Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Προμηθέας» σε θέατρα της Αθήνας

Μετά την πετυχημένη περιοδεία σε πολλά θέατρα ανά την Ελλάδα, η πολυσυζητημένη παράσταση του φετινού καλοκαιριού, ο «Προμηθέας Δεσμώτης», φτάνει, την επόμενη βδομάδα, στην Αθήνα.

Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα παρουσιαστεί, την Τετάρτη 28 Αυγούστου στο Κηποθέατρο στου Παπάγου, την Παρασκευή 30 Αυγούστου στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους Δ. Κιντής στην Ηλιούπολη, την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα και το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βεάκειο στον Πειραιά.

«Η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει», σημειώνει ο Στ. Τσακίρης. Ο σκηνικός χώρος είναι ένα έρημο, παγωμένο τοπίο, όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος πάνω στον οποίο είναι δεμένος ο Προμηθέας. Γύρω του ο θίασος με προεξάρχοντα έναν αφηγητή, αναβιώνει τα πάθη του ήρωα με ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του.

Στην κορυφή του Καυκάσου, ο Ηφαιστος και οι συνοδοί του στήνουν έναν ψηλό στύλο όπου δένουν τον τιμωρημένο Προμηθέα. Μόνοι του συμπαραστάτες οι άνθρωποι που νίκησαν τον φόβο τους... Η Ιστορία εξελίσσεται σαν ένας παλιός λαϊκός μύθος με συνεχείς ανατροπές. Οι εποχές αλλάζουν και μόνο ο αλυσοδεμένος άνθρωπος, μέχρι και σήμερα, περιμένει τη σωτηρία του από κάθε σκλαβιά, κάθε προκατάληψη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, Σταύρος Σ. Τσακίρης, και το ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει η Κάθριν Χάντερ, βραβευμένη με Olivier Award ως καλύτερη ηθοποιός. Στο πλευρό της: Ο Νικήτας Τσακίρογλου κρατά το ρόλο του αφηγητή, ο Δημήτρης Πιατάς υποδύεται τον Ηφαιστο, η Πέγκυ Τρικαλιώτη την Ιώ, ο Γεράσιμος Γεννατάς κρατά το ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του Κράτους. Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Ο εννιαμελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά του Κώστα Βαρώτσου. Ο Γιάννης Μετζικώφ σχεδίασε τα κοστούμια και τις μάσκες και ο Ιταλός Μαρτσέλο Μάνι επιμελήθηκε την κίνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα στην Πετρούπολη ο «Προμηθέας Δεσμώτης» (2019-09-03 00:00:00.0)
Με τον «Προμηθέα» ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Επιδαύρου (2019-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ