ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ο λαός και η νεολαία της περιοχής θα αποκτήσουν ένα μεγάλο πολιτιστικό - αθλητικό κέντρο

Υπογράφηκε χτες από τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, η σύμβαση κατασκευής του έργου «Μετατροπή εγκαταστάσεων του ΑΣΟ σε εκθεσιακό χώρο», προϋπολογισμού 7,9 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το έργο αφορά εργασίες για τη μετατροπή και διαμόρφωση των εγκαταστάσεων του ΑΣΟ σε Πολυχώρο, με δυνατότητα να φιλοξενεί θεατρικές, εκθεσιακές και αθλητικές δραστηριότητες, όπως και δραστηριότητες εστίασης, και θα ξεκινήσει άμεσα.

Το κτίριο διαρθρώνεται σε τέσσερις αυτοτελείς λειτουργικές ενότητες που περιλαμβάνουν: Θέατρο, Χώρους εκθέσεων, Χώρους ψυχαγωγίας και Αθλητικούς χώρους.

Η μετατροπή των εγκαταστάσεων του ΑΣΟ σε Πολυχώρο προβλέπει ήπια επέμβαση με στόχο την επιτυχή υποδοχή των νέων χρήσεων στο υπάρχον συγκρότημα. Οι αλλαγές που προτείνονται έχουν γνώμονα το σεβασμό στις μορφολογικές ιδιαιτερότητες και λειτουργικές δυνατότητες του κτιρίου. Η αποκατάσταση και η προβολή του θα το αναδείξουν σε ένα ελκυστικό κτίριο για όλη την πόλη, που αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα πτυχή για την ολοκληρωμένη μορφή των βιομηχανικών κτιρίων της εποχής του.

Ο λαός και η νεολαία των υποβαθμισμένων νότιων συνοικιών, όλη η πόλη, θα αποκτήσουν ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό - αθλητικό κέντρο που θα λειτουργήσει θετικά στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

«Είν' αρρώστια τα τραγούδια»...

Eurokinissi

Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι ο ποιητής, πεζογράφος, στιχουργός και συλλέκτης Μάνος Ελευθερίου «έφυγε» από τη ζωή. Στενοί δεσμοί, πολύχρονη φιλία και πάρα πολλά τραγούδια, από το ξεκίνημά του, συνδέουν τον Γιώργο Νταλάρα με τον Μάνο Ελευθερίου. Μαζί με τον καλό του φίλο και συνεργάτη Μίλτο Πασχαλίδη ετοίμασαν και παρουσιάζουν μια σειρά συναυλιών με τα ωραιότερα τραγούδια του. Ο Μάνος Ελευθερίου μάς χάρισε πάνω από 400 αγαπημένα τραγούδια, που μελοποιήθηκαν από τους σημαντικότερους συνθέτες των τελευταίων 50 χρόνων. Από τον «Αγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση στα «Λαϊκά» του Μίκη Θεοδωράκη, από τη «Θητεία» του Γιάννη Μαρκόπουλου στο «Κάτω απ' τη μαρκίζα» του Γιάννη Σπανού, από το «Ελεύθεροι κι ωραίοι» του Σταύρου Κουγιουμτζή στον «Αμλετ της σελήνης» του Θάνου Μικρούτσικου και το «Είν' αρρώστια τα τραγούδια» του Σταύρου Ξαρχάκου.

Τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη αλλά και την Ασπασία Στρατηγού, που θα τραγουδήσει μερικά από τα ωραιότερα λαϊκά του Μάνου, συνοδεύουν οι μουσικοί Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Γιώργος Μάτσικας και Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα), Θανάσης Σοφράς (μπάσο), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Αντώνης Καλιούρης (πνευστά), Στράτος Σαμνιώτης (κρουστά), Δημήτρης Γκαβαρδίνας (τύμπανα). Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Νταλάρας, Γιώργος Παπαχριστούδης. Σχεδιασμός ήχου - ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Βαγγέλης Κουλούρης. Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σάββατο 31 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα. Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», Βύρωνας. Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, Θέατρο Γης - Θεσσαλονίκη. Και βεβαίως στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη.

Κινηματογραφικά έργα σε επανέκδοση

«Μ - Ο δράκος του Ντίσελντορφ»
«Μ - Ο δράκος του Ντίσελντορφ»
Δύο αξιόλογα έργα, σε επανέκδοση, κυκλοφορούν από τη «New Star».

Ηδη στους κινηματογράφους παίζεται η κουβανέζικη ταινία «Οι δώδεκα καρέκλες» του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα, του σημαντικότερου σκηνοθέτη του σύγχρονου κουβανέζικου κινηματογράφου. Μια έξυπνη και συνάμα αστεία ταινία.

Μετά τη νικηφόρα επανάσταση που ανέτρεψε το δικτατορικό καθεστώς του Μπατίστα, μια πλούσια γυναίκα κρύβει, λοιπόν, όλα τα πολύτιμα κοσμήματά της σε δώδεκα καρέκλες, από μία τραπεζαρία, για να μπορέσει να τα «διαφυλάξει». Μέτα το θάνατό της, ο γαμπρός της (Ιππόλυτος) ανακαλύπτει τι είχε κάνει η πεθερά του. Οι καρέκλες όμως έχουν «κρατικοποιηθεί» και ανήκουν σε δώδεκα διαφορετικούς ανθρώπους. Μαζί με έναν παπά και τον πρώην υπηρέτη του, ο Ιππόλυτος αρχίζει μια τρελή κούρσα για να βρει τις καρέκλες και να πάρει ό,τι νομίζει πως δικαιωματικά του ανήκει. Η ταινία βασίζεται σε μυθιστόρημα των αρχών του 20ού αιώνα, που είχε γράψει ο Ρώσος συγγραφέας Ιλιάφ.

Από τις 5 Σεπτέμβρη θα κυκλοφορεί το έργο «Μ - Ο δράκος του Ντίσελντορφ» του Φριτς Λανγκ, η πρώτη ομιλούσα ταινία του, που ψηφίστηκε ως η σημαντικότερη γερμανική ταινία όλων των εποχών από την Ενωση Γερμανικών Ταινιοθηκών.

Βερολίνο, αρχές 1930. Η τοπική κοινωνία αναστατώνεται από την ύπαρξη ενός τρομακτικού σίριαλ κίλερ, που σκοτώνει μόνο παιδιά. Ο «δράκος» αυτός καταφέρνει και ξεφεύγει συνέχεια και ο αριθμός των παιδιών που εξαφανίζονται μεγαλώνει. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποιος μπορεί να είναι, αλλά ο δολοφόνος έχει ένα χαρακτηριστικό: Σφυρίζει πάντα έναν συγκεκριμένο σκοπό από ένα κομμάτι κλασικής μουσικής... Στο μεταξύ, η υποψία πλανάται στον αέρα και οι άνθρωποι ψάχνουν ανάμεσά τους τον στυγνό δολοφόνο. Ενώ η αστυνομία φρουρεί κάθε δρόμο, ο υπόκοσμος της περιοχής αποφασίζει να αναλάβει δράση...

Με τη σπουδαία σκηνοθετική ματιά του Λανγκ, η ταινία μετατρέπεται σε μια ταινία - μαρτυρία της εποχής. Και δεν είναι τυχαίο που ο Λανγκ αντιμετώπισε προβλήματα από τους ναζί όταν ήθελε να ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας του, ούτε το ότι τελικά η ταινία απαγορεύτηκε το 1934, αφού οι ναζί είχαν αναλάβει και επίσημα πια την εξουσία.

Ο Vassilikos παρουσιάζει τα νέα του κομμάτια

Ο Vassilikos θα πραγματοποιήσει μια ξεχωριστή εμφάνιση στο Roof Stage του «Gazarte», την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη.

Ο Vassilikos, συνθέτης και στιχουργός των «Raining Pleasure», μετά από το χρυσό «Vintage» και το εξαιρετικά τολμηρό «Sunday Cloudy Sunday», σε διασκευές της μουσικής του Βασίλη Τσιτσάνη, κυκλοφόρησε πρόσφατα σε cd από την «Inner Ear Records» το νέο του υλικό. Εκτός από τα καινούρια του κομμάτια, έχει επιλέξει να μας παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια από το «Vintage», αλλά και από την εποχή των «Raining Pleasure».

Θαλασσινός και Ανδρουλιδάκης στην Κρήτη

Αύριο Τετάρτη, στο Θέατρο «Τεχνόπολις» στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 21.30, θα πραγματοποιηθεί η μουσική παράσταση των Παντελή Θαλασσινού και Μανόλη Ανδρουλιδάκη με τίτλο «2 Κιθάρες 2 Φωνές».

Οι δύο μουσικοί με μια κιθάρα στα χέρια τους ταξιδεύουν τον κόσμο με τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία αλλά και μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως οι Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζιδάκις, Μ. Λοΐζος κ.ά. Τραγούδια που ο καθένας μας θέλει να ακούσει και να τραγουδήσει.

Ο Π. Θαλασσινός θα ερμηνεύσει τραγούδια από την εποχή των «Λαθρεπιβατών» μέχρι σήμερα, αλλά και κομμάτια άλλων καλλιτεχνών και συνθετών. Τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο, τραγούδια που τον έχουν καταξιώσει ως δημιουργό, αλλά και ως ερμηνευτή. Ο Μ. Ανδρουλιδάκης, ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της κλασικής κιθάρας, θα παρουσιάσει έργα από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και άλλων Ελλήνων δημιουργών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ