Τρίτη 26 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΦΕΑ 1967-1974
Ανεκπλήρωτα τα οράματα των αγωνιστών

Από την επετειακή εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 -'74 στο χώρο της πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, το βράδυ του Σαββάτου 23.7.2011
Από την επετειακή εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 -'74 στο χώρο της πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, το βράδυ του Σαββάτου 23.7.2011
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και των καθημερινών λαϊκών αγώνων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιούλη, στο χώρο του πρώην κολαστηρίου της ΕΑΤ-ΕΣΑ, η εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-1974 για την 37η επέτειο από την κατάρρευση της χούντας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε κατάθεση στεφάνων (από φορείς και κόμματα), ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου και χαιρετισμό από το Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας Κύπρου και, βεβαίως, μια πλούσια μουσικο-θεατρική εκδήλωση αφιερωμένη, φέτος, στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Στην ομιλία του, εκτός των άλλων, ο Νίκος Τριανταφύλλου επισήμανε:

«Σήμερα 37 χρόνια μετά την πτώση της χούντας, γίνεται ξεκάθαρο πως οι προσδοκίες και τα οράματα των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν ανεκπλήρωτα και επίκαιρα», τονίζοντας σχετικά πως «το αντιδικτατορικό κίνημα δεν έβαζε ως στόχο του μόνο την ανατροπή της χούντας», αλλά: «Εβαζε ζητήματα που σχετίζονταν με τα δικαιώματα των εργαζομένων στη δουλειά, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη σύνταξη, την Πρόνοια, την Υγεία. Που σχετίζονταν με την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, με τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και ζητήματα που σχετίζονταν με την εθνική ανεξαρτησία και την αναγκαιότητα της αποδέσμευσης από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα».

Ο πρόεδρος των Κυπρίων αγωνιστών παραδίδει στον πρόεδρο του ΣΦΕΑ το φάκελο της Κυπριακής Βουλής για το Κυπριακό, με την ευχή να ανταποκριθεί και η Ελληνική Βουλή για τη διερεύνηση της οδυνηρής αλήθειας
Ο πρόεδρος των Κυπρίων αγωνιστών παραδίδει στον πρόεδρο του ΣΦΕΑ το φάκελο της Κυπριακής Βουλής για το Κυπριακό, με την ευχή να ανταποκριθεί και η Ελληνική Βουλή για τη διερεύνηση της οδυνηρής αλήθειας
Αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ τόνισε: «...Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στο πλέγμα των νέων μέτρων που παίρνονται στο όνομα της θωράκισης του συστήματος, μέτρα που παραβιάζουν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και κατακτήσεις του λαού μας. ...Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, όταν συρρικνώνονται συνεχώς τα μεροκάματα, οι μισθοί και οι συντάξεις, ...όταν καταργούνται κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων που αποσπάστηκαν με σκληρούς αγώνες».

Τέλος, ανέφερε: «Απορρίπτουμε ως απαράδεκτη την παραίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας που καλεί όλους να βάλουν πλάτη για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι «οι εκβιασμοί της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι εκβιασμοί της πλουτοκρατίας δεν θα περάσουν. Ο αγώνας για την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων συνεχίζεται. Καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Αγώνας μαζικός, δυναμικός, ταξικός και συντονισμένος».

Στο σπουδαίο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που επιμελήθηκε και παρουσίασε η Σοφία Αδαμίδου, και ήταν αφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλη, τραγούδησαν οι εξαίρετοι τραγουδιστές:Αγνή, Δημοσθένους Δώρος, Καπαρού Αργυρώ, Χαρίδου Ειρήνη. Συμμετείχαν οι μουσικοί Ματσούκας Γιάννης - Τσόλκας Γιάννης, και οι ηθοποιοί Ασλανίδης Χρήστος, Γεράνης Στέλιος, Λούτη Oρνέλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ