Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Πρόγραμμα συντονισμένης δράσης για την Υγεία

Σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κατέληξε η μαζική σύσκεψη που κάλεσε την περασμένη Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Σε πρόγραμμα δράσης και συντονισμού του αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία κατέληξε η σύσκεψη σωματείων των νοσοκομείων της Κρήτης, εργατικών σωματείων και φορέων του Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Βενιζέλειο», Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου, τα Σωματεία Εργαζομένων Ψυχικών Παθήσεων Νομού Χανίων, προνοιακών ιδρυμάτων, ΠΕΔΥ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νομού Ηρακλείου.

Το «παρών» έδωσαν δεκάδες εργαζόμενοι από όλα τα νοσοκομεία, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν το επόμενο διάστημα. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν τα προβλήματα στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα προνοιακά ιδρύματα, οι επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους, στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Στη βάση αυτή, έγινε συζήτηση και αποφασίστηκαν μια σειρά συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα:

  • Ολα τα σωματεία θα στείλουν υπομνήματα στις διοικήσεις των νοσοκομείων, στο υπουργείο Υγείας, στην 7η ΥΠΕ, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα.
  • Στις 11/9, ημερομηνία λήξης των συμβάσεων στο ΠΑΓΝΗ, σε όλα τα νοσοκομεία και προνοιακά ιδρύματα θα γίνουν παρεμβάσεις στις διοικήσεις, με αίτημα να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά.
  • Τα σωματεία θα οργανώσουν από κοινού παγκρήτια κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ, μέσα στο δεύτερο μισό του Σεπτέμβρη.
  • Παράλληλα, θα οργανωθούν συσκέψεις σε εργασιακούς χώρους και συνοικίες με θέμα την ανάγκη για ένα σύγχρονο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Το πρόγραμμα δράσης θα ολοκληρωθεί με απογευματινό συλλαλητήριο στην πόλη του Ηρακλείου, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
  • Επίσης, στη σύσκεψη αποφασίστηκε τα σωματεία να απαντήσουν με απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις που σχεδιάζει (βλέπε σελ. 12).
Στάση εργασίας από τους τραυματιοφορείς

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ.) προχωρούν σήμερα Τρίτη οι τραυματιοφορείς. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας.

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν στα νοσοκομεία οι μεγάλες ελλείψεις τραυματιοφορέων καταγγέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων στο «Θριάσιο» και στο ΠΑΓΝΗ. Το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία μόνιμη θέση τραυματιοφορέα, ενώ η μοναδική προκήρυξη για το 2019 (2Κ/2019) αφορά την αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών, που ήδη εργάζονται, δηλαδή δεν προστίθεται ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν και με τις απολύσεις επικουρικών και εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ