ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ
Στην πυρά και στο στόχαστρο συμφερόντων ο «πνεύμονας» της Γης

Ανείπωτη είναι η καταστροφή στον Αμαζόνιο

Copyright 2019 The Associated

Ανείπωτη είναι η καταστροφή στον Αμαζόνιο
Σε εξέλιξη είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα που καταστρέφουν την περιοχή του Αμαζονίου εδώ και δύο βδομάδες, οικοσύστημα που δικαίως αποκαλείται ο «πνεύμονας» της Γης, αφού συνολικά περιλαμβάνει 7,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (από αυτά τα 5 εκατομμύρια πυκνού τροπικού δάσους - ζούγκλας), απορροφά το χρόνο 1 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα και αποδίδει το 20% του οξυγόνου της Γης, ενώ εκτείνεται σε 9 χώρες της περιοχής (το 60% στη Βραζιλία, αλλά και σε Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βολιβία, Παραγουάη, Σουρινάμ, Γουιάνα και Γαλλική Γουιάνα).

Η καταστροφή διακρίνεται από τους δορυφόρους και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 500.000 στρέμματα δάσους που έχουν γίνει στάχτη, ενώ υπολογίζεται ότι και πολλά ζώα από την πλούσια πανίδα της περιοχής, με πάνω από 3.000 είδη, έχουν πληγεί.

Η καταστροφή αυτή συνδέεται άμεσα με την αντιπεριβαλλοντική πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης της Βραζιλίας, του Ζαΐρ Μπολσονάρο, που διευρύνει τα εδάφη της Αμαζονίας που δίνονται προς εκμετάλλευση σε πολυεθνικές για βιοκαύσιμα, αγροτική παραγωγή, εξορύξεις και εκτεταμένη υλοτομία (πολιτική που είχε ξεκινήσει και επί σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων Λούλα και Ρουσέφ). Επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο επί προεδρίας Μπολσονάρο, από τις αρχές του χρόνου, πάνω από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν αποψιλωθεί. Επίσης, η κυβέρνηση προχώρησε σε αποδιοργάνωση των υπηρεσιών προστασίας του δάσους και επιχείρησε χωρίς τελικά να υλοποιήσει την κατάργηση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία, στην περιοχή από την αρχή του έτους έχουν ξεσπάσει πάνω από 74.000 πυρκαγιές (80% περισσότερες από πέρσι και αύξηση περιστατικών κατά 82%), ενώ με δεδομένες τις συνθήκες ξηρασίας, η φετινή καταστροφή δείχνει να είναι οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ώστε να προχωρήσουν πιο εύκολα οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί.

Οι περισσότερες εστίες φωτιάς είναι στη Βραζιλία, στα κρατίδια Μάτο Γκρόσο, Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, Ακρε, Ροντόνια, ενώ επέκταση υπάρχει και σε γειτονικές χώρες όπως η Βολιβία και η Παραγουάη.

Η τρομερή καταστροφή έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις, επί της ουσίας υποκριτικές, ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μπολσονάρο και τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και Γερμανίας αλλά και άλλες, με αφορμή την πρόθεση της Γαλλίας να θέσει το θέμα στην ατζέντα της Συνόδου του G7, που φιλοξενεί από 24 έως 26 Αυγούστου. Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί το «εσωτερικό ζήτημα» να συζητιέται σε σύνοδο χωρίς την παρουσία της χώρας του, ενώ προσπάθησε να ...διασκεδάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, σχετικά με δηλώσεις του ότι οι φωτιές μπορεί να είναι έργο ΜΚΟ που σχετίζονται με τον Αμαζόνιο και τις οποίες σταμάτησε να χρηματοδοτεί το κράτος.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G7
Στο προσκήνιο ο σφοδρός ανταγωνισμός ισχυρών καπιταλιστικών χωρών

ΜΠΙΑΡΙΤΖ.--

Υπό την προεδρία της Γαλλίας, η φετινή Σύνοδος Κορυφής του G7 (24 - 26 Αυγούστου) στη γαλλική πόλη Μπιαρίτζ επικεντρώνεται υποκριτικά στην «καταπολέμηση των βασικών αιτιών της ανισότητας», που δημιουργείται και οξύνεται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ο οποίος βασίζεται στην εκμετάλλευση. Στο G7 συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, καθώς και ηγέτες της ΕΕ, ενώ μέχρι το 2014 σε σύνθεση G8 συμμετείχε και η Ρωσία.

Πάντως, οι πέντε προτεραιότητες που θέτει η γαλλική προεδρία για την «καταπολέμηση της ανισότητας» είναι «στα μέτρα» των προτεραιοτήτων που θέτουν παγκόσμια οι επιχειρηματικοί όμιλοι και καθρεφτίζουν τα βασικά πεδία ανταγωνισμού των πιο ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων: Καταπολέμηση της ανισότητας των ευκαιριών, της ανισότητας που σχετίζεται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, ασφάλεια και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καταπολέμηση της ανισότητας μέσω της ψηφιακής ανάπτυξης και της τεχνητής νοημοσύνης, καταπολέμηση των ανισοτήτων μέσω μιας ανανεωμένης εταιρικής σχέσης με την Αφρική...

Την επιδίωξη της Γαλλίας και της ΕΕ για μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική διείσδυση στην Αφρική εκφράζει και η πρόσκληση που απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (προεδρεύει επί του παρόντος και στην Αφρικανική Ενωση) για να παραστεί στη Σύνοδο στο Μπιαρίτζ. Επίσης θα παρευρεθεί και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι.

Και στη φετινή Σύνοδο Κορυφής του G7, όπου γίνονται παζάρια αλλά δεν λαμβάνονται δεσμευτικές αποφάσεις, αναμένεται να εκφραστεί έντονη αντιπαράθεση, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις έχουν οξυνθεί σε όλα τα πεδία και όλο το «χάρτη»: Ιράν, Συρία, Ασία - Ειρηνικός, Αρκτική, η στάση απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, νέες τεχνολογίες, «εμπορικός» πόλεμος κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ, που αγωνίζονται να διατηρήσουν την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους, αμφισβητούν τους «καθιερωμένους» θεσμούς και οργανισμούς, αποχωρούν από συμφωνίες.

Στο μεταξύ, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των εργασιών του G7, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διατύπωσε την «ιδέα» να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Ρωσίας, κάτι που απέρριψαν η ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, επειδή «δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος» στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Πιθανόν στην ημερήσια διάταξη της συνόδου θα ενταχθεί και η πολυήμερη πυρκαγιά στον Αμαζόνιο, όπως έχει ζητήσει ο Εμ. Μακρόν, ενώ ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος απάντησε ότι πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα» της χώρας! Οι πυρκαγιές στην Αμαζονία αποτελούν μια «οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης», η οποία θα πρέπει να συζητηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G7, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας το αίτημα του Μακρόν. «Η καγκελάριος είναι πεπεισμένη» πως το θέμα «πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των χωρών του G7».

Παράλληλα με τη σύνοδο έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις από ΜΚΟ και «κινήματα» (π.χ. κίτρινα γιλέκα) που προτάσσουν βασικά την «αλλαγή των πολιτικών» εντός συστήματος ως μέσο για την «καταπολέμηση των ανισοτήτων».

ΡΩΣΙΑ
Εξετάζεται «συμμετρική απάντηση» στη δοκιμή πυραύλου από τις ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντολή να εξεταστεί το «επίπεδο της απειλής» από την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου (μικρού και μεσαίου βεληνεκούς) των ΗΠΑ και να ληφθούν μέτρα για μια «συμμετρική απάντηση» από τη Ρωσία, έδωσε την Παρασκευή ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες, αναθέτω στο υπουργείο Αμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλους εξειδικευμένους οργανισμούς να αναλύσουν το επίπεδο της απειλής, που οι προαναφερθείσες κινήσεις των ΗΠΑ δημιουργούν για τη χώρα μας και να λάβουν συνολικά μέτρα για την προετοιμασία μιας συμμετρικής απάντησης», είπε ο Βλ. Πούτιν.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος είχε ισχυριστεί ότι τα πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ σε Ρουμανία και (σύντομα) σε Πολωνία μπορούν να αναπτύξουν τους εν λόγω πυραύλους που απαγόρευε η Συνθήκη INF, απλά με την εφαρμογή ενός λογισμικού.

«Να σημειωθεί ότι οι δοκιμές ενός πυραύλου με χαρακτηριστικά απαγορευμένα από τη Συνθήκη (INF) διεξήχθησαν μόλις 16 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγγελίας αυτής της Συνθήκης που ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον», σημείωσε ο Πούτιν, ως απόδειξη ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη ήταν μια προειλημμένη απόφαση.

Κατά τ' άλλα, «η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή για έναν ισότιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τις ΗΠΑ για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας», ισχυρίστηκε ο Ρώσος Πρόεδρος.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέα περιστατικά βίας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εκρηξη, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής έξω από τη φυσική πηγή Μπουμπίν, κοντά σε εβραϊκό εποικισμό της κεντρικής Δυτικής Οχθης, προκάλεσε το θάνατο μιας 17χρονης και σοβαρό τραυματισμό 2 μελών μιας οικογένειας εποίκων, νέα μπλόκα και τρομοκρατικές εφόδους των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε παρακείμενα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η έκρηξη, που αποδόθηκε από την πρώτη ώρα «σε επίθεση Παλαιστινίων», προκάλεσε το θάνατο και της 17χρονης που κατέληξε σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ όπου διακομίσθηκαν επίσης ο 47χρονος πατέρας της και ο 20χρονος αδελφός της. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε την περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Ραμάλας και νοτιοανατολικά της πόλης Ντόλεφ, εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη πιθανών δραστών.

Αργά το απόγευμα της προηγούμενης μέρας ένας Εβραίος έποικος οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου παρέσυρε ένα εξάχρονο κοριτσάκι παλαιστινιακής καταγωγής στο χωριό Τζαμπάα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Βηθλεέμ στη νότια κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε λίγη ώρα αργότερα για νοσηλεία στο κοντινότερο νοσοκομείο.

ΚΙΝΑ
Δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα από Σεπτέμβρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την Παρασκευή η Κίνα, απαντώντας με αντίποινα σε διαδοχικές αυξήσεις δασμών από τη μεριά των ΗΠΑ σε πληθώρα κινεζικών προϊόντων, ανακοίνωσε πως θα επιβάλει σε δύο φάσεις δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 75 δισ. δολαρίων.

Σε πρώτη φάση θα επιβληθούν από την 1η Σεπτέμβρη δασμοί σε διάφορα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα (σόγια, φρούτα κ.ά.) και αργό πετρέλαιο μεταξύ 5% και 10%. Από τις 15 Δεκέμβρη θα επιβληθούν δασμοί και σε αμερικανικά οχήματα και ανταλλακτικά μεταξύ 5% και 25%.

Τα σινικά εμπορικά αντίποινα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, καθώς εδώ και καιρό Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για αυτό το ενδεχόμενο, εξαιτίας της διαδοχικής αύξησης δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ, με πιο πρόσφατες περιπτώσεις τους δασμούς που επέβαλαν στις 10 Μάη (σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων) και στις 15 Αυγούστου (σε προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων).

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Πίτερ Ναβάρο, που είναι σύμβουλος στον Λευκό Οίκο για θέματα εμπορίου, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις των κινεζικών δασμών, λέγοντας πως ήταν αναμενόμενοι και πως το μόνο που θα πετύχουν «θα είναι η ενίσχυση της αποφασιστικότητας του Προέδρου Τραμπ» στην εμπορική διένεξη των δυο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ