ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία για την απληρωσιά

Στο κενό η προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό

Από παλιότερη κινητοποίηση εργολαβικών στη ΛΑΡΚΟ
Από παλιότερη κινητοποίηση εργολαβικών στη ΛΑΡΚΟ
Απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, που έχει αναλάβει έργο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καθώς βρίσκονται για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με την απληρωσιά. Οπως αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, η συμμετοχή στην απεργία ήταν 100%.

Παράλληλα, το Συνδικάτο καταγγέλλει την ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, η οποία «μπροστά στην απεργία έψαξε και βρήκε γύρω στους 20 εργαζόμενους για να δημιουργήσει μηχανισμό απεργοσπασίας». Στην πραγματικότητα, δεν δίστασε να εκθέσει σε μεγάλο κίνδυνο εργαζόμενους χωρίς πείρα, με αποτέλεσμα στις 3 το πρωί της Δευτέρας, πριν ξεκινήσει η απεργία, ένας από αυτούς τους εργαζόμενους να σπάσει το πόδι του την ώρα της δουλειάς.

Το Συνδικάτο «ήρθε σε επαφή με τους εργαζόμενους που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως απεργοσπαστικό μηχανισμό η εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, τους ενημέρωσε για τους λόγους της απεργίας» και τελικά συμμετείχαν και οι ίδιοι στην κινητοποίηση. Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, «οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και να τους ενσωματώσει η ίδια η ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η χτεσινή του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνες για το σκλαβοπάζαρο, τα εργατικά ατυχήματα, την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ. Είναι αυτές που με τις πολιτικές τους και τους νόμους τους έφτιαξαν μεγαλοεργολάβους με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Πρόγραμμα συντονισμένης δράσης για την Υγεία

Σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κατέληξε η μαζική σύσκεψη που κάλεσε την περασμένη Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Σε πρόγραμμα δράσης και συντονισμού του αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία κατέληξε η σύσκεψη σωματείων των νοσοκομείων της Κρήτης, εργατικών σωματείων και φορέων του Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Βενιζέλειο», Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου, τα Σωματεία Εργαζομένων Ψυχικών Παθήσεων Νομού Χανίων, προνοιακών ιδρυμάτων, ΠΕΔΥ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νομού Ηρακλείου.

Το «παρών» έδωσαν δεκάδες εργαζόμενοι από όλα τα νοσοκομεία, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν το επόμενο διάστημα. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν τα προβλήματα στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα προνοιακά ιδρύματα, οι επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους, στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Στη βάση αυτή, έγινε συζήτηση και αποφασίστηκαν μια σειρά συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα:

  • Ολα τα σωματεία θα στείλουν υπομνήματα στις διοικήσεις των νοσοκομείων, στο υπουργείο Υγείας, στην 7η ΥΠΕ, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα.
  • Στις 11/9, ημερομηνία λήξης των συμβάσεων στο ΠΑΓΝΗ, σε όλα τα νοσοκομεία και προνοιακά ιδρύματα θα γίνουν παρεμβάσεις στις διοικήσεις, με αίτημα να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά.
  • Τα σωματεία θα οργανώσουν από κοινού παγκρήτια κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ, μέσα στο δεύτερο μισό του Σεπτέμβρη.
  • Παράλληλα, θα οργανωθούν συσκέψεις σε εργασιακούς χώρους και συνοικίες με θέμα την ανάγκη για ένα σύγχρονο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Το πρόγραμμα δράσης θα ολοκληρωθεί με απογευματινό συλλαλητήριο στην πόλη του Ηρακλείου, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
  • Επίσης, στη σύσκεψη αποφασίστηκε τα σωματεία να απαντήσουν με απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις που σχεδιάζει (βλέπε σελ. 12).
Στάση εργασίας από τους τραυματιοφορείς

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ.) προχωρούν σήμερα Τρίτη οι τραυματιοφορείς. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας.

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν στα νοσοκομεία οι μεγάλες ελλείψεις τραυματιοφορέων καταγγέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων στο «Θριάσιο» και στο ΠΑΓΝΗ. Το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία μόνιμη θέση τραυματιοφορέα, ενώ η μοναδική προκήρυξη για το 2019 (2Κ/2019) αφορά την αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών, που ήδη εργάζονται, δηλαδή δεν προστίθεται ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν και με τις απολύσεις επικουρικών και εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Κλιμακώνει τον εκβιασμό στους εργαζόμενους στα «κόκκινα» δάνεια

Με επιστολή της προς τους 1.300 εργαζόμενους του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU), η Τράπεζα Πειραιώς ουσιαστικά τους εκβιάζει να αποδεχθούν τη μεταφορά στην εταιρεία «Intrum», στην οποία μεταβίβασε τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, προαναγγέλλοντας απολύσεις από το «πλεονάζον προσωπικό».

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς. Σημειώνει ότι «κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα, στις οποίες υποχρέωσαν τη διαβόητη ΟΤΟΕ οι ίδιοι οι συνάδελφοι, υπογράφηκε η γνωστή συμφωνία για τον "εθελοντικό" χαρακτήρα της μετακίνησης στην εισπρακτική. Τράπεζα, ΟΤΟΕ, Σύλλογος Πειραιώς και άλλοι πίστευαν ότι έτσι μπορούσαν να "ηρεμήσουν τα πνεύματα"» και ότι «θα πειστούν οι συνάδελφοι να μετακινηθούν με τη θέλησή τους. Δεν τους βγήκε. Εννιακόσιοι συνάδελφοι είπαν ΟΧΙ. Τους απέμειναν μόνο στελέχη. Η εισπρακτική ξεμένει από εργαζόμενους».

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καταγγέλλει το απαράδεκτο mail που έστειλε η τράπεζα στους εργαζόμενους, με το οποίο «απειλεί με ανάκληση της υπογραφής της τράπεζας για "εθελοντική" μετακίνηση».

«Καμιά υποχώρηση» τονίζει το «Αγωνιστικό Μέτωπο». «Καταθέτουμε οργανωμένα, κατά τμήμα, μαζικά την εναντίωσή μας (κι άστους να φωνάζουν, να εκβιάζουν και να απειλούν). Αν είναι κάποιοι να φύγουν δεν θα είναι οι εργαζόμενοι. Να απαιτήσουμε από όλους τους συλλόγους και την ΟΤΟΕ να προκηρύξουν άμεσα προειδοποιητική απεργία, τη βδομάδα αυτή. Να εξουσιοδοτήσουν για άμεσες συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλο το επόμενο διάστημα».

Webradio του ΠΑΜΕ

Το πρόγραμμα του webradio του ΠΑΜΕ σήμερα, Τρίτη 3 Σεπτέμβρη, έχει ως εξής:

Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

Στις 6 μ.μ., συζήτηση με τον Παναγιώτη Κατάρα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, για τη ΔΕΗ, το νέο συνδικαλιστικό νόμο και τη ΔΕΘ.

Στις 7 μ.μ., εκπομπή Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής.

ΙΔΡΥΜΑ ΑμεΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Κλείνει αφού το άφησαν να φτάσει «στο αμήν»

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μεταφορά του Παραρτήματος ΑμεΑ Ανατ. Αθήνας - μονάδα Γλυφάδας, ανέδειξε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ) η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του. Στη δήλωσή της σημείωσε: «Το ότι έχουμε φτάσει "στο αμήν" να συζητάμε στο ΔΣ την κατεπείγουσα μεταφορά των περιθαλπόμενων του ιδρύματος της Γλυφάδας σε άλλο χώρο, λόγω έξωσης από τον ιδιοκτήτη, είναι αποκλειστική ευθύνη του ΔΣ, της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και της σημερινής, γιατί το πρόβλημα είναι γνωστό από παλιά, και η ακαταλληλότητα του κτιρίου, αλλά και το ότι ο ιδιοκτήτης το θέλει για ιδία χρήση. Οι κυβερνήσεις, αυτή και η προηγούμενη, βολεύονταν από αυτήν την κατάσταση, γιατί, μέσω της υποβάθμισης, της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, τους διευκόλυνε στη λογική που έτσι και αλλιώς διακήρυτταν, για το κλείσιμο αυτών των ιδρυμάτων στο όνομα της "αποασυλοποίησης" και του "αποϊδρυματισμού"».

Αύριο η σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

Σε σύσκεψη καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). «Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα καλό στα δικαιώματά μας από την "καινούρια" κυβέρνηση της ΝΔ», τονίζει και επισημαίνει πως αυτή θα συνεχίσει στην ίδια ρότα, «που χάραξε η αντιλαϊκή - αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», στο δρόμο που ορίζουν «τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου που όλοι μαζί ψήφισαν» και φέρνει «νέες μαζικές περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις αναπηρίας, σε φάρμακα και σε θεραπείες και στις όποιες παροχές έχουν απομείνει για τα ΑμεΑ». Καλεί σε συμμετοχή στη σύσκεψη και στον αγώνα για να ακυρωθούν τα σχέδια «για αναδιάρθρωση των επιδομάτων μέχρι 31 Δεκέμβρη του '19, για παραπέρα διάλυση της Ειδικής Αγωγής και τις περικοπές των θεραπειών των παιδιών, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να εφαρμόσει, άλλωστε είχε στηρίξει, η κυβέρνηση της ΝΔ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ