ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ
Απαράδεκτη εικόνα με ευθύνη κυβερνήσεων και τοπικής διοίκησης

Την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες των επισκεπτών

Στην επικαιρότητα έρχεται ξανά τις τελευταίες μέρες, μέσα από δημοσιεύματα και καταγγελίες, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο πάρκο Τρίτση, έκτασης 1.200 στρεμμάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά την άθλια εικόνα που παρουσιάζουν οι υδάτινοι διάδρομοί του.

Το πάρκο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής για τις λαϊκές οικογένειες στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και βρίσκεται σταθερά σε πορεία εγκατάλειψης και απαξίωσης, με ευθύνη κυβερνήσεων, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης. Η πολιτική υποβάθμισής του, η απουσία επαρκούς χρηματοδότησης, η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία, τη φύλαξη και τη συντήρησή του, ταυτόχρονα με «θεσμικές» παρεμβάσεις, οδηγούν το πάρκο στην αγκαλιά των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παλεύουν με συνέπεια σε όλα τα επίπεδα για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση, προβάλλοντας το σύνθημα «Πάρκο ανοιχτό για το λαό - Κλειστό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τα τελευταία χρόνια στο χώρο συνδυάζεται με την ανάδειξη του αιτήματος, ταυτόχρονα με διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ να συμβάλει στην πυροπροστασία του πάρκου.

Οπως σημείωναν στελέχη τις ΚΝΕ με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στόχος ήταν να αναδειχτεί μεταξύ άλλων η ανάγκη να αντιδράσει μαζικά ο λαός και η νεολαία της περιοχής και συνολικά της Αττικής «στην εγκατάλειψη και την απουσία κρατικής χρηματοδότησης, απέναντι στα σχέδια διαμελισμού και εμπορευματοποίησης του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αττική. Με τους αγώνες του λαού το Πάρκο δημιουργήθηκε και κυρίως διαφυλάχθηκε, μόνο με αγώνες μπορεί γλιτώσει από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, να αναβαθμιστεί και να γίνει αυτό που αξίζει στην εργατική τάξη και στα παιδιά της, ένα στολίδι μέσα στην πόλη μας, πηγή υγείας, αναψυχής και γνώσης, όμορφος και ασφαλής χώρος άθλησης και πολιτισμού. Σήμερα υπάρχει ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες, όπως π.χ. η πυροπροστασία, η υδροδότηση κ.τ.λ., η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία, συντήρηση και φύλαξη του Πάρκου. Παραμένει η ανάγκη για σταθερή κρατική χρηματοδότηση».

Η εθελοντική δουλειά των μελών της Οργάνωσης την περίοδο του Φεστιβάλ κυριολεκτικά μεταμορφώνει το χώρο, τον ομορφαίνει και τον αποδίδει πολύ καλύτερο και αξιοποιήσιμο από το λαό της περιοχής και όχι μόνο, μία προσπάθεια που έχει αναγνωριστεί από τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του πάρκου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει το στίβαγμα σκουπιδιών δίπλα στους πρόσφυγες

Το συνεχιζόμενο έγκλημα με τα σκουπίδια δίπλα από τους πρόσφυγες και σε απόσταση αναπνοής από το εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Λαύριο καταγγέλλεται από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, που καλεί κάθε αρμόδια αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σε επιστολή που κοινοποιεί στο Δασαρχείο Λαυρίου, στο Πυροσβεστικό Σώμα Λαυρίου, στο Αστυνομικό Τμήμα Λαυρίου, στο δήμο Λαυρεωτικής, στην Περιφέρεια Αττικής, στα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Εθνικής Αμυνας και στη διεύθυνση ΕΑΣ Λαυρίου, σημειώνει:

«Συνεχίζεται το έγκλημα με τη μεταφορά κλαδιών αλλά και άλλων σκουπιδιών - όπως άλλωστε φαίνεται και στις φωτογραφίες που απαθανάτισε το κλιμάκιο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής που επισκέφτηκε την περιοχή Νεράκι - δίπλα ακριβώς από τον προσφυγικό καταυλισμό και μια ανάσα από τα ΕΑΣ Λαυρίου.

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς, τη στιγμή που μετράμε τέσσερις πυρκαγιές στη συγκεκριμένη και τόσο επικίνδυνη περιοχή, από τη μια να συνεχίζεται το έγκλημα και από την άλλη να μην παρεμβαίνει καμία αρμόδια αρχή ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

Η διοίκηση του ΕΚ Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής πήγε στο συγκεκριμένο χώρο την Παρασκευή 9 Αυγούστου, για άλλη μια φορά κατέγραψε την εικόνα και για την ασφάλεια του λαού της περιοχής αναλαμβάνει να στείλει τη συγκεκριμένη επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να αναλάβουν ο καθένας τις ευθύνες του, να σταματήσει έστω και τώρα αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, να καθαριστεί η περιοχή, να βρεθεί άλλος χώρος, μη επικίνδυνος, για την τοποθέτηση κλαδιών κ.λπ., και φυσικά χωρίς μέσα να περιέχουν σκουπίδια.

Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί είναι πλέον υπόλογοι για αυτήν την κατάσταση, αλλά είναι και υπεύθυνοι για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον. Επίσης καλούμε το λαό της περιοχής να επιβάλει ο ίδιος με την πάλη του όλες εκείνες τις συνθήκες για τη δική του ασφάλεια και υγιεινή».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση του υδροθεραπευτηρίου

Την αντίθεσή της στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του «SPA Λουτρακίου» εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου, με αφορμή το κάλεσμα της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο προς τις υπόλοιπες παρατάξεις να συζητηθούν οι όροι της ιδιωτικοποίησης.

Στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει: «Να μην περάσουν τα σχέδια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Το υδροθεραπευτήριο είναι ένα έργο που πλήρωσε πανάκριβα ο λαός του Λουτρακίου, μέσα από δημοτικούς φόρους και χαράτσια, και ανήκει σε αυτόν. Είναι μία υποδομή που θα πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα και όχι να δοθεί προίκα σε ιδιωτικά συμφέροντα ώστε να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Θα πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων του Λουτρακίου και των εργαζομένων σε αυτό, και όχι με χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν δικαιολογημένα ανησυχία και στους εργαζόμενους του SPA, για τους οποίους το μέλλον είναι αβέβαιο. Ηδη το προηγούμενο διάστημα είχαμε απολύσεις τριών εργαζομένων, οι οποίοι δούλευαν στον εργολάβο που έχει αναλάβει την καθαριότητα.

Καλούμε τους εργαζόμενους της "Τουριστικής ΑΕ" να οργανώσουν την πάλη τους ώστε να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του υδροθεραπευτηρίου και να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους. Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στους διάφορους μεσσίες που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα και να υπερασπιστούν οι ίδιοι το δικαίωμά τους σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Απαιτούμε:

  • Να μη γίνει κανενός είδους παραχώρηση του υδροθεραπευτηρίου "Loutraki Thermal Spa" σε ιδιώτη.
  • Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας.
  • Να καταργηθούν οι εργολαβίες και όλοι οι εργαζόμενοι να γίνουν αορίστου χρόνου στην "Τουριστική Λουτρακίου ΑΕ ΟΤΑ"».
Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο Μπλόκο στις 17/8/1944. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά το Σάββατο 17/8, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Νικολάου, με τα στεφανώματα που θα καταλήξουν στις 8.15 μ.μ. στη μάντρα του Μπλόκου. Συνεχίζεται την Τετάρτη 28/8, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη 26/9, με την κεντρική εκδήλωση στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.

Τιμούν τον Νίκο Πλουμπίδη

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου, στις 10 π.μ., η ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη μνήμη του σ. Νίκου Πλουμπίδη (μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ) στο μνημείο που έχει στηθεί στον τόπο όπου εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954, στη θέση Αγία Μαρίνα στο Δαφνί (πίσω από τη Μονή Δαφνίου).

Λαϊκά γλέντια του ΚΚΕ στη Λέσβο

Ολοκληρώνονται το Σάββατο 17 Αυγούστου τα λαϊκά γλέντια που οργανώνουν οι ΚΟΒ Λέσβου του ΚΚΕ, με τις εκδηλώσεις στην αγορά της Λ. Θερμής και στην πλατεία της Ερεσού (ώρα έναρξης 9 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ