ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Ενέκρινε την τοποθέτηση μνημείων του ΚΚΕ σε Γυάρο και Μακρόνησο

Το έργο του Αντώνη Μυρωδιά για τη Γυάρο
Το έργο του Αντώνη Μυρωδιά για τη Γυάρο
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων κατέληξε χτες σε θετική απόφαση για την τοποθέτηση των μνημείων σε Γυάρο και Μακρόνησο, που έχουν επιλεγεί μετά από πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό, που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου σχετικά με την απόφαση του ΚΣΝΜ για τα μνημεία στη Γυάρο και τη Μακρόνησο:

«Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) έφερε ως θέμα στη σημερινή του (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση την έγκριση της πρότασης του ΚΚΕ για την τοποθέτηση μνημείων του Κόμματος στους ιστορικούς τόπους της Γυάρου και της Μακρονήσου, που έχουν επιλεγεί μετά από πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό, που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ΚΣΝΜ κατέληξε σε θετική απόφαση και για τα δύο μνημεία. Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν από τα μέλη του θετικές γνώμες για το ύφος και τον χαρακτήρα των μνημείων. Υπενθυμίζουμε ότι το μνημείο για τη Μακρόνησο έχουν φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης και για τη Γυάρο ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς. Το ΚΚΕ είναι σε φάση δρομολόγησης των εργασιών για την τοποθέτηση των μνημείων».

Το έργο του Μάρκου Γεωργιλάκη για τη Μακρόνησο
Το έργο του Μάρκου Γεωργιλάκη για τη Μακρόνησο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τον δολοφονημένο από τη χούντα αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη

Ο Γιάννης Χαλκίδης
Ο Γιάννης Χαλκίδης
Ο αγωνιστής Γιάννης Χαλκίδης τιμήθηκε χτες σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ), στον χώρο του μνημείου που του έχει αφιερωθεί επί της οδού Γ. Χαλκίδη 164 (πρώην Κωνσταντινουπόλεως).

Ο Γ. Χαλκίδης, στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ), δολοφονήθηκε άνανδρα στο παραπάνω σημείο στα 27 του χρόνια, το 1967, από όργανα της χουντικής Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οι μηχανισμοί της χούντας επιτέθηκαν εκείνο το βράδυ στο κρησφύγετο του Γ. Χαλκίδη και των συναγωνιστών του, σε αντενέργεια της αντιστασιακής δράσης που χάλασε τη φιέστα των εγκαινίων της χούντας για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε το μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ Δανιήλ Σπαρτιάτης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής. Ακολούθησε το μουσικό συγκρότημα των συνταξιουχικών οργανώσεων με τραγούδια από τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Στη χτεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδ. Κωνσταντινίδη, ο Γ. Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς επίσης και ο Νάντης Χατζηγιάννης, τελευταίος επιζών της επίθεσης των χουντικών στο κρησφύγετο των αγωνιστών.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε: «(...) Η πάλη του Γ. Χαλκίδη, όπως και πολλών συναγωνιστών του, δεν έβλεπε μόνο την πτώση της δικτατορίας και την επάνοδο στην κατάσταση που βρισκόταν η χώρα πριν από την 21/4/1967. Παλεύανε για βαθύτερες αλλαγές. Για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί, αντιλαϊκοί, ανελεύθεροι νόμοι. Για να ξεριζωθούν όλες οι φασιστικές δομές και δυνάμεις, να χτυπηθούν αποφασιστικά οι αιτίες που γεννάνε τις χούντες και το φασισμό. Κι αυτές οι αιτίες δεν είναι άλλες από την κυριαρχία του καπιταλισμού.

Σήμερα, τα αιτήματα και οράματα του αντιδικτατορικού αγώνα και των αγωνιστών του - μαζί και του Γιάννη - όχι μόνο παραμένουν ζωντανά και ανεκπλήρωτα, αλλά αποκτούν νέα διάσταση από τις φωτιές του πολέμου που καίνε στην περιοχή μας. Από τους ανταγωνισμούς των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ανταγωνιστών τους, τη Ρωσία, την Κίνα και άλλους. Κι όλα αυτά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Για την γεωπολιτική κυριαρχία τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ολα αυτά συνιστούν μεγάλη απειλή για την πατρίδα μας. Ιδιαίτερα η ύπαρξη και συνεχής επέκταση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων αποτελούν, εκτός των άλλων, μαγνήτη ολέθρου σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης. (...) Αυτή η γενικότερη κατάσταση, μαζί με τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων, εξαθλιώνουν τη ζωή πλατιών τμημάτων του λαού. Ολα αυτά ανησυχούν βαθύτατα τα μέλη του ΣΦΕΑ, όλους τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές.

Ο ΣΦΕΑ πιστός στην Ιστορία και το ρόλο του θα συνεχίσει να προβάλλει τον αγώνα και τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Θα συνεχίσει να αντιπαλεύει θεωρίες και δηλώσεις που επιδιώκουν να υποβαθμίζουν και να απαξιώνουν τον αντιδικτατορικό αγώνα και τους αγωνιστές του.

Θα στέκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων, της νεολαίας και όλων όσοι αντιστέκονται στα αντεργατικά μέτρα και στις αντιλαϊκές επιδιώξεις (...).

Θα συνεχίσει σταθερά και αταλάντευτα τον αγώνα ενάντια στους υμνητές της χούντας και των ναζί κάθε απόχρωσης. Για να τους βάλει το εργατικό κίνημα, ο λαός, οριστικά εκεί που τους αξίζει. Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Γιατί το παράδειγμα του Γιάννη Χαλκίδη, των συναγωνιστών και συντρόφων του, όλων των αντιδικτατορικών αγωνιστών, συνεχίζει να φλογίζει και να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας».

  • Αργότερα χτες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Χαλκίδη και στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης από τον Σύλλογο Γυναικών Αμπελοκήπων.
Στερνός αποχαιρετισμός στον σ. Καριοφύλλη Χατζόπουλο

Με θλίψη η Κομματική Επιτροπή Εξωτερικού του ΚΚΕ αποχαιρετά τον σ. Καριοφύλλη Χατζόπουλο, που σε ηλικία 76 ετών «έφυγε» από τη ζωή χτες, Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, μετά από μάχη με τον καρκίνο, λίγες μέρες μετά την απώλεια της συντρόφου του Ινγκαλιλ.

Ο σ. Καριοφύλλης γεννήθηκε το 1943, στις Σέρρες, παιδί αγωνιστών, φτωχών αγροτών. Από μαθητής Γυμνασίου ήταν στην ΕΔΑ του χωριού του, Κοίμηση Σερρών. Μετανάστευσε στη Σουηδία το 1966. Από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με τα προβλήματα των μεταναστών και την οργάνωση της πάλης τους, ταυτόχρονα με τη δράση του στην οργάνωση της ΕΔΑ. Τον Ιούλη του 1967 συγκροτήθηκε η Νεολαία Λαμπράκη στη Στοκχόλμη, της οποίας ανέλαβε γραμματέας, μέχρι τον Ιούλη του 1968 που διαγράφηκε γιατί τάχτηκε με τη 12η Ολομέλεια. Σ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε πλούσια αντιδικτατορική δράση.

Στο ΚΚΕ οργανώθηκε τον Απρίλη του 1968. Την ίδια χρονιά συγκροτήθηκε η Οργάνωση της ΚΝΕ στη Σουηδία, της οποίας ανέλαβε Γραμματέας. Επί σειρά ετών ήταν Γραμματέας και μέλος της ΝΕ του ΚΚΕ στη Σουηδία. Σημαντική ήταν η συμβολή του και την περίοδο του 13ου Συνεδρίου και μετά στη διάσπαση του Κόμματος, για την υπεράσπιση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του.

Είχε σημαντική δράση στις κοινότητες των Ελλήνων μεταναστών στη Σουηδία, διατέλεσε και πρόεδρος στην Ομοσπονδία των κοινοτήτων στη Σουηδία και γραμματέας στο συντονιστικό όργανο των ομοσπονδιών των Ελλήνων μεταναστών της Ευρώπης.

Ο σ. Καριοφύλλης σ' όλη του τη ζωή, χωρίς ταλαντεύσεις, αποτελούσε ένα σημαντικό στήριγμα στη δουλειά του Κόμματος και των Ελλήνων μεταναστών στη Σουηδία και ως τέτοιον θα τον θυμούνται και οι Ελληνες μετανάστες.

Η Κομματική Επιτροπή Εξωτερικού του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την απώλεια του σ. Καριοφύλλη και τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του και τα δυο παιδιά του, τον Στέφανο και τον Θωμά.

«Εφυγε» ο σ. Δημήτρης Νικολουτσάκος

«Εφυγε» χτες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο σύντροφος Δημήτρης Νικολουτσάκος, μέλος της ΚΟΒ Ελληνικού Αττικής του ΚΚΕ. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο Ελληνικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ