ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Προμηθέας» σε θέατρα της Αθήνας

Μετά την πετυχημένη περιοδεία σε πολλά θέατρα ανά την Ελλάδα, η πολυσυζητημένη παράσταση του φετινού καλοκαιριού, ο «Προμηθέας Δεσμώτης», φτάνει, την επόμενη βδομάδα, στην Αθήνα.

Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα παρουσιαστεί, την Τετάρτη 28 Αυγούστου στο Κηποθέατρο στου Παπάγου, την Παρασκευή 30 Αυγούστου στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους Δ. Κιντής στην Ηλιούπολη, την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα και το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βεάκειο στον Πειραιά.

«Η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει», σημειώνει ο Στ. Τσακίρης. Ο σκηνικός χώρος είναι ένα έρημο, παγωμένο τοπίο, όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος πάνω στον οποίο είναι δεμένος ο Προμηθέας. Γύρω του ο θίασος με προεξάρχοντα έναν αφηγητή, αναβιώνει τα πάθη του ήρωα με ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του.

Στην κορυφή του Καυκάσου, ο Ηφαιστος και οι συνοδοί του στήνουν έναν ψηλό στύλο όπου δένουν τον τιμωρημένο Προμηθέα. Μόνοι του συμπαραστάτες οι άνθρωποι που νίκησαν τον φόβο τους... Η Ιστορία εξελίσσεται σαν ένας παλιός λαϊκός μύθος με συνεχείς ανατροπές. Οι εποχές αλλάζουν και μόνο ο αλυσοδεμένος άνθρωπος, μέχρι και σήμερα, περιμένει τη σωτηρία του από κάθε σκλαβιά, κάθε προκατάληψη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, Σταύρος Σ. Τσακίρης, και το ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει η Κάθριν Χάντερ, βραβευμένη με Olivier Award ως καλύτερη ηθοποιός. Στο πλευρό της: Ο Νικήτας Τσακίρογλου κρατά το ρόλο του αφηγητή, ο Δημήτρης Πιατάς υποδύεται τον Ηφαιστο, η Πέγκυ Τρικαλιώτη την Ιώ, ο Γεράσιμος Γεννατάς κρατά το ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του Κράτους. Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Ο εννιαμελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά του Κώστα Βαρώτσου. Ο Γιάννης Μετζικώφ σχεδίασε τα κοστούμια και τις μάσκες και ο Ιταλός Μαρτσέλο Μάνι επιμελήθηκε την κίνηση.

Κινηματογραφικό αφιέρωμα προς τιμήν του Ερνστ Τέλμαν

Από την ταινία
Από την ταινία
Με αφορμή τα 75 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Γερμανού κομμουνιστή ηγέτη, Ερνστ Τέλμαν, η «New Star» προβάλλει από χτες δύο αριστουργήματα του βραβευμένου σκηνοθέτη Κουρτ Μέτσιγκ.

Δυο ιστορικές ταινίες με χαρακτηριστικά υπερπαραγωγής, γυρισμένες εξολοκλήρου στα σπουδαία κινηματογραφικά στούντιο DEFA της Ανατολικής Γερμανίας και σκηνοθετημένες από τον πολυβραβευμένο κινηματογραφιστή και άξιο δάσκαλο Κουρτ Μέτσιγκ. Η πρώτη επικεντρώνεται στην ένοπλη προλεταριακή εξέγερση του Αμβούργου τον Οκτώβρη του 1923, με κεντρική φιγούρα του ταξικού αγώνα τον Τέλμαν, από το 1925 επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, ενώ η δεύτερη ξεκινά από το 1930 και φτάνει στη δολοφονία του κομμουνιστή ηγέτη από τους ναζί, το 1944, στο κρεματόριο του Μπούχενβαλντ.

Οι προβολές γίνονται στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης «Studio new star art cinema» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής).

Το Σάββατο 24 Αυγούστου, στις 18.00, θα προβληθεί η ταινία «Ερνστ Τέλμαν, ο γιος της τάξης του». Σήμερα, Παρασκευή 23 Αυγούστου, στις 22.00 και την Κυριακή 25 Αυγούστου, στις 18.00, θα προβληθεί η ταινία «Ερνστ Τέλμαν, ο ηγέτης της τάξης του».

Η νέα ταινία του Κεν Λόουτς στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 18 μέχρι τις 29 Σεπτέμβρη. Εκεί, θα προβληθεί και η νέα ταινία του στρατευμένου Αγγλου σκηνοθέτη Κεν Λόουτς, «Sorry we missed you», η οποία είχε παρουσιαστεί και στις Κάννες.

Στο «Sorry We Missed You» συναντάμε και εδώ την ανθρωποκεντρική αφήγηση και τον ρεαλισμό του σκηνοθέτη, όπως επίσης και τη δεξιότητά του να ανακαλύπτει παντελώς άγνωστους ηθοποιούς με ελάχιστη ή καθόλου πείρα (Κρις Χίτσεν και η Ντέμπι Χάνεϊγουντ) και να τους αναδεικνύει σε απολύτως πειστικούς χαρακτήρες, τους οποίους χτίζει από το μηδέν. Σε αυτή την ταινία, ο Ρίκι (Χίτσεν) και η Αμπι (Χάνεϊγουντ), ένα σκληρά εργαζόμενο ζευγάρι με δύο παιδιά, παλεύει να τα φέρει βόλτα στη σύγχρονη Αγγλία.

Στην προβολή των «Νυχτών Πρεμιέρας» θα παρευρεθεί η πρωταγωνίστρια της ταινίας Ντέμπι Χάνεϊγουντ, ενώ η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από τις 31 Οκτώβρη.

«Πρώτη αγάπη» με ελεύθερη είσοδο

Την οπερέτα «Πρώτη αγάπη» του Νίκου Χατζηαποστόλου, από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε σκηνοθεσία Προμηθέα Αλειφερόπουλου, φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, την Τρίτη 27 Αυγούστου στις 20.30.

«Η πρώτη αγάπη» είναι μια πικάντικη και γεμάτη χιούμορ ιστορία γύρω από τη ζωή δύο νέων, η οποία φωτίζει απροσδόκητες πτυχές της εποχής. Πίσω από τις πασίγνωστες μελωδίες και τους στίχους των τραγουδιών αναδύεται η Ελλάδα της δεκαετίας του '20. Η Πλάκα και η Καλαμάτα με την αναδυόμενη αστική τάξη, η Αίγλη, το Ζάππειο, ο «Απόλλωνας», το Ωδείο Αθηνών, η καθημερινότητα των φοιτητών, ξεπροβάλλουν ανάγλυφα μέσα από το έργο.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Σύμβουλος δραματουργίας: Θάνος Τοκάκης

Ενορχήστρωση - διασκευή: Μιχάλης Παρασκάκης

Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Σπανού

Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα

Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος

Παίζουν: Διονύσης Τσαντίνης, Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Γιώργος Ρούπας.

Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Μερκούριος Καραλής (σαξόφωνο - κρουστά), Σταμάτης Πασόπουλος (ακορντεόν).

Η είσοδος για την παράσταση θα γίνεται με δωρεάν δελτία, τα οποία θα δίνονται από το ταμείο μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.

Δωρεάν ξενάγηση

Την ερχόμενη Πέμπτη 29 Αυγούστου, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη οργανώνει δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Από τα Μακεδονικά στα Θεσσαλικά Τέμπη: Από τη Ρεντίνα στη Βελίκα», η οποία εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 21/12/2018 στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του ΜΒΠ «Κυριάκος Κρόκος». Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τους επιμελητές της έκθεσης.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, παρουσιάζονται πέντε επιλεγμένες οχυρωμένες θέσεις από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους επειδή έχουν ιδρυθεί, κατασκευαστεί ή ανακαινιστεί κατά τα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α' (527 - 565). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην επικοινωνία και στα δίκτυα των δρόμων που διαμορφώθηκαν μεταξύ των οχυρών, αλλά και στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Παράλληλα, αναδεικνύεται η πορεία κάθε θέσης διαχρονικά.

Επιπλέον, η έκθεση αποτελεί άλλη μια ευκαιρία για το Μουσείο να αναδείξει σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες του και μέχρι σήμερα δεν έχουν εκτεθεί στο κοινό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ