ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φουντώνει η ένταση από την ισραηλινή επιθετικότητα...

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής οι πρόσφατες προκλητικές επιθέσεις του Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες με τη στήριξη των ΗΠΑ, σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ, Λωρίδα της Γάζας και σε βάρος οργανώσεων που συνεργάζονται με το Ιράν (π.χ. λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή «Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης» κ.ά.). Οι επιθέσεις προκάλεσαν εύλογες αντιδράσεις σε Λίβανο, Ιράκ, Ιράν, όπως και η αλαζονική στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ζήτησε χτες την υποστήριξη άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (πέραν των ΗΠΑ), με τον ισχυρισμό ότι οι επιθέσεις που εξαπολύουν (προληπτικά και μη) γίνονται τάχα «για την ασφάλεια του Ισραήλ». «Το Ιράν», ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου, «εργάζεται σε ένα ευρύ μέτωπο για να διαπράξει δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ... Απευθύνω έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση αμέσως ώστε το Ιράν να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έσπευσε να διαβεβαιώσει για την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ, λέγοντας πως «υποστηρίζουν απόλυτα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι άμεσων απειλών»...

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν, μετά από προχτεσινοβραδινή έκτακτη συνάντησή του με αξιωματούχους του στρατού και υπουργούς της κυβέρνησης, χαρακτήρισε «κήρυξη πολέμου που χρήζει αντιποίνων» τις επιθέσεις δύο ισραηλινών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, εκ των οποίων ως γνωστόν το ένα συνετρίβη την Κυριακή χωρίς να προκαλέσει ζημιές και το δεύτερο, που μετέφερε 5,5 κιλά εκρηκτικά, εξερράγη πάνω από κτίριο της «Χεζμπολάχ» σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Σαν να μην έφτανε η επίθεση της Κυριακής, οι Ισραηλινοί τη Δευτέρα πραγματοποίησαν επιδρομή σε θέση της παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» στην κοιλάδα Μπεκάα κοντά στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας...

Πιο χαμηλούς τόνους κράτησε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι, που σε συνάντησή του με τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε να καταβάλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης». Χτες, μάλιστα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας του να ασκήσει «κάθε δυνατή επιρροή» στο Ισραήλ ώστε να αποτραπούν περαιτέρω εντάσεις.

Οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν χτες και την αντίδραση του εκπροσώπου του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί, Αλί Ραμπία, που προέβλεψε πως το Ισραήλ θα πληρώσει «υψηλό τίμημα» για τις επιθέσεις σε βάρος του Ιράν.

Επίσης οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν και χτες το απόγευμα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου σημειώθηκε νέα πυραυλική επίθεση κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιτζ, με πρόσχημα την εκτόξευση ρουκετών. Από την επίθεση δεν αναφέρθηκαν θύματα...

Στο Ιράκ, ο συνασπισμός κομμάτων «Φατάχ» αναγόρευσε τις ΗΠΑ σε «πλήρως υπεύθυνες» για τις τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει, από τα μέσα Ιούλη έως χτες, ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη σε στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες όπλων έξω από τη Βαγδάτη, απαιτώντας την αποχώρηση των περίπου 5.000 Αμερικανών στρατιωτικών από το ιρακινό έδαφος. Επίσης, χτες, ο Ιρακινός Πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ, αποφεύγοντας να κατονομάσει το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις σε βάσεις του στρατού ή Σιιτικών πολιτοφυλακών, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και ηγετικά στελέχη της σιιτικής πολιτοφυλακής «Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης» (PMF) χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις «κατάφωρη βία» σε βάρος του Ιράκ, με στόχο «να εμποδιστεί ο ρόλος τους στην εξάλειψη τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους"».

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, που κράτησε εμμέσως «αποστάσεις» από το Ισραήλ, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι «κατά οιωνδήποτε δράσεων από εξωτερικούς παράγοντες που υποκινούν τη βία στο Ιράκ». Διαβεβαίωσε πως ο αμερικανικός στρατός θα συνεργαστεί με τον ιρακινό στις έρευνες για τις επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις, προσθέτοντας πως «το Ιράκ έχει δικαίωμα να ελέγξει τη δική του ασφάλεια και να προστατεύει τη δημοκρατία».

Πληροφορίες για το ρόλο Κούρδων της Συρίας

Σε χτεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα «Μiddle East Eye», που επικαλείται Ιρακινό αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρεται ότι οι επιθέσεις των ισραηλινών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στο Ιράκ έγιναν από περιοχές των Σύρων Κούρδων από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό στο έδαφος της βόρειας Συρίας. Επίσης, αναφέρει ότι έγιναν με την «οικονομική και άλλη υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας!».

ΣΥΡΙΑ
Διακηρύξεις Πούτιν - Ερντογάν για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

Μολονότι διαφώνησαν στο θέμα των επιχειρήσεων του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ...

Ο Ερντογάν παρατηρεί το ρωσικό «Su-57»
Ο Ερντογάν παρατηρεί το ρωσικό «Su-57»
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την επιβεβαίωση διαφωνιών αλλά και συγκλινόντων συμφερόντων, πέρα από το γενικότερο θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, φαίνεται πως επισφράγισε η συνάντηση μιάμισης ώρας που είχαν χτες το απόγευμα στο διεθνές αεροδρόμιο Ζουκόσφκι της Ρωσίας οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες δεν τα βρήκαν, όπως αναμενόταν, στο θέμα συνέχισης των επιχειρήσεων του συριακού στρατού κατά τζιχαντιστών και άλλων ένοπλων ομάδων αντικαθεστωτικών στο Ιντλίμπ και την ευρύτερη περιοχή. Τα βρήκαν ωστόσο αφενός στο ζήτημα περαιτέρω αύξησης των διμερών εμπορικών συναλλαγών (μεταξύ άλλων και με τη χρήση των νομισμάτων αμφοτέρων χωρών σε βάρος του αμερικανικού δολαρίου) και αφετέρου σε μελλοντικά εξοπλιστικά πακέτα, δεδομένης της επιθυμίας της Αγκυρας για την αγορά σύγχρονων ρωσικών μαχητικών και άλλων όπλων με φόντο την αμερικανο-τουρκική κόντρα για το ζήτημα των αεροσκαφών «F-35» και τους ρωσικούς πυραύλους «S-400»...

Διαφωνία για το Ιντλίμπ

Οσον αφορά τη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος αποδοκίμασε τον συριακό στρατό, κατηγορώντας τον ότι «σκορπίζει τον θάνατο σε αμάχους από αέρος και από εδάφους, υπό το πρόσχημα της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν σκοτωθεί 500 άτομα και έχουν τραυματιστεί άλλοι 1.500 (δίχως να διευκρινίσει εάν πρόκειται για άμαχους, τζιχαντιστές ή άλλους μισθοφόρους του τουρκικού στρατού).

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τού απάντησε ότι δεν μπορεί η ζώνη ασφαλείας στο Ιντλίμπ και αλλού «να προσφέρει καταφύγιο σε ομάδες ενόπλων ή να γίνεται πλατφόρμα για την εξαπόλυση επιθέσεων σε θέσεις του συριακού και ρωσικού στρατού και της ρωσικής στρατιωτικής βάσης» (στο Χμέιμιμ της Λατάκειας). Ωστόσο, αναγνώρισε «το νόμιμο δικαίωμα» της Τουρκίας να εξασφαλίσει τα νότια σύνορά της, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» θα συμβάλει και «στη διατήρηση της συριακής εδαφικής ακεραιότητας». Αναγνώρισε, από την άλλη, το βάρος που έχει επωμιστεί η Τουρκία από τους περίπου 3.000.000 Σύρους πρόσφυγες, λέγοντας ότι μπορεί να επιλυθεί όσο σταθεροποιείται η κατάσταση στη Συρία. Πρόσθεσε έτσι ότι έχουν επιστρέψει ήδη στις εστίες τους τους τελευταίους μήνες περίπου 300.000 Σύροι πρόσφυγες και περίπου 1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι άμαχοι.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣ μετέδωσε επίσης πως χτες οι δύο ηγέτες συζήτησαν «λεπτομερώς μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία» και δήλωσαν πως υπήρξε μεταξύ τους «κατανόηση» για το «τι να κάνουμε και πώς για να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα». Σε αυτό το σημείο, ο Βλ. Πούτιν σημείωσε ότι βασικά κριτήρια για «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» θα είναι «η διατήρηση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» και επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής της λεγόμενης «Διαδικασίας της Αστάνα» για τη Συρία στην Αγκυρα, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτέμβρη.

«Ανακατατάξεις» κουρδικών δυνάμεων

Το ίδιο 24ωρο, το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», επικαλούμενο Κούρδους αξιωματούχους των δυνάμεων SDF της Συρίας, μετέδιδε ότι άρχισαν να απομακρύνονται από βορειοανατολικά σύνορα της Συρίας με την Τουρκία σε βάθος 17 χλμ., στο πλαίσιο αμερικανο-τουρκικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Τόνισαν ωστόσο ότι απομακρύνονται μόνο από περιοχές της περιφέρειας, διατηρώντας τις δυνάμεις τους σε πόλεις και κωμοπόλεις.

Κούρδοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ακόμη ότι η αναδιάταξη των δυνάμεών τους δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο την επιθυμία της Τουρκίας για την υποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων σε βάθος 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα. Ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργούνται τρεις ζώνες στην περιοχή, όπου στα πρώτα 5 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα θα περιπολούν Τούρκοι στρατιώτες, μετά τα 5 χλμ. θα περιπολούν οι Αμερικανοί και «πιο πέρα» θα περιπολούν από κοινού Αμερικανοί και Κούρδοι...

Επίδειξη οπλικών συστημάτων

Παράλληλα, στον Τούρκο Πρόεδρο, συνοδευόμενος από τον Βλ. Πούτιν, παρουσιάστηκε χτες το «αόρατο» για τα ραντάρ ρωσικό μαχητικό αεριωθούμενο «Su-57», κατά τη διάρκεια αεροπορικής έκθεσης στην περιοχή λίγο έξω από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας, χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ, στο πρόγραμμα του δικού τους «αόρατου» μαχητικού, του «F-35», σε αντίδραση για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος «S-400» από την Τουρκία.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, άρχισε χτες η παράδοση άλλης μιας συστοιχίας ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων «S-400» στην Τουρκία και αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα και από την 1η Σεπτέμβρη θα αρχίσει και η εκπαίδευση Τούρκων πιλότων.

Παράλληλα, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Αεροπορίας και Διαστήματος MAKS 2019 ότι στόχος είναι η αξία των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας να ανέλθει στα 100 δισ. δολάρια από 25 δισ. που είναι σήμερα, δηλαδή σχεδόν να τετραπλασιαστούν.

ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χρειαζόμαστε μια εταιρική σχέση με τη Ρωσία

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

«Χρειαζόμαστε εταιρική σχέση με τη Ρωσία για να οικοδομήσουμε μια νέα αρχιτεκτονική εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην Ευρώπη», είπε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απευθυνόμενος στο σύνολο των πρεσβευτών της Γαλλίας που βρίσκονται στο Παρίσι για την ετήσια σύνοδό τους, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για εξομάλυνση των σχέσεων Ευρώπης - Ρωσίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Γαλλία αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την οικοδόμηση αυτής της «αρχιτεκτονικής εμπιστοσύνης και ασφάλειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ