ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να κλείσει τώρα η Μόρια, να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός

Ανακοίνωση με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών

Eurokinissi

Πάνω από 540 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν την Πέμπτη στη Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο, με 13 φουσκωτές λέμβους. Συνολικά στην ακτή αποβιβάσθηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Υπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «stage 2», με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια, προκειμένου να καταγραφούν.Οι συνθήκες στη Μόρια είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Χωρίς τους αφιχθέντες της Πέμπτης, ο αριθμός των φιλοξενουμένων, εντός και εκτός του καταυλισμού, ξεπέρασε κατά πολύ το ιστορικό ρεκόρ των 9.200 ατόμων φτάνοντας τους 9.641. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των προσφύγων και των αλλοδαπών που έφτασαν χτες στη Μόρια, θα ζουν 10.188 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4.500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού που είναι για 3.000 άτομα και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το Κέντρο, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από ΜΚΟ.

Με αντικείμενο την αύξηση των προσφυγικών ροών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) το πρωί του Σαββάτου, ενώ την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας κάλεσε στο ΥΠΕΞ τον Τούρκο πρέσβη ζητώντας του η Τουρκία να εφαρμόζει την άθλια συμφωνία με την ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη Λέσβο και τον εγκλωβισμό των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί, η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η αύξηση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται στη Λέσβο τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό και με το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με το θάνατο 15χρονου μεταναστόπουλου, αναδείχνει σαν υπερώριμη την αναγκαιότητα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την ανθρώπινη αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού φαινομένου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στα μονοπάτια που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να στηρίζει την απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί της δεν λένε τίποτα το συγκεκριμένο για το πώς θα χειριστούν την όλη κατάσταση, κοροϊδεύοντας στην ουσία το νησιωτικό κόσμο.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ εκτιμά πως η θέση για "αποσυμφόρηση", που ενστερνίζονται κάποιοι φορείς στο νησί μας, έχει ήδη κριθεί σαν ατελέσφορη, ενώ είναι καθαρό πως δεν μπορεί να αποτελεί λύση προοπτικής στο ίδιο το πρόβλημα. Τώρα είναι η ώρα για να γίνει πράξη η συνολική θέση του Κόμματός μας, δηλαδή:

- Να κλείσουν το ΚΥΤ του αίσχους της Μόριας και τα άλλα ΚΥΤ σε όλη την Ελλάδα.

- Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά στην ελληνική ενδοχώρα, όπου εκεί να εξετάζονται τα αιτήματά τους και στη συνέχεια να πηγαίνουν στους τόπους προορισμού τους. Μέχρι να συμβεί αυτό και για τις λίγες μέρες που θα μένουν στη Λέσβο να διαμορφωθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης και να εκφράζεται η αμέριστη αλληλεγγύη του λεσβιακού λαού προς αυτούς.

- Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι του νησιού έχουν υποστεί ζημιές από την εξέλιξη αυτού του κοινωνικού φαινομένου.

- Να εξασφαλιστεί εργασία των σημερινών εργαζομένων στις προσφυγικές δομές, σε υπηρεσίες των δήμων και των Περιφερειών, ανάλογα και με τον τόπο κατοικίας τους.

Καλούμε όλες τις λεσβιακές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τους συλλόγους στο νησί να θέσουν σαν στόχο πάλης την παραπάνω ολοκληρωμένη πρόταση και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την επίτευξή του».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και αποχώρησε

Με την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη την Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την Παρασκευή στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που περιλαμβάνει διατάξεις για τα διπλώματα οδήγησης αλλά και δεκάδες τροπολογίες, 11 συνολικά υπουργείων, που συνθέτουν ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο.

Αντιδρώντας στην κατ' επανάληψη κατάθεση νομοσχεδίων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως και την επιμονή της κυβέρνησης στην κατάθεση εκπρόθεσμων τροπολογιών, άσχετων με το νομοσχέδιο, με ρουσφετολογικό και φωτογραφικό περιεχόμενο, όπως, για παράδειγμα, η τροπολογία που κατατέθηκε με βάση την οποία άλλαξαν τα απαραίτητα προσόντα για τον διοικητή της ΕΥΠ, την Παρασκευή οι βουλευτές του ΚΚΕ αφού εξέφρασαν τη διαφωνία του Κόμματος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου καταψηφίζοντάς το επί της αρχής, στη συνέχεια αποχώρησαν από την ψηφοφορία.

Η βουλευτής του Κόμματος Δ. Μανωλάκου στην τοποθέτησή της τόνισε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για μια διαδικασία αυταρχισμού που περιορίζει έως και εκμηδενίζει το δικαίωμα εκφοράς γνώμης, κριτικής και πρότασης σε φορείς και κόμματα, ενώ σχολιάζοντας τον καβγά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποια κυβέρνηση αξιοποίησε περισσότερο την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος, έκανε λόγο για προσπάθεια συμψηφισμού μεταξύ δύο κομμάτων που ακολούθησαν ίδιες πρακτικές.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, τόνισε ότι σηματοδοτεί την επιστροφή σε ένα διάτρητο σύστημα που δεν υπηρετεί την οδική ασφάλεια, προσθέτοντας ότι δεν αποτελούσε λύση ούτε ο νόμος που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εκανε λόγο για ένα σύστημα πλήρως ιδιωτικοποιημένο με αδιαφάνεια και διαφθορά, με πελατειακή σχέση και «γρηγορόσημο», που δεν παρέχει ουσιαστική γνώση και εκπαίδευση, θέτει δε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Σε ό,τι αφορά την επέκταση του διπλώματος στους ηλικιωμένους επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ πως θα πρέπει να συνδέεται με πλήρεις ιατρικές εξετάσεις που να γίνονται χωρίς παράβολα, δωρεάν, από δημόσια νοσοκομεία. «Είναι προφανής η αναγκαιότητα αλλαγών στο σύστημα, ώστε να εξασφαλίζονται η ορθή εκτέλεση του εξεταστικού έργου και η συμβολή του στην οδική ασφάλεια, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο θεσμικό πλαίσιο που προϋπήρχε, το οποίο όλοι καταγγείλαμε», σημείωσε, εκτιμώντας ότι η επιστροφή δεν θα είναι προσωρινή.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις υπόλοιπες τροπολογίες η κυβέρνηση ΝΔ πέρασε και ένα ακόμα σκανδαλώδες «δωράκι» για τους εφοπλιστές, και συγκεκριμένα τροπολογία που μεταφέρει τις επιδοτήσεις των εφοπλιστών για τις «άγονες γραμμές» από το υπουργείο Ναυτιλίας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανοίγοντας το δρόμο ώστε αυτές να καταβάλλονται με βάση το έργο, ακόμα δηλαδή κι αν για διάφορους λόγους (π.χ. καιρός, βλάβες κ.τ.λ) δεν γίνονται τα προγραμματισμένα δρομολόγια, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται.

Σύσκεψη με Μητσοτάκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Την απήχηση που βρίσκουν στις «αγορές» οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται η κυβέρνησή του, διαφήμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας, που πραγματοποίησε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της 84ης ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος των Βιομηχάνων (ΣΒΕ), Α. Σαββάκης, επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία «Διεθνούς Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου Θεσσαλονίκης» με ειδικό καθεστώς φορολογίας και εργασιακών δικαιωμάτων, εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπου θα μπορούν να προσελκυσθούν διεθνείς επενδύσεις. Μάλιστα, σημείωσε ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται στη χώρα μας εδώ και δέκα περίπου μήνες («Ιδρυση και λειτουργία των Ελευθέρων Ζωνών» που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) διευκολύνει την υλοποίηση της πρότασης του Συνδέσμου Βιομηχάνων, ενώ μεταξύ άλλων απαίτησε από την κυβέρνηση ειδικά κίνητρα για τη Θράκη και την παραμεθόρια περιοχή Μακεδονίας και Ηπείρου, εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε όλες τις ΒΙΠΕ της Βορείου Ελλάδος, νομοθετική ρύθμιση για χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων ως «οργανωμένους υποδοχείς». Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την καινοτομία και την εξωστρέφεια, ζήτησε την υλοποίηση του Διεθνούς Τεχνολογικού Κέντρου «Thess INTEC» και τη δημιουργία φορέα προώθησης και προβολής μακεδονικών προϊόντων. Κοινό είναι και το πλαίσιο αιτημάτων των εξαγωγέων που παρουσίασε ο Γ. Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγών (ΣΕΒΕ).

Κατά τ' άλλα, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών τόνισαν ότι αναμένουν να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες για μείωση της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών, να ισχύσουν οι φοροαπαλλαγές, να συνεχιστούν με εντονότερο βαθμό οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ΣΔΙΤ και οι δημόσιες επενδύσεις.

Η «Σύγχρονη Εποχή» στο Φεστιβάλ Βιβλίου

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» βρίσκονται στο περίπτερο 137 του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου, που φιλοξενείται στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Στο ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, συζητήθηκε την Παρασκευή η αίτηση αναστολής της τέως προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Β. Θάνου, της τέως αντιπροέδρου, Αν. Νάκου, όσο και των δύο μελών της Ν. Ζευγώλη και Ι. Παύλοβιτς. Ολοι ζητούν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας και κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Πυρκαγιές σε Πεντέλη, Λούτσα και Τανάγρα

Πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι και το απόγευμα της Παρασκευής σε Πεντέλη, Λούτσα και Τανάγρα. Η έγκαιρη παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων αποσόβησε τα χειρότερα και έθεσε υπό έλεγχο τις φωτιές σε Πεντέλη και Αρτέμιδα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά στη Λούτσα έκαιγε ξερά χόρτα σε οικοπεδική έκταση στην οδό Αγίου Σεραφείμ. Στο σημείο επιχειρούσαν 50 πυροσβέστες με 22 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί να είναι προετοιμασμένοι, ώστε αν χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στη φωτιά.

Στην Πεντέλη, η φωτιά εκδηλώθηκε στη συμβολή των οδών Δουκίσσης Πλακεντίας και Κλεισθένους σε δασική έκταση κοντά σε σπίτια. Στο σημείο επιχειρούσαν 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συνέδραμαν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπαιθρο σε απορρίμματα και ξερά χόρτα. Λόγω της φωτιάς διακόπηκε η κυκλοφορία επί της Δ. Πλακεντίας από Βασ. Γεωργίου μέχρι Αναπαύσεως.

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Τανάγρας. Στο σημείο επιχειρούσαν 52 πυροσβέστες με 23 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνέδραμαν τρία ελικόπτερα, δύο αεροσκάφη και δύο «Πεζετέλ».

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18.38 το απόγευμα της Παρασκευής στο θαλάσσιο χώρο νότια της Σάμου. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα νότια της Σάμου, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 15,8 χλμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ