Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σε στενή πολιορκία τζιχαντιστές και τουρκικά στρατιωτικά «παρατηρητήρια»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Καθώς ο συριακός στρατός ανακτά το τελευταίο διάστημα διαδοχικά σημαντικά εδάφη και πόλεις στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που ήταν από το 2012 ή το 2014 στα χέρια τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών με τη στήριξη και της Τουρκίας, όλο και πιο συχνά τα τουρκικά στρατεύματα γίνονται και αυτά στόχος.

Την περασμένη Δευτέρα, κομβόι περίπου 30 οχημάτων και αρμάτων μάχης του τουρκικού στρατού που (σύμφωνα με καταγγελίες Σύρων αξιωματούχων επιχειρούσε να εξοπλίσει και να στηρίξει με νέες δυνάμεις μισθοφόρων τους τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» που είχαν ηττηθεί στο Χαν Σεϊχούν) δέχθηκε τα πυρά μαχητικού αεροσκάφους ανεπιβεβαίωτης ταυτότητας (που σύμφωνα με κάποιες πηγές ενδέχεται να ήταν ρωσικό). Τα πυρά που έπεσαν στην προπομπή μισθοφόρων τζιχαντιστών που προηγούνταν από το κομβόι του τουρκικού στρατού προκάλεσαν το θάνατο τριών «αμάχων» και τον τραυματισμό άλλων 12. Την Πέμπτη, δυνάμεις του συριακού στρατού έριξαν προειδοποιητικά πυρά σε τουρκικό «παρατηρητήριο» κοντά στην πόλη Μόρεκ, όπου είχαν καταφύγει τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» μαζί με τις οικογένειές τους επειδή αρνούνταν να παραδώσουν τα όπλα. Από τα πυρά δεν υπήρξαν τραυματισμοί, όμως το «μήνυμα» ήταν σαφές, κάνοντας τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου, να δηλώσει πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να μεταφέρει κάποιο από τα 12 παρατηρητήρια που έστησε πέρσι μετά τη ρωσο-τουρκική συμφωνία στο Σότσι για «εκεχειρία» στο Ιντλίμπ. Μία μέρα μετά, την Παρασκευή, αναφέρθηκε η περικύκλωση του ίδιου παρατηρητηρίου του τουρκικού στρατού στο Μόρεκ (που βρίσκεται σε θύλακα μεταξύ των επαρχιών Ιντλίμπ και Χάμα) αφού είχε προηγηθεί η ανάκτηση της πόλης Κφαρ Ζίτα (βόρεια επαρχία Χάμα), που ήταν στα χέρια αντικαθεστωτικών από το 2012, της πόλης Ουάντι αλ Ανάζ (στα περίχωρα του Μόρεκ) ενώ συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού και στην παρακείμενη πόλη Αλ Ταμανάα.

Οι εξελίξεις αυτές, που προκαλούν μοιραία τριβές στη συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας στη Συρία, μαζί με τις υποτιθέμενες προσπάθειες εξεύρεσης «πολιτικής λύσης» για τον τερματισμό του πολέμου, θα τεθούν στο επίκεντρο νέας τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας που προγραμματίστηκε για τις 16 Σεπτέμβρη στην Αγκυρα.

Το ίδιο διάστημα, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι (μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου) επιβεβαίωσαν ότι ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν από τον περασμένο Ιούλη έως τα μέσα αυτής της βδομάδας σε αποθήκες και βάσεις σιιτικών πολιτοφυλακών έξω από την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, που φέρεται να συνδράμουν τη συριακή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ