ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Προετοιμάζει τον επόμενο γύρο στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας

Προς πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, στο έδαφος των νόμων που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας
Τη χαριστική βολή στην κυριακάτικη αργία, που εξοντώνει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει την πλήρη «απελευθέρωση» της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκοπεύει να ξεκινήσει «κοινωνικό διάλογο» και «κύκλο διαβουλεύσεων» με «φορείς της αγοράς» με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, ακόμα και την πλήρη «απελευθέρωση» της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Τα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία αποτελούν συνέχεια των χτυπημάτων που έχει ήδη δεχθεί η αργία της Κυριακής για τους εμποροϋπαλλήλους και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους από προηγούμενες κυβερνητικές θητείες της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσονται στο πλαίσιο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που δρομολογεί για την «απελευθέρωση αγορών» και την «προσέλκυση επενδύσεων».

Με τα παραπάνω η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα στην προώθηση της πάγιας αξίωσης των επιχειρηματικών ομίλων για εργάσιμη βδομάδα επτά ημερών, με «όπλο» τη διεύρυνση της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο, με αλλεπάλληλους νόμους όλων των κυβερνήσεων.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλης της χώρας για οχτώ Κυριακές το χρόνο έχει νομοθετηθεί από το 2013, με βάση το νόμο 4177/2013, ξεκινώντας από τις Κυριακές που εντάσσονται σε τέσσερις «εκπτωτικές περιόδους» και στο «εορταστικό ωράριο» των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Ακολούθησε, περίπου ένα χρόνο μετά, Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία προέβλεπε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου - στο όνομα της αυξημένης τουριστικής κίνησης - στις εξής περιοχές: Ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο και Σαντορίνη.

Η ρύθμιση, ενταγμένη στις συμφωνίες της τότε κυβέρνησης με την τρόικα, επρόκειτο να επαναξιολογηθεί την άνοιξη του 2015, με στόχο τη γενίκευσή της σε όλη τη χώρα. Ομως, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε αρχικά την εφαρμογή του μέτρου και στη συνέχεια το έκρινε αντισυνταγματικό.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015, έβαζε μπρος για το ολοκληρωτικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, αναφέροντας ότι «οι αρχές θα απελευθερώσουν το κυριακάτικο εμπόριο».

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «απελευθέρωσε» τη λειτουργία των καταστημάτων για 30 - 32 Κυριακές το χρόνο σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές», εντάσσοντας στις περιοχές αυτές το δήμο Αθηναίων, όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά έως το Σούνιο, περιοχές του Πειραιά, το δήμο Θεσσαλονίκης και την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, καθώς και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του για τις εν λόγω περιοχές, η Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε ότι στις περιοχές που ορίζει «παρατηρείται η υψηλότερη τουριστική κίνηση και τουριστική κατανάλωση», όπως διαπιστώνεται από στοιχεία όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις, τις αφίξεις πλοίων κρουαζιέρας, το ποσοστό πληρότητας ξενοδοχειακών κλινών, τη συγκέντρωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Αναφέρεται ακόμα στην «παγκόσμια τάση ανάπτυξης που παρουσιάζει ο "τουρισμός πόλεων", από την οποία έχουν τις προϋποθέσεις να επωφεληθούν οι αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Από τα άγρια χαράματα δουλειά στα «Praktiker»

Στο μεταξύ, ενθαρρυμένη από το μέχρι τώρα πλαίσιο απελευθέρωσης του ωραρίου και προσαρμογής του στις ανάγκες της κερδοφορίας, η εργοδοσία επιβάλλει ντε φάκτο νέες αντιδραστικές αλλαγές, προσπαθώντας να δημιουργήσει «τετελεσμένα» σε βάρος των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία «Praktiker Hellas», η οποία επέβαλε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της με άνοιγμα από τις 7 το πρωί, σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου.

Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του, η εταιρεία μετέβαλε το ωράριο, με την πρωινή βάρδια να πιάνει δουλειά στις 7 αντί για τις 8.30, με πρόσχημα το δεκαπενθήμερο προσφορών για επαγγελματίες στο οποίο προχωρά αυτές τις μέρες. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή το Σωματείο έκανε παρέμβαση στην εργοδοσία και στην Επιθεώρηση Εργασίας ζητώντας να επανέλθει το κανονικό ωράριο.

«Στόχος των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς κανέναν περιορισμό και σε αυτό εντάσσονται το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 7 το πρωί, οι Κυριακές, οι "λευκές νύχτες" και οι διάφορες προωθητικές ενέργειες», αναφέρει το Σωματείο. Υπενθυμίζει ότι σε αντίστοιχες πρακτικές έχουν προχωρήσει κι άλλες εμπορικές αλυσίδες, όπως η «Leroy Merlin» και η «LIDL», και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο σμπαράλιασμα των ωραρίων.

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για την επίθεση στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Τον αυταρχισμό και την αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος της προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτης Ρέτζιου, συνεχίζουν να καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλους τους κλάδους.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου στην Ψυχιατρική Κλινική του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, όταν αστυνομικοί φρουροί και άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ εισέβαλαν στην κλινική και επιχείρησαν να συλλάβουν την γιατρό και συνδικαλίστρια, κατά τη διάρκεια της εφημερίας της. Η απαράδεκτη επιχείρηση ακολούθησε μετά από αίτημα της γιατρού σε αστυνομικό φρουρό που συνόδευε κρατούμενο ασθενή να μην οπλοφορεί μέσα στην κλινική, για την ασφάλεια των 34 νοσηλευόμενων και όλου του προσωπικού.

Στις καταγγελίες των προηγούμενων ημερών προστίθενται αυτές της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου Λέρου - Κέντρου Υγείας Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου, της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝ Λάρισας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Στο μεταξύ, Ερώτηση για το περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος της εφημερεύουσας γιατρού έχουν καταθέσει βουλευτές του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη. Με την Ερώτησή τους ζητούν η κυβέρνηση να λάβει μέτρα: Για την απαράδεκτη στάση των αστυνομικών φρουρών και των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που εμπλέκονται στο παραπάνω περιστατικό. Για να εξασφαλιστεί η ασφαλής και αξιοπρεπής νοσηλεία κρατουμένων ασθενών στις δημόσιες μονάδες Υγείας και ιδιαίτερα στις ψυχιατρικές κλινικές. Για να μην επαναληφθούν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Συνάντηση του ΠΑΜΕ με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε την πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του πρέσβη, Μαρουάν Τουμπάσι. Στη συνάντηση ο πρέσβης ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ για τη συνεχή του δράση και σταθερή αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό, ενώ ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ σημείωσε τις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης των εργαζομένων της Ελλάδας και της Παλαιστίνης και τον σταθερό αγώνα του ταξικού κινήματος της Ελλάδας και της ΠΣΟ για τη δικαίωση του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης να αποκτήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του '67 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επίσης καταδίκασε τις πρόσφατες τοποθετήσεις υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τη δηλωμένη αλληλεγγύη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων της Ελλάδας προς τον λαό της Παλαιστίνης.

Νεκρός ελαιοχρωματιστής μετά από πτώση

Ενας 62χρονος ελαιοχρωματιστής έχασε τη ζωή του το Σάββατο 24 Αυγούστου, στην περιοχή της Αμφιλοχίας, όταν έπεσε από σκαλωσιά. Τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκφράζουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου και η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Αιτωλοακαρνανίας και απαιτούν να διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. «Για μια ακόμη φορά οι ανύπαρκτοι έλεγχοι για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς είχαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός συναδέλφου και μάλιστα σε μια ηλικία που έπρεπε να είχε συνταξιοδοτηθεί», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους. Απαιτούν: Να επανδρωθούν οι υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους. Να εφαρμοστεί το 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο στον κλάδο των κατασκευών. Να γίνει άμεσα η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων σε όλους τους οικοδόμους για να διευκολυνθούν να καταχωρήσουν τη συνταξιοδότησή τους.

Κινητοποίηση στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Σε νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις 26 συμβασιούχων από τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, αύριο Τετάρτη 28 Αυγούστου, με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 7 μ.μ., έξω από το Μέγαρο Χορού. Η συγκέντρωση θα γίνει την ώρα της προγραμματισμένης ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Στην κινητοποίηση καλεί το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των απολυμένων συμβασιούχων και του Σωματείου τους.

Κι ενώ το Σωματείο συνεχίζει τον αγώνα για το δικαίωμα των συμβασιούχων στη δουλειά, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του καλούνται σε απολογία με την αιτιολογία ότι στις 18 Ιούλη υπέπεσαν σε «πειθαρχικό παράπτωμα». Οπως εξηγεί το Σωματείο, το «παράπτωμα» ήταν η περιφρούρηση της απεργιακής κινητοποίησης που είχε προκηρύξει ενάντια στις 26 απολύσεις. «Κάνουμε γνωστό, τόσο στη Διοίκηση όσο και στη διεύθυνση, ότι τέτοιες ενέργειες δεν μας φοβίζουν. Αντίθετα μας δυναμώνουν και μας πεισμώνουν περισσότερο να συνεχίσουμε», σημειώνει το Σωματείο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ