Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τον δολοφονημένο από τη χούντα αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη

Ο Γιάννης Χαλκίδης
Ο Γιάννης Χαλκίδης
Ο αγωνιστής Γιάννης Χαλκίδης τιμήθηκε χτες σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ), στον χώρο του μνημείου που του έχει αφιερωθεί επί της οδού Γ. Χαλκίδη 164 (πρώην Κωνσταντινουπόλεως).

Ο Γ. Χαλκίδης, στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ), δολοφονήθηκε άνανδρα στο παραπάνω σημείο στα 27 του χρόνια, το 1967, από όργανα της χουντικής Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οι μηχανισμοί της χούντας επιτέθηκαν εκείνο το βράδυ στο κρησφύγετο του Γ. Χαλκίδη και των συναγωνιστών του, σε αντενέργεια της αντιστασιακής δράσης που χάλασε τη φιέστα των εγκαινίων της χούντας για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε το μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ Δανιήλ Σπαρτιάτης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής. Ακολούθησε το μουσικό συγκρότημα των συνταξιουχικών οργανώσεων με τραγούδια από τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Στη χτεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδ. Κωνσταντινίδη, ο Γ. Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς επίσης και ο Νάντης Χατζηγιάννης, τελευταίος επιζών της επίθεσης των χουντικών στο κρησφύγετο των αγωνιστών.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε: «(...) Η πάλη του Γ. Χαλκίδη, όπως και πολλών συναγωνιστών του, δεν έβλεπε μόνο την πτώση της δικτατορίας και την επάνοδο στην κατάσταση που βρισκόταν η χώρα πριν από την 21/4/1967. Παλεύανε για βαθύτερες αλλαγές. Για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί, αντιλαϊκοί, ανελεύθεροι νόμοι. Για να ξεριζωθούν όλες οι φασιστικές δομές και δυνάμεις, να χτυπηθούν αποφασιστικά οι αιτίες που γεννάνε τις χούντες και το φασισμό. Κι αυτές οι αιτίες δεν είναι άλλες από την κυριαρχία του καπιταλισμού.


Σήμερα, τα αιτήματα και οράματα του αντιδικτατορικού αγώνα και των αγωνιστών του - μαζί και του Γιάννη - όχι μόνο παραμένουν ζωντανά και ανεκπλήρωτα, αλλά αποκτούν νέα διάσταση από τις φωτιές του πολέμου που καίνε στην περιοχή μας. Από τους ανταγωνισμούς των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ανταγωνιστών τους, τη Ρωσία, την Κίνα και άλλους. Κι όλα αυτά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Για την γεωπολιτική κυριαρχία τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ολα αυτά συνιστούν μεγάλη απειλή για την πατρίδα μας. Ιδιαίτερα η ύπαρξη και συνεχής επέκταση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων αποτελούν, εκτός των άλλων, μαγνήτη ολέθρου σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης. (...) Αυτή η γενικότερη κατάσταση, μαζί με τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων, εξαθλιώνουν τη ζωή πλατιών τμημάτων του λαού. Ολα αυτά ανησυχούν βαθύτατα τα μέλη του ΣΦΕΑ, όλους τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές.

Ο ΣΦΕΑ πιστός στην Ιστορία και το ρόλο του θα συνεχίσει να προβάλλει τον αγώνα και τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Θα συνεχίσει να αντιπαλεύει θεωρίες και δηλώσεις που επιδιώκουν να υποβαθμίζουν και να απαξιώνουν τον αντιδικτατορικό αγώνα και τους αγωνιστές του.

Θα στέκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων, της νεολαίας και όλων όσοι αντιστέκονται στα αντεργατικά μέτρα και στις αντιλαϊκές επιδιώξεις (...).

Θα συνεχίσει σταθερά και αταλάντευτα τον αγώνα ενάντια στους υμνητές της χούντας και των ναζί κάθε απόχρωσης. Για να τους βάλει το εργατικό κίνημα, ο λαός, οριστικά εκεί που τους αξίζει. Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Γιατί το παράδειγμα του Γιάννη Χαλκίδη, των συναγωνιστών και συντρόφων του, όλων των αντιδικτατορικών αγωνιστών, συνεχίζει να φλογίζει και να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας».

  • Αργότερα χτες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Χαλκίδη και στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης από τον Σύλλογο Γυναικών Αμπελοκήπων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η εκδήλωση για τον Γιάννη Χαλκίδη (2019-09-05 00:00:00.0)
Τίμησαν τον Γιάννη Χαλκίδη (2018-09-07 00:00:00.0)
Ανεκπλήρωτα τα οράματα των αγωνιστών (2011-07-26 00:00:00.0)
Εκδήλωση μνήμης στο χώρο της πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ (2011-04-22 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (2011-02-12 00:00:00.0)
Καμιά συμμετοχή στα βρώμικα σχέδια των Ευρω ΝΑΤΟικών (2001-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ