ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ασίγαστες κόντρες με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...

Δεν βρήκε την «ευελιξία» που επιθυμούσε ο Μπ. Τζόνσον στη συνάντηση με τον Ε. Μακρόν...

Copyright 2019 The Associated

Δεν βρήκε την «ευελιξία» που επιθυμούσε ο Μπ. Τζόνσον στη συνάντηση με τον Ε. Μακρόν...
Την προσπάθεια κάποιων «αλλαγών» στη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) - ΕΕ με σκοπό να επιτευχθεί διατεταγμένα το Brexit στις 31 Οκτώβρη ξεκινά ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, μετά τις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη και τη Πέμπτη που μας πέρασαν σε Γερμανία και Γαλλία με τους ηγέτες Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα. Οι συναντήσεις αυτές είχαν στόχο αφενός να βολιδοσκοπηθούν οι πιθανότητες για «ρήγμα» στην ενιαία στάση της ΕΕ στο παζάρι με το Λονδίνο, αφετέρου να παρακάμψουν την ηγεσία της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνει αμετακίνητη σε κρίσιμα ζητήματα της συμφωνίας που ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβρη στις Βρυξέλλες η προκάτοχος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με τους άλλους ομολόγους της στην ΕΕ. Επιπλέον, οι συναντήσεις του Μπόρις Τζόνσον σε Βερολίνο και Παρίσι κατέστησαν απαραίτητες μετά την απόρριψη πρότασης που απηύθυνε στην Ιρλανδία προκειμένου Λονδίνο και Δουβλίνο είτε να έρθουν σε κάποιου είδους «ιδιωτική διευθέτηση» με σκοπό να αποτρέψουν τα σκληρά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών (backstop) είτε να παρεκκλίνει η Ιρλανδία από τους κανονισμούς και θεσμούς της ΕΕ για να έρθει πιο κοντά στις θέσεις της Βρετανίας, ώστε να αποφευχθεί το σκληρό Brexit.

Παρά την αισιοδοξία του Μπόρις Τζόνσον κατά τις συναντήσεις που είχε σε Βερολίνο και Παρίσι, δεν διαφάνηκε φως στον ορίζοντα των σκληρών παζαριών που διεξάγονται εδώ και περίπου δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα που έγινε τον Ιούνη του 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο αναδεικνύοντας νικητές τους υποστηρικτές του Brexit με 51,89% έναντι των υποστηρικτών παραμονής της χώρας στην ΕΕ με 48,11%. Η προσπάθεια του Τζόνσον να πείσει την Μέρκελ και τον Μακρόν ότι είναι «διαθέσιμες τεχνικές» εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να άρουν το μεγάλο, κατά τη γνώμη του, εμπόδιο του backstop, δηλαδή την αποφυγή αυστηρών συνοριακών ελέγχων στα σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας (μέσω παραμονής του ΗΒ στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ) δεν τεκμηριώθηκε, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, από συγκεκριμένα στοιχεία ή ενδείξεις. Η στάση των συνομιλητών του σε Βερολίνο και Παρίσι ήταν, παρά τα χαμόγελα και την αποφυγή σφοδρών επικρίσεων, συγκρατημένη.

Οι «30 μέρες» της Μέρκελ

Η Α. Μέρκελ, επιχειρώντας να φανεί πιο συγκαταβατική, σύστησε στον Μπόρις Τζόνσον να παρουσιάσει ό,τι εναλλακτικές προτάσεις διαθέτει σε «30 μέρες». Είπε πως διέκρινε «δυνατότητες μέσω αλλαγών στην πολιτική διακήρυξη των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου», που θα μπορούσαν να δώσουν «λύση στο πρόβλημα του backstop». Μία μέρα μετά όμως προχώρησε σε «διευκρινιστική» δήλωση, τονίζοντας ότι δεν αναφερόταν κυριολεκτικά σε αυστηρό τελεσίγραφο 30 ημερών αλλά χρησιμοποίησε ένα σχήμα λόγου για να δείξει πόσο λίγος χρόνος απομένει για νέες διαπραγματεύσεις.

Τι είπε ο Μακρόν

Λίγο πιο αυστηρός και ευθύς στις δηλώσεις του υπήρξε ο Γάλλος Πρόεδρος, που επισήμανε, με κάθε αφορμή, πως το backstop είναι «απαραίτητη εγγύηση» σε μία νέα συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Εκτίμησε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξεύρεση «μίας απάντησης χωρίς να ανακατέψει συνολικά τη συμφωνία αποχώρησης», εφόσον βεβαίως το Λονδίνο παρουσιάσει εφικτές εναλλακτικές. Πρόσθεσε πως η ΕΕ θα ήθελε να δει τη συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση του Λονδίνου «το συντομότερο δυνατόν», προειδοποιώντας ότι «τον επόμενο μήνα δεν θα βρούμε μία νέα συμφωνία που θα είναι πιο μακριά από αυτή που ήδη έχουμε». Δεν δίστασε ωστόσο να μεταθέσει στον Βρετανό πρωθυπουργό την ευθύνη για τις πιθανώς δυσμενείς συνέπειες που θα προκαλούσε, εντός και εκτός ΗΒ, ένα άτακτο Brexit, λέγοντας ότι αυτός είναι που θα κάνει την «πολιτική επιλογή» και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις...

Τα παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν και αυτήν την Κυριακή, 25 Αυγούστου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών (G7) στη γαλλική πόλη Μπιαρίτζ, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Λίγες μέρες πριν, οι δύο αξιωματούχοι είχαν ανταλλάξει επιστολές, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην αποκλείει πλέον ένα άτακτο Brexit, παρατηρώντας: «Εκείνοι που απορρίπτουν το backstop και δεν αντιπροτείνουν ρεαλιστική εναλλακτική λύση ουσιαστικά υποστηρίζουν τη δημιουργία νέων συνόρων. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται».

Οι ενδοαστικές κόντρες στο Λονδίνο

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι κόντρες δεν αφορούν μόνο τις σχέσεις της Βρετανίας με τις ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ αλλά και το εσωτερικό της χώρας. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνουν τις ασταμάτητες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις καθώς δεν συμφωνούν όλα τα τμήματα του κεφαλαίου εάν θα στοιχίσουν τα συμφέροντά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός ή εκτός ΕΕ, ή με τι όρους. Δεν πρέπει υπ' αυτή την έννοια να αποκλείονται στο Λονδίνο αυτό το θερμό φθινόπωρο ποικίλες, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Το σενάριο των νέων πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Ούτε καν το πιο αδύναμο σενάριο μίας «υπηρεσιακής» κυβέρνησης ενός «μεγάλου συνασπισμού» Συντηρητικών και Εργατικών, όπως και ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα.


Δ. ΟΡΦ.

ΙΤΑΛΙΑ
«Κίνημα 5 Αστέρων» και Δημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Διορία έως την Τετάρτη έχει θέσει ο Ιταλός Πρόεδρος προκειμένου να επιλυθεί η «κυβερνητική κρίση»

ΡΩΜΗ.--

Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) - που μέχρι πρότινος συγκυβερνούσε με τη «Λέγκα» - και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές σε μια κρίσιμη για την ιταλική καπιταλιστική οικονομία περίοδο, ενώ επίκεινται δύσκολα παζάρια με την ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό και το υψηλό κρατικό χρέος.

Ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, έδωσε στα δύο κόμματα διορία έως την Τετάρτη για να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης που θα διαρκέσει έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, «υπενθυμίζοντας» για να ασκήσει πιέσεις, ότι η μόνη εναλλακτική είναι πρόωρες εκλογές πιθανόν στις 27 Οκτώβρη. Ο Ματαρέλα θα συνεχίσει την Τρίτη τις διαβουλεύσεις για την επίλυση της κυβερνητικής κρίσης με τα μικρά κόμματα και θα τελειώσει την Τετάρτη με το PD, τη «Λέγκα» και το M5S.

Ο επικεφαλής του Μ5S, Λουίτζι Ντι Μάγιο, δήλωσε, την Πέμπτη μετά τη συνάντηση με τον Ματαρέλα, έτοιμος να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση μιας «ισχυρής πλειοψηφίας» στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας - χωρίς να κατονομάσει το PD - και έθεσε δέκα προγραμματικά σημεία, ορισμένα από τα οποία συμπίπτουν με τα πέντε σημεία που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη μέρα το PD. Ο Ντι Μάγιο ανέφερε ως βασικές προτεραιότητες την ψήφιση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, τη μείωση βουλευτών και γερουσιαστών, τη νομοθέτηση κατώτατου μισθού, την παροχή βοήθειας στις οικογένειες, τη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και ένα σχέδιο επενδύσεων για το Νότο.

Το PD έχει ζητήσει πλήρη συμμόρφωση της Ιταλίας με την ΕΕ, κεντρικό ρόλο του Κοινοβουλίου στη λήψη αποφάσεων, "πράσινη" ανάπτυξη, διαχείριση του Μεταναστευτικού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οικονομική και κοινωνική πολιτική για «αναδιανομή του εισοδήματος», ενίσχυση των επενδύσεων. Τα δύο κόμματα θα έπρεπε επίσης να καταλήξουν σε έναν προτεινόμενο πρωθυπουργό και υπάρχουν εικασίες ότι ίσως προταθεί η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Πάολα Σεβερίνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το M5S να αναβιώσει την κυβερνητική συμμαχία με τη «Λέγκα» αν ο Ντι Μάγιο αποδεχθεί να γίνει πρωθυπουργός, όπως λέγεται πως έχει προτείνει ο επικεφαλής της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σε στενή πολιορκία τζιχαντιστές και τουρκικά στρατιωτικά «παρατηρητήρια»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Καθώς ο συριακός στρατός ανακτά το τελευταίο διάστημα διαδοχικά σημαντικά εδάφη και πόλεις στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που ήταν από το 2012 ή το 2014 στα χέρια τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών με τη στήριξη και της Τουρκίας, όλο και πιο συχνά τα τουρκικά στρατεύματα γίνονται και αυτά στόχος.

Την περασμένη Δευτέρα, κομβόι περίπου 30 οχημάτων και αρμάτων μάχης του τουρκικού στρατού που (σύμφωνα με καταγγελίες Σύρων αξιωματούχων επιχειρούσε να εξοπλίσει και να στηρίξει με νέες δυνάμεις μισθοφόρων τους τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» που είχαν ηττηθεί στο Χαν Σεϊχούν) δέχθηκε τα πυρά μαχητικού αεροσκάφους ανεπιβεβαίωτης ταυτότητας (που σύμφωνα με κάποιες πηγές ενδέχεται να ήταν ρωσικό). Τα πυρά που έπεσαν στην προπομπή μισθοφόρων τζιχαντιστών που προηγούνταν από το κομβόι του τουρκικού στρατού προκάλεσαν το θάνατο τριών «αμάχων» και τον τραυματισμό άλλων 12. Την Πέμπτη, δυνάμεις του συριακού στρατού έριξαν προειδοποιητικά πυρά σε τουρκικό «παρατηρητήριο» κοντά στην πόλη Μόρεκ, όπου είχαν καταφύγει τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» μαζί με τις οικογένειές τους επειδή αρνούνταν να παραδώσουν τα όπλα. Από τα πυρά δεν υπήρξαν τραυματισμοί, όμως το «μήνυμα» ήταν σαφές, κάνοντας τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου, να δηλώσει πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να μεταφέρει κάποιο από τα 12 παρατηρητήρια που έστησε πέρσι μετά τη ρωσο-τουρκική συμφωνία στο Σότσι για «εκεχειρία» στο Ιντλίμπ. Μία μέρα μετά, την Παρασκευή, αναφέρθηκε η περικύκλωση του ίδιου παρατηρητηρίου του τουρκικού στρατού στο Μόρεκ (που βρίσκεται σε θύλακα μεταξύ των επαρχιών Ιντλίμπ και Χάμα) αφού είχε προηγηθεί η ανάκτηση της πόλης Κφαρ Ζίτα (βόρεια επαρχία Χάμα), που ήταν στα χέρια αντικαθεστωτικών από το 2012, της πόλης Ουάντι αλ Ανάζ (στα περίχωρα του Μόρεκ) ενώ συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού και στην παρακείμενη πόλη Αλ Ταμανάα.

Οι εξελίξεις αυτές, που προκαλούν μοιραία τριβές στη συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας στη Συρία, μαζί με τις υποτιθέμενες προσπάθειες εξεύρεσης «πολιτικής λύσης» για τον τερματισμό του πολέμου, θα τεθούν στο επίκεντρο νέας τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας που προγραμματίστηκε για τις 16 Σεπτέμβρη στην Αγκυρα.

Το ίδιο διάστημα, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι (μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου) επιβεβαίωσαν ότι ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν από τον περασμένο Ιούλη έως τα μέσα αυτής της βδομάδας σε αποθήκες και βάσεις σιιτικών πολιτοφυλακών έξω από την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, που φέρεται να συνδράμουν τη συριακή κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ