Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα στην Πετρούπολη ο «Προμηθέας Δεσμώτης»

Το κλασικό έργο του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, παρουσιάζεται σήμερα στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που κέρδισε το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών ανά την Ελλάδα, ολοκληρώνει αυτήν τη βδομάδα την περιοδεία της σε θέατρα της Αττικής. Την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη ανεβαίνει στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα και το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βεάκειο στον Πειραιά.

Στην κορυφή του Καυκάσου, ο Ηφαιστος και οι συνοδοί του στήνουν έναν ψηλό στύλο, όπου δένουν τον τιμωρημένο Προμηθέα. Το Κράτος και η Βία επιθεωρούν... Μόνοι του συμπαραστάτες οι άνθρωποι που νίκησαν το φόβο τους. Κάποια στιγμή φτάνει ο Ωκεανός. Του προτείνει να συμβιβαστεί με τον θεό και να ζητήσει συγγνώμη. Ο Προμηθέας δεν τον εμπιστεύεται και τον διώχνει. Μόνος στα δεσμά του, συνεχίζει. Μετά φτάνει η Ιώ, που φέρνει την άνοιξη στον έρημο τόπο. Ο Προμηθέας χαίρεται, αλλά γνωρίζει ότι σύντομα η Ιώ θα χαθεί μέσα στους μεγάλους δρόμους, όπως είναι η μοίρα που της έδωσε η κατάρα της Ηρας. Καταχνιά σκεπάζει τα πάντα και πάλι. Μετά εμφανίζεται ο Ερμής, που του ανακοινώνει την τελική καταδίκη του, να χαθεί στο παντοτινό σκοτάδι...

Το ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει η Κάθριν Χάντερ. Στο πλευρό της Κ. Χάντερ μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών: Ο Νικήτας Τσακίρογλου κρατά το ρόλο του αφηγητή, ο Δημήτρης Πιατάς υποδύεται τον Ηφαιστο, η Πέγκυ Τρικαλιώτη την Ιώ, ο Γεράσιμος Γεννατάς κρατά το ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του Κράτους. Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Ο εννεαμελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά του Κώστα Βαρώτσου. Ο Γιάννης Μετζικώφ σχεδιάζει τα κοστούμια και τις μάσκες και ο Ιταλός Μαρτσέλο Μάνι επιμελείται την κίνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ