ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
Το Φεστιβάλ συμβάλλει στον αγώνα για πάρκο ανοιχτό στο λαό

Πολύμορφη δραστηριότητα στο πάρκο τις μέρες του Φεστιβάλ
Πολύμορφη δραστηριότητα στο πάρκο τις μέρες του Φεστιβάλ
Κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αποτελεί ένα ευρύ κάλεσμα στη νεολαία να παλέψει για όλα τα σύγχρονα δικαιώματα, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις διαστάσεις του Φεστιβάλ είναι η επιλογή χώρων με ιδιαίτερη σημασία για την πραγματοποίηση κεντρικών εκδηλώσεων και η ανάδειξη της ανάγκης για συλλογική διεκδίκησή τους προς όφελος του λαού. Στην τελική ευθεία για τα Φεστιβάλ στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει αυτήν τη διάσταση.

Στο πάρκο «Α. Τρίτσης» στην Αθήνα

Σε λίγες μέρες, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μπαίνουν στον γνώριμο χώρο του πάρκου «Α. Τρίτσης», ξεκινώντας τις εργασίες για το στήσιμο του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη.

Το τελευταίο διάστημα, το ζήτημα του πάρκου και της κατάστασης των υποδομών του ήρθε στην επιφάνεια μέσα από δημοσιεύματα, δηλώσεις και παρεμβάσεις παραγόντων με επίκεντρο την εικόνα στις λίμνες και τα κανάλια. Το πρόβλημα της υδροδότησης είχε ως αποτέλεσμα οι λίμνες να στερέψουν σε μεγάλη έκταση, τα κανάλια είτε να έχουν αδειάσει εντελώς είτε να έχουν νερά που λιμνάζουν, με ψόφια ψάρια να επιπλέουν και μία έντονη δυσωδία να επικρατεί σε σημεία γύρω από αυτά.

Πρωτοβουλία πυροπροστασίας από την ΚΝΕ
Πρωτοβουλία πυροπροστασίας από την ΚΝΕ
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην υποβάθμιση πλευρών λειτουργίας του, στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει στον έναν ή τον άλλο βαθμό κατά καιρούς ένας χώρος, ο οποίος αποτελεί ανάσα για το λαό της περιοχής και μοναδικό πνεύμονα πρασίνου, έκτασης 1.200 στρεμμάτων, στον αστικό ιστό της Αττικής.

Για την ΚΝΕ και τις δυνάμεις του ΚΚΕ η υπόθεση της υπεράσπισης του πάρκου έχει παρελθόν και έχει και μέλλον και η πραγματοποίηση από το 2010 της κορυφαίας πολιτικής και πολιτιστικής γιορτής της Οργάνωσης στον χώρο ανοίγει ευρύτερα το ζήτημα της αναβάθμισης και αξιοποίησης του πάρκου προς όφελος του λαού μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι πρωτοβουλίες του Κόμματος, των δυνάμεων που στηρίζει το ΚΚΕ στους όμορους δήμους, των νέων κομμουνιστών, μαζί με το λαό έχουν ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια, με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, στα Δημοτικά Συμβούλια, διοργάνωση εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων ανάδειξης του ζητήματος και προβολής πλατιά του αιτήματος για «πάρκο ανοιχτό στο λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Προβάλλει παράλληλα ένα διεκδικητικό πλαίσιο για την εξασφάλιση των όρων επίλυσης των προβλημάτων, για αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων, πέρα από εμβαλωματικές λύσεις που προχωρούν κάτω από την κατακραυγή και σταθερά απέναντι στα σχέδια εμπορικής αξιοποίησης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και παρουσιάζονται μάλιστα σαν «λύση» στα προβλήματα. Μέσα και από το Φεστιβάλ, τα αιτήματα που αναδεικνύονται είναι: Σταθερή, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτακτη χρηματοδότηση για επείγουσες ανάγκες όπως η αποκατάσταση της υδροδότησης των λιμνών. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης του πάρκου. Ελεύθερη και δωρεάν χρήση του πάρκου για το λαό της περιοχής. Να σταματήσει η δράση ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ και κάθε κουβέντα για εμπορευματοποίηση. Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.


Το ζήτημα της υδροδότησης ήρθε επιτακτικά στην επιφάνεια
Το ζήτημα της υδροδότησης ήρθε επιτακτικά στην επιφάνεια

Στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη

Από τις περσινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ
Από τις περσινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ
Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 12, 13, 14 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Εναν χώρο - σύμβολο αντίστασης και ηρωισμού του λαού μας την περίοδο της Κατοχής (1941-1944). Χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, τόπος εκτελέσεων και βασανιστηρίων κομμουνιστών, αγωνιστών και αντιστασιακών. Υπολογίζεται ότι οι εκτελέσεις ξεπέρασαν τις 800, ενώ ο αριθμός όσων φυλακίστηκαν πλησιάζει τις 5.000.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα το στρατόπεδο παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης και παραμέλησης με ευθύνη των τοπικών αρχών και των κυβερνήσεων και η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τα τελευταία χρόνια εκεί είναι μοχλός για την αξιοποίησή του ως πάρκου απαραίτητου για τον λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το 2017, ένα μέρος του στρατοπέδου παραχωρήθηκε στο δήμο Παύλου Μελά, μετά από πολύχρονες διεκδικήσεις για αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου ως ελεύθερου χώρου πρασίνου για τον λαό της περιοχής. Ως αποκλειστικά περιβαλλοντικός - οικολογικός χώρος πρασίνου, ελεύθερος για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών του, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε πολιτισμό, αθλητισμό.

Ωστόστο, στο έδαφος της έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων για τη φάση της κατασκευής και της λειτουργίας του, της υποχρηματοδότησης, της αδυναμίας φύλαξης και καθαριότητας του πάρκου βρίσκει πάτημα η ανταποδοτικότητα. Ενα κομμάτι των κτιρίων θα δοθεί σε ιδιώτες, με στόχο τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, τις λειτουργίες του οποίου προβλέπεται να τις απολαμβάνει ο λαός της περιοχής με αύξηση της τοπικής φορολογίας και της ανταποδοτικότητας. Απέναντι στα παραπάνω, η ΚΝΕ και μέσα από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ της διεκδικεί μαζί με τον λαό της περιοχής: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις φάσεις εξέλιξης και συντήρησης του έργου, με στόχο την αποφυγή επιβάρυνσης της τοπικής κοινωνίας. Δέσμευση από το δήμο ότι αφενός οι λειτουργίες που θα παρέχει το Μητροπολιτικό Πάρκο θα καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες του λαού σε αναψυχή, αθλητισμό κ.λπ. και αφετέρου να αποφευχθεί η ιδιωτική λειτουργία. Ανέγερση σχολικών κτιρίων και κτιρίων Προσχολικής Αγωγής λόγω έλλειψης αρκετών δομών στην περιοχή. Ελεγχο στατικής επάρκειας αντισεισμικής - αντιπυρικής - αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλα τα κτίρια. Ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του χώρου με μουσείο Εθνικής Αντίστασης αφιερωμένο στους εκτελεσμένους αγωνιστές του στρατοπέδου από τους φασίστες και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Κατασκευή μνημείου στη μνήμη αυτών των ανθρώπων. Ανάπλαση του χώρου πρασίνου του πάρκου συνολικής έκτασης 270.000 τ.μ. και δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, όπως παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα.


Στο Νότιο Πάρκο στην Πάτρα

Από την πορεία για την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης το 2016
Από την πορεία για την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης το 2016
Για πρώτη χρονιά πέρσι και συνεχίζοντας και φέτος, το Φεστιβάλ στην Πάτρα φιλοξενείται στο Νότιο Πάρκο. «Ενα πάρκο όμορφο, με πράσινο, παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομο, αθλητικούς χώρους και πολλά δέντρα για δροσιά και ξεκούραση. Ενα πάρκο που δεν χαρίστηκε στο λαό της Πάτρας, αλλά κατακτήθηκε με αγώνα, κόντρα στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του χώρου. Τόπο συνάντησης χιλιάδων Πατρινών όλων των ηλικιών που έρχονται σε επαφή με τη θάλασσα», όπως σημείωνε η ΚΝΕ, δίνοντας στο Φεστιβάλ και τη διάσταση της υπεράσπισης αυτού που κατακτήθηκε με επίμονο αγώνα.

Το Νότιο Πάρκο έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο γιατί αποτελεί σήμερα ανάσα για το λαό της πόλης, στον οποίο έχει δώσει πρόσβαση στην παραλία και προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες, αλλά γιατί δείχνει και το δρόμο της αξιοποίησης των χώρων προς όφελος του λαού μέσα από συλλογική διεκδίκηση.

Ο λαός της Πάτρας θυμάται τον χώρο σαν μια «χαβούζα». Το 2012, μετά από πολύχρονες διεκδικήσεις του πατραϊκού λαού, υπογράφτηκε ανάμεσα στον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) και τον δήμο Πατρέων η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της αντίστοιχης έκτασης από τον πρώτο στο δεύτερο, με διάρκεια έως τις 12 Δεκέμβρη 2042, που, όπως τονίζεται, λύεται μόνο την αντίστοιχη ημερομηνία της υπογραφής της οριστικής παραχώρησης. Ο χώρος περιγραφόταν σαν ένας απέραντος σκουπιδότοπος, εστία μόλυνσης, μέσα στην καρδιά της πόλης, μεταξύ του παλαιού και του νέου λιμανιού, στερώντας ουσιαστικά από το λαό την πρόσβασή του προς τη θάλασσα αλλά και ως φιλέτο έτοιμο για ξεπούλημα.

Δεντροφύτευση στο Νότιο Πάρκο το 2017
Δεντροφύτευση στο Νότιο Πάρκο το 2017
Τα πράγματα άλλαξαν με την ανάληψη της διοίκησης από τη σημερινή δημοτική αρχή που μέσα από αγωνιστικές πρωτοβουλίες μαζί με το λαό διεκδίκησε τη διασφάλιση του χώρου στον δήμο, έχοντας απέναντι στην προσπάθειά του τις κυβερνήσεις, με εμπόδια, διώξεις, πρόστιμα από τις κρατικές υπηρεσίες. Ομως, ο χώρος μετατράπηκε σταδιακά σε βασικό πόλο αναψυχής για όλη την πόλη, μία διαδικασία που συνεχίζεται με στόχο τη ριζική αναδιοργάνωση του παραλιακού περιβάλλοντος, τη σύνδεση του κεντρικού τμήματος της πόλης με το υγρό στοιχείο, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του, την ακόμα καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών και προσθήκη νέων.


Το Νότιο Πάρκο φιλοξενεί και φέτος τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ
Το Νότιο Πάρκο φιλοξενεί και φέτος τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ