
Κοινή πρωτοβουλία για επιστροφές μεταναστών

Στο «φως» της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες, που προβλέπει fast track διαδικασίες απόδοσης ασύλου και διώξιμο από τη χώρα μας με «στιβαρά» προγράμματα επιστροφής, ανακοινώθηκε χτες κοινή πρωτοβουλία με την Κύπρο σε επίπεδο ΕΕ για τις επιστροφές μεταναστών. Η συνεργασία αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου, και του υπουργού Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Οι δύο υπουργοί, όπως ανακοινώθηκε, σε συνέχεια των τελευταίων ευρωπαϊκών συναντήσεων για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό συζήτησαν για τον συντονισμό των δύο χωρών και «την από κοινού κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση διαστάσεων του ζητήματος». Σε δηλώσεις του, ανάμεσα στα άλλα, ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «συζητήσαμε σήμερα όλα αυτά τα θέματα. Γίναμε και πρακτικοί και συγκεκριμένοι. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα μελετήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο μιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με αντικείμενο την ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι η στιγμή σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες όλων των κρατών μελών της ΕΕ (...) Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχετε από εμάς μια συγκεκριμένη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο δε Κ. Πετρίδης πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «είμαστε σε θέση ως Κύπρος και Ελλάδα να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Οι επιστροφές είναι ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει την ΕΕ. Θα δουλέψουμε με συγκεκριμένες προτάσεις ούτως ώστε η ίδια η ΕΕ, ο ίδιος ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, να είναι πιο αποτελεσματικός».

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο πρώην αν. υπουργός Υγείας

Με τις υποθέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, ξεκινά σήμερα τις εργασίες της η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Ο Π. Πολάκης έχει κληθεί στην Επιτροπή για δύο δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί από την Εισαγγελία στη Βουλή και αφορούν η πρώτη τη μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, για παράνομη καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας, και η δεύτερη τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε σε βάρος του ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι υποθέσεις του Π. Πολάκη διαβιβάστηκαν στη Βουλή, σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν τη βουλευτική ασυλία, ενώ ο ίδιος ζήτησε να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και τη σύσταση Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής.

ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΤΣ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πάλη για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά

Την πλήρη αντίθεσή τους με τη διοργάνωση εκδήλωσης υπέρ της χρήσης κάνναβης στο νησί εκφράζουν η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ και το ΤΣ Σάμου της ΚΝΕ.

«Η ναρκωκουλτούρα προωθείται από την ΕΕ και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που βλέπουν κέρδος και με τη βούλα της... νομιμοποίησης (...). Πρόκειται για πολιτική που προωθεί τον ψεύτικο και αντιεπιστημονικό διαχωρισμό περί "σκληρών" και "μαλακών" ναρκωτικών, που ονομάζει τη χρήση ναρκωτικών "θεραπευτική" και υιοθετεί αμφιλεγόμενες έρευνες για να αθωώσει στα μάτια, ιδιαίτερα της νεολαίας, τη χρήση ναρκωτικών», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωσή τους και καλούν το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιου είδους «εκδηλώσεις».

«Οι νέοι, υπογραμμίζεται, σήμερα δεν έχουν ανάγκη από ψευδαισθήσεις και εξαρτήσεις. Εχουν ανάγκη για ολόπλευρη μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, πολιτισμό και αθλητισμό. Η μόνη "εξάρτηση" που πρέπει να έχουν είναι αυτή της ταξικής αλληλεγγύης και του οργανωμένου αγώνα για τις πραγματικές τους ανάγκες. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σταθερά ανοίγουν μέτωπο στη ναρκωκουλτούρα και στην προώθηση μιας κοινωνίας με ελεύθερα ναρκωτικά, για να ναρκώνεται το μυαλό και η συνείδηση της νεολαίας και των εργαζομένων, ώστε να μην μπορούν να κατανοήσουν ούτε ποιος φταίει για τα αδιέξοδα που βιώνουν, ούτε, πολύ περισσότερο, να παλέψουν για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ