Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διακηρύξεις Πούτιν - Ερντογάν για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

Μολονότι διαφώνησαν στο θέμα των επιχειρήσεων του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ...

Ο Ερντογάν παρατηρεί το ρωσικό «Su-57»
Ο Ερντογάν παρατηρεί το ρωσικό «Su-57»
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την επιβεβαίωση διαφωνιών αλλά και συγκλινόντων συμφερόντων, πέρα από το γενικότερο θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, φαίνεται πως επισφράγισε η συνάντηση μιάμισης ώρας που είχαν χτες το απόγευμα στο διεθνές αεροδρόμιο Ζουκόσφκι της Ρωσίας οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες δεν τα βρήκαν, όπως αναμενόταν, στο θέμα συνέχισης των επιχειρήσεων του συριακού στρατού κατά τζιχαντιστών και άλλων ένοπλων ομάδων αντικαθεστωτικών στο Ιντλίμπ και την ευρύτερη περιοχή. Τα βρήκαν ωστόσο αφενός στο ζήτημα περαιτέρω αύξησης των διμερών εμπορικών συναλλαγών (μεταξύ άλλων και με τη χρήση των νομισμάτων αμφοτέρων χωρών σε βάρος του αμερικανικού δολαρίου) και αφετέρου σε μελλοντικά εξοπλιστικά πακέτα, δεδομένης της επιθυμίας της Αγκυρας για την αγορά σύγχρονων ρωσικών μαχητικών και άλλων όπλων με φόντο την αμερικανο-τουρκική κόντρα για το ζήτημα των αεροσκαφών «F-35» και τους ρωσικούς πυραύλους «S-400»...

Διαφωνία για το Ιντλίμπ

Οσον αφορά τη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος αποδοκίμασε τον συριακό στρατό, κατηγορώντας τον ότι «σκορπίζει τον θάνατο σε αμάχους από αέρος και από εδάφους, υπό το πρόσχημα της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν σκοτωθεί 500 άτομα και έχουν τραυματιστεί άλλοι 1.500 (δίχως να διευκρινίσει εάν πρόκειται για άμαχους, τζιχαντιστές ή άλλους μισθοφόρους του τουρκικού στρατού).

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τού απάντησε ότι δεν μπορεί η ζώνη ασφαλείας στο Ιντλίμπ και αλλού «να προσφέρει καταφύγιο σε ομάδες ενόπλων ή να γίνεται πλατφόρμα για την εξαπόλυση επιθέσεων σε θέσεις του συριακού και ρωσικού στρατού και της ρωσικής στρατιωτικής βάσης» (στο Χμέιμιμ της Λατάκειας). Ωστόσο, αναγνώρισε «το νόμιμο δικαίωμα» της Τουρκίας να εξασφαλίσει τα νότια σύνορά της, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» θα συμβάλει και «στη διατήρηση της συριακής εδαφικής ακεραιότητας». Αναγνώρισε, από την άλλη, το βάρος που έχει επωμιστεί η Τουρκία από τους περίπου 3.000.000 Σύρους πρόσφυγες, λέγοντας ότι μπορεί να επιλυθεί όσο σταθεροποιείται η κατάσταση στη Συρία. Πρόσθεσε έτσι ότι έχουν επιστρέψει ήδη στις εστίες τους τους τελευταίους μήνες περίπου 300.000 Σύροι πρόσφυγες και περίπου 1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι άμαχοι.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣ μετέδωσε επίσης πως χτες οι δύο ηγέτες συζήτησαν «λεπτομερώς μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία» και δήλωσαν πως υπήρξε μεταξύ τους «κατανόηση» για το «τι να κάνουμε και πώς για να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα». Σε αυτό το σημείο, ο Βλ. Πούτιν σημείωσε ότι βασικά κριτήρια για «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» θα είναι «η διατήρηση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» και επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής της λεγόμενης «Διαδικασίας της Αστάνα» για τη Συρία στην Αγκυρα, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτέμβρη.

«Ανακατατάξεις» κουρδικών δυνάμεων

Το ίδιο 24ωρο, το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», επικαλούμενο Κούρδους αξιωματούχους των δυνάμεων SDF της Συρίας, μετέδιδε ότι άρχισαν να απομακρύνονται από βορειοανατολικά σύνορα της Συρίας με την Τουρκία σε βάθος 17 χλμ., στο πλαίσιο αμερικανο-τουρκικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Τόνισαν ωστόσο ότι απομακρύνονται μόνο από περιοχές της περιφέρειας, διατηρώντας τις δυνάμεις τους σε πόλεις και κωμοπόλεις.

Κούρδοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ακόμη ότι η αναδιάταξη των δυνάμεών τους δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο την επιθυμία της Τουρκίας για την υποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων σε βάθος 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα. Ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργούνται τρεις ζώνες στην περιοχή, όπου στα πρώτα 5 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα θα περιπολούν Τούρκοι στρατιώτες, μετά τα 5 χλμ. θα περιπολούν οι Αμερικανοί και «πιο πέρα» θα περιπολούν από κοινού Αμερικανοί και Κούρδοι...

Επίδειξη οπλικών συστημάτων

Παράλληλα, στον Τούρκο Πρόεδρο, συνοδευόμενος από τον Βλ. Πούτιν, παρουσιάστηκε χτες το «αόρατο» για τα ραντάρ ρωσικό μαχητικό αεριωθούμενο «Su-57», κατά τη διάρκεια αεροπορικής έκθεσης στην περιοχή λίγο έξω από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας, χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ, στο πρόγραμμα του δικού τους «αόρατου» μαχητικού, του «F-35», σε αντίδραση για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος «S-400» από την Τουρκία.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, άρχισε χτες η παράδοση άλλης μιας συστοιχίας ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων «S-400» στην Τουρκία και αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα και από την 1η Σεπτέμβρη θα αρχίσει και η εκπαίδευση Τούρκων πιλότων.

Παράλληλα, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Αεροπορίας και Διαστήματος MAKS 2019 ότι στόχος είναι η αξία των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας να ανέλθει στα 100 δισ. δολάρια από 25 δισ. που είναι σήμερα, δηλαδή σχεδόν να τετραπλασιαστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ