ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Στο προσκήνιο αντιτιθέμενα συμφέροντα

Συνεχίζεται η έντονη διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσεται εδώ και μέρες με επίκεντρο την τεταμένη κατάσταση στον Περσικό Κόλπο και τα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να πετύχουν επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 (από την οποία αποχώρησαν πέρσι) παραμένουν στην πρώτη γραμμή των παζαριών, όπως και η προσπάθεια των ευρωπαϊκών δυνάμεων, της Ρωσίας και της Κίνας να διατηρηθεί.

Την Παρασκευή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την Ινδονησία όπου βρέθηκε (έπειτα από έναν μαραθώνιο ταξιδιών το τελευταίο 10ήμερο μεταξύ άλλων σε Κίνα, Ιαπωνία, Γαλλία, Ρωσία, Μπανγκλαντές), τόνισε ότι η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου «είναι εφικτή μόνο μέσω συνεργασίας και αλληλεπίδρασης των χωρών της περιοχής». Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναφερθεί εμμέσως σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, στην πιθανότητα θέσπισης μακροπρόθεσμα ενός διεθνούς οργανισμού που θα μπορούσε να αναλάβει την προστασία στα Στενά του Ορμούζ. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε αυτόν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία κ.ά.

Πριν από τις δηλώσεις Πούτιν, στο περιθώριο του ίδιου Φόρουμ έκαναν αίσθηση οι δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, καθώς φάνηκε να απορρίπτει το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας του στη λεγόμενη «ναυτική δύναμη ασφάλειας» (Operation Sentinel) των ΗΠΑ σε Περσικό, Στενά Ορμούζ και Κόλπο του Ομάν. Τόνισε έτσι πως δεν θα πάρει στρατιωτικά μέτρα, για να εξασφαλίσει τα δεξαμενόπλοια της χώρας του στα Στενά του Ορμούζ και πως η κυβέρνησή του έχει ήδη προχωρήσει σε «συγκεκριμένες διευθετήσεις ασφαλείας» για τα δικά της πετρελαιοφόρα... Η Ινδία είναι μία ακόμη χώρα που έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην επιχείρηση «Sentinel» των ΗΠΑ, πράγμα που έχουν κάνει ήδη κάποιες από τις χώρες της ΕΕ (με πρώτη τη Γερμανία) και η Ιαπωνία. Επίσης, από τις χώρες της περιοχής, μόνο το Μπαχρέιν συμμετέχει στη ναυτική «αποστολή» των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, δυσκολίες αντιμετωπίζει η γαλλική μεσολάβηση για εκτόνωση της κρίσης στον Περσικό, καθώς η «αχίλλειος πτέρνα» στην πρόσφατη πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν για πιστώσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων στο Ιράν, στο πλαίσιο συμφωνίας «προ-αγοράς» ιρανικού πετρελαίου, είναι η εξάρτησή της από την «καλή θέληση» των ΗΠΑ να παραχωρήσουν ορισμένες «εξαιρέσεις». Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο απέρριψε ξανά μεσοβδόμαδα η κυβέρνηση Τραμπ, που παράλληλα συνέχισε σταθερά την τακτική άσκησης «υπέρτατης πίεσης» σε βάρος της Τεχεράνης, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις στο διαστημικό της πρόγραμμα και σε 16 ναυτιλιακές της εταιρείες. Παράλληλα, απέτυχαν οι προσπάθειες του Αμερικανού απεσταλμένου για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, να εξαγοράσει με δέλεαρ «αρκετά εκατομμύρια δολάρια» τον Ινδό καπετάνιο του ιρανικού τάνκερ «Adryan Daria-1», προκειμένου να μεταφέρει το σκάφος σε περιοχή όπου θα μπορούσαν να το καταλάβουν Αμερικανοί κομάντος. Σε ό,τι αφορά τον περιπετειώδη περίπλου του σκάφους, αποκλειστικές πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Middle East Eye», που επικαλείται δύο Σύρους αξιωματούχους, ανέφεραν πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο ξεφόρτωσε το 55% των 2,1 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου σε λιμάνι της Συρίας που δεν κατονομάστηκε.

Αίσθηση προκάλεσαν νωρίτερα αποκαλύψεις των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» για τα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να πραγματοποιήσει στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν με ή χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι πιο ανεκτική σε ένα τέτοιο (πολλαπλώς επικίνδυνο) εγχείρημα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνομιλίες Μέρκελ - Λι για ενίσχυση των επενδύσεων ... με κανόνες

Η Γερμανία θα προωθήσει όσο μπορεί μια συμφωνία ΕΕ - Κίνας για τους όρους των αμοιβαίων επενδύσεων

Από τη συνέντευξη Τύπου της Αγκ. Μέρκελ και του Λι Κετσιάνγκ
Από τη συνέντευξη Τύπου της Αγκ. Μέρκελ και του Λι Κετσιάνγκ
ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με την οικονομία, το εμπόριο και τις επενδύσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, ξεκίνησαν την Παρασκευή οι επαφές της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στην Κίνα, οι οποίες συνεχίζονται και το Σάββατο. Την Παρασκευή το βράδυ παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τσινπίνγκ.

Η Μέρκελ ενθάρρυνε τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στη Γερμανία, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί η πτώση κινεζικών επενδύσεων τους τελευταίους μήνες. «Η Γερμανία παραμένει ανοικτή και διαφανής για κινεζικές επενδύσεις και καλωσορίζει όλες τις κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρονται», παρότι η γερμανική κυβέρνηση «ελέγχει τις επενδύσεις σε ορισμένους στρατηγικούς τομείς και κρίσιμες υποδομές». Η ίδια επαίνεσε την επένδυση της κινεζικής εταιρείας παραγωγής μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση «CATL» σε ένα γερμανικό εργοστάσιο στο κρατίδιο της Θουριγγίας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός υποσχέθηκε «περαιτέρω οικονομικό άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας, ενώ υπενθύμισε πως σε ορισμένους γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους έχει επιτραπεί να παρεκκλίνουν από την υποχρέωση κοινοπραξίας με κινεζικά κεφάλαια και να επενδύσουν αμιγώς ως γερμανικά κεφάλαια. Επίσης, ο Λι εμφανίστηκε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για αντίστοιχη εξαίρεση και άλλων γερμανικών επιχειρήσεων. Από την πλευρά της, η Κίνα «ελπίζει ότι η Γερμανία θα δεχθεί περισσότερες κινεζικές εταιρείες και θα χαλαρώσει τους κανόνες εξαγωγής για ορισμένα προϊόντα», είπε ο Λι.

Η Αγκ. Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξει λύση στην εμπορική διαμάχη (της Κίνας) με τις ΗΠΑ, καθώς αυτή επηρεάζει όλους» στον κόσμο. Επίσης, υποστήριξε έντονα την ανάγκη σύναψης συμφωνίας ΕΕ - Κίνας για την «προστασία των επενδύσεων». Η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί «κατά τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020», προκειμένου «να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το σχέδιο». Η γερμανική προεδρία σχεδιάζει μια Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ - Κίνας με στόχο την επίτευξη κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, τόσο ως προς την κινεζική πρωτοβουλία «Μία ζώνη, Ενας δρόμος», όσο και γενικότερα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, που συνοδεύεται από μια μεγάλη αντιπροσωπεία γερμανικών ομίλων, επρόκειτο το Σάββατο να επισκεφτεί την κινεζική πόλη Γουάν, ένα σημαντικό κόμβο μεταφορών στην Κεντρική Κίνα, όπου φιλοξενούνται ανερχόμενες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και αναγνωρισμένα κινεζικά πανεπιστήμια. Οπως αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ, η επίσκεψη της Μέρκελ και των Γερμανών επιχειρηματιών εκεί «προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τις δύο πλευρές να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην αυτόνομη οδήγηση, στα "έξυπνα εργοστάσια" και την τεχνητή νοημοσύνη».

Για το Χονγκ Κονγκ

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ειρηνική λύση» στο Χονγκ Κονγκ και «να υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών». «Μόνο ο διάλογος βοηθάει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ θα καλέσει σε έναν τέτοιο διάλογο. Ελπίζω να υλοποιηθεί και οι διαδηλωτές να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν», είπε.

Από την πλευρά του ο Λι δήλωσε ότι «η κινεζική κυβέρνηση εγγυάται απαρέγκλιτα (την αρχή) "μια χώρα, δύο συστήματα" και "ο λαός του Χονγκ Κονγκ κυβερνάει τον λαό του Χονγκ Κονγκ"». Σε ερώτηση αν η κινεζική κυβέρνηση αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση, ο Λι απάντησε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ «για τον τερματισμό της βίας και του χάους στο πλαίσιο του νόμου, για την επάνοδο της τάξης».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Ομιλία Εσπερ με επίκεντρο τους ανταγωνισμούς με Κίνα και Ρωσία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ευθείες «βολές» κατά Ρωσίας και Κίνας αλλά και προειδοποιήσεις προς τις ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία), που διαφοροποιούν τη στάση τους από εκείνη των ΗΠΑ σε πεδία έντονου γεωπολιτικού ανταγωνισμού στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής και της Αμυνας, έριξε το πρωί της Παρασκευής με ομιλία του στο Βασιλικό Ιδρυμα Ενωμένων Υπηρεσιών (RUSI) του Λονδίνου ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ.

«Οσο πιο εξαρτημένη γίνεται μία χώρα από τις επενδύσεις και το εμπόριο της Κίνας, τόσο περισσότερο υπόκειται σε εξαναγκασμό και τιμωρία», τόνισε ο Εσπερ και κατηγόρησε επίσης την Κίνα για κλοπή τεχνολογίας και βιομηχανική κατασκοπεία, συνιστώντας... «την προσοχή των φίλων στην Ευρώπη... γιατί αυτό δεν είναι πρόβλημα που αφορά κάποια μακρινή χώρα και δεν σας επηρεάζει».

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ισχυρίστηκε ότι παραβιάζει συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων και ότι «πιθανώς» οι ρωσικοί πύραυλοι που είναι στραμμένοι σε χώρες της Ευρώπης να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για επιθετικότητα απέναντι στην Ευρώπη, φέροντας ως παράδειγμα την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε πως όσο περνά ο καιρός «γίνεται ολοένα και πιο σαφές πως Κίνα και Ρωσία θέλουν να διαταράξουν τη διεθνή τάξη, αποκτώντας δύναμη βέτο στις αποφάσεις άλλων χωρών σε θέματα διπλωματίας, οικονομίας και ασφάλειας».

Ο Αμερικανός υπουργός πριν από την ομιλία του συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, ενώ το βράδυ της Πέμπτης, συναντήθηκε και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που πραγματοποίησε νωρίτερα αιφνιδιαστικό ταξίδι στο Λονδίνο επιδιώκοντας την προώθηση σχεδίων της χώρας του σε βάρος του Ιράν.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Υποβάθμιση από τον «Fitch»

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας «Fitch» ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Χονγκ Κονγκ στη βαθμίδα «AA», από τη βαθμίδα «AA+», εκτιμώντας ότι υπάρχει περαιτέρω αρνητική προοπτική.

Ο «Fitch» μιλά για «μήνες επίμονων συγκρούσεων και βίας» που έχουν προκαλέσει «μακροπρόθεσμη βλάβη στις διεθνείς αντιλήψεις για το σύστημα διακυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και το κράτος δικαίου, όπως επίσης έθεσαν σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Επίσης, αναφέρει ότι μεγαλώνει η αβεβαιότητα, εξαιτίας προκλήσεων που διαμορφώνει η στενότερη «ενσωμάτωση (του Χονγκ Κονγκ) με την ηπειρωτική Κίνα».

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ (που από το 1998 «επέστρεψε» στην Κίνα αλλά απολαμβάνει καθεστώς ειδικής αυτονομίας στο πλαίσιο της αρχής «Μία χώρα - δύο συστήματα»), Κάρι Λαμ, αντέδρασε λέγοντας ότι «δεν συμφωνούμε» με την απόφαση του «Fitch» και κρίνοντας σκόπιμο να σημειώσει ότι το «κράτος δικαίου δεν έχει επηρεαστεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ