ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκτός από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή εκδήλωση έγιναν και οι εξής παρεμβάσεις στελεχών του Κόμματος:

  • «Οι θέσεις του ΚΚΕ ενάντια στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και στο άγριο χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών», από τον Νώντα Στολτίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • «Πάλη ενάντια στους αντιδραστικούς περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση και στο απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων», από τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Δημόσια δωρεάν Υγεία - δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας», από την Ελένη Μπακιρλή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • «Τουρισμός: Κοινωνικό δικαίωμα για τους πολλούς ή πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους, με σκλάβους τους εργαζόμενους;», από την Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • «Ανάπτυξη και υποδομές για το λαό ή για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;», από τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • «Ενάμισης χρόνος από τη μεγάλη διακοπή νερού της ΕΥΑΘ. Εξελίξεις και ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα», από τον Βασίλη Μπαλτίκα, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • «Κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία: Σε ευθεία αντίθεση με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες», από τον Γιάννη Δελή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης.

Ακολουθούν αποσπάσματα.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΑΝΗΣ
Να σημάνει συναγερμός για Συμβάσεις και συνδικαλιστικό νόμο

Για την ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης της «πάλης ενάντια στους αντιδραστικούς περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση και στο απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων» μίλησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανέδειξε ότι με τον περίφημο «αναπτυξιακό» νόμο αποκαλύφθηκε τι σημαίνει η ανάπτυξη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Προνόμια για τους λίγους, κατάργηση των ΣΣΕ για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα στο γύψο.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται όροι που σμπαραλιάζουν εντελώς τις κλαδικές συμβάσεις. Ακόμα και τους άθλιους σημερινούς μισθούς, με τις εξαιρέσεις και την υπερίσχυση των τοπικών κλαδικών συμβάσεων έναντι των εθνικών. Δηλαδή ανοίγει ο δρόμος για «ειδικές οικονομικές ζώνες», που θα είναι παράδεισος για τους επιχειρηματίες, κόλαση για τους εργαζόμενους.

«Η προωθούμενη επέμβαση στις διαδικασίες των συνδικάτων δεν είναι ούτε "εκδημοκρατισμός" ούτε "διευκόλυνση", όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. (...) Υπό το πρόσχημα της "αντιμετώπισης του κατακερματισμένου οργανωτικού συνδικαλιστικού συστήματος της χώρας μας" και των "σωματείων" - σφραγίδα (στη δημιουργία των οποίων βέβαια πρωτοστατούν οι ίδιοι οι εργοδότες και οι εργατοπατέρες όλων των μνημονιακών κομμάτων), ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο δρόμος για ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων και του ασφυκτικού ελέγχου των πραγματικών συνδικάτων από το αστικό κράτος και την εργοδοσία.

Στη φάση της αναιμικής ανάπτυξης και με δεδομένες τις εκτιμήσεις των κινδύνων να ξανακυλήσουν οι καπιταλιστικές χώρες στον κύκλο της κρίσης, η ΝΔ θέλει να εξασφαλίζει όχι μόνο τις φοροαπαλλαγές και τα κίνητρα για το κεφάλαιο αλλά και να υπάρχει σιγή νεκροταφείου, συναίνεση και υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική.

Για αυτήν την περιβόητη συναίνεση οι αστικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τις γνωστές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και σε κλάδους, που έβαλαν πλάτη να πάει ο κατώτατος στα τάρταρα, να επικρατήσουν παντού οι "ευέλικτες" σχέσεις, η μισή δουλειά και μισή ζωή».

Παρουσίασε την πλούσια πείρα που υπάρχει και τα τελευταία χρόνια από την προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας και κάλεσε απέναντι σε αυτήν την επίθεση να σημάνει συναγερμός: «Μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα για το πώς θα οργανωθεί ο αγώνας, αλλά μπορούμε έστω να συμφωνήσουμε οι πολλοί να πάρουμε τα μέτρα μας τις επόμενες μέρες.

Να υπάρξει ένα τσουνάμι συζητήσεων, ζυμώσεων, συσκέψεων και Γενικών Συνελεύσεων σε χώρους, κλάδους και γειτονιές. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες μπαίνουμε μπροστά, παίρνουμε την πρωτοβουλία, πρωτοστατούμε. Θέλουμε ένα κίνημα που δεν θα βολεύεται με τα ψίχουλα, δεν θα αναζητεί με ποιον τρόπο θα δικαιολογήσει τη χασούρα που έχουμε».

ΝΩΝΤΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ
Στο λαό ο λογαριασμός της «απελευθέρωσης» στην Ενέργεια

Το σχέδιο «διάσωσης της ΔΕΗ» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα ακόμα βήμα στην «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και συνεχίστηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις, επισήμανε στην ομιλία του ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και σημείωσε:

«Το άνοιγμα της αγοράς, μας έλεγαν τότε, θα έφερνε μειώσεις τιμών λόγω του ανταγωνισμού, θα άνοιγαν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Αποτέλεσμα; Αύξηση των τιμών κατά 150% και ποσοστό ενεργειακής φτώχειας στο 30% του πληθυσμού. Και ταυτόχρονα, άνθισαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στη ΔΕΗ, με συμβασιούχους οκταμηνίτες και εργαζόμενους σε εργολάβους, με μισθούς πείνας και άθλιες συνθήκες εργασίας».

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Η ΝΔ επαναφέρει σήμερα επιχειρήματα όπως ότι η ΔΕΗ έχει καταρρεύσει οικονομικά, για να προβληθούν ως αναγκαίοι μια σειρά αντιλαϊκοί στόχοι και επιλογές της παραπέρα ιδιωτικοποίησης, που υπάρχουν στα προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πολλά χρόνια πριν από τα σημερινά αρνητικά αποτελέσματα για τη μετοχή της επιχείρησης.

Η πραγματικότητα είναι ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά λόγω της "απελευθέρωσης". Με την επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής, με την "πράσινη" πολιτική εμπορίου ρύπων της ΕΕ. Με τις δημοπρασίες με τις οποίες η ΔΕΗ πουλούσε, κάτω του κόστους, ρεύμα στους ανταγωνιστές της και το ξανά αγόραζε στη συνέχεια».

Ανέδειξε ότι το «σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ» είναι σχέδιο εξόντωσης των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών και εξήγησε ότι «ωφελημένοι θα βγουν μόνο ελάχιστοι όμιλοι από τη δρομολογούμενη πώληση λιγνιτικών και πιθανόν υδροηλεκτρικών μονάδων». Ειδικότερα για τον άξονα Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Φλώρινα, τόνισε ότι οι συνέπειες θα είναι πιο βαριές, καθώς χιλιάδες θέσεις θα χαθούν από το κλείσιμο ΑΗΣ και Ορυχείων και ακόμα περισσότερες δορυφορικά σε επιχειρήσεις της περιοχής, που είναι ήδη πρώτη σε ανεργία στη χώρα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών στην προώθηση της πολιτικής στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλά και στο ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως «αμορτισέρ» κοινωνικών αντιδράσεων και πεδίου ενσωμάτωσης, με αποκορύφωμα τον σημερινό πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει στην προώθηση των σχεδίων για τη «μεταλιγνιτική περίοδο».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ φωτίζει ότι υπάρχει λύση που μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του λαού, δηλαδή να διασφαλίζει ταυτόχρονα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, σταθερές θέσεις ασφαλούς εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, ώθηση στην ισόμετρη ανάπτυξη των περιοχών της χώρας.

Για να εφαρμοστεί αυτή η λύση πρέπει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας, σκοπό της παραγωγής να αποτελούν οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να οργανωθεί η πάλη του λαού και να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος της πραγματικής ανατροπής».

ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΚΗ
Ο κλάδος του Τουρισμού δείχνει ότι η ανάπτυξη δεν είναι «για όλους»

Στην παρέμβασή της, η Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, είπε για τον κλάδο του Τουρισμού ότι αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα για το τι σημαίνει η ανάπτυξη για τους εργαζόμενους και το λαό, φέρνοντας παραδείγματα από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως είπε, «ο κλάδος του Τουρισμού δεν γνώρισε τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ η σε πολλά εισαγωγικά "ανάπτυξη για όλους" αποτυπώνεται ανάγλυφα στα παρακάτω στοιχεία: Το 2010 - 2018 οι αφίξεις ειδικά στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη σε επισκεψιμότητα Περιφέρεια και το πρώτο 9μηνο του 2018 οι εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 20%.

Συσσωρευμένα κεφάλαια, ντόπια και ξένα, βρήκαν κερδοφόρα διέξοδο στην πόλη μας, τη Χαλκιδική, και ευρύτερα στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των ξενοδοχείων πολυτελείας, την εξαγορά ακινήτων, τη μετατροπή και εκμετάλλευσή τους με τη μορφή airbnb.

Απ' τη μια λοιπόν κέρδη για τα επενδυμένα κεφάλαια. Και από την άλλη λαϊκά στρώματα, φοιτητές πληρώνουν πανάκριβα νοίκια! Οι 17 διαφορετικές μορφές απασχόλησης, η εντατικοποίηση, τα ανύπαρκτα ρεπό μέσα στη σεζόν, ο εφιάλτης της ανεργίας μετά από κάθε σεζόν, συνθέτουν το παζλ της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Η κλαδική Συλλογική Σύμβαση στους νομούς της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Χαλκιδικής εφαρμόζεται σε ξενοδοχεία που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες πνίγονται από τις έντονες βροχές και σκοτώνονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως έγινε φέτος στην περιοχή της Χαλκιδικής με τους 5 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες.

Ακόμα και το τραγικό περιστατικό με τον 19χρονο σπουδαστή στην Κέρκυρα αναδεικνύει ποιες είναι στην πραγματικότητα οι "ποιοτικές και καλά αμειβόμενες" θέσεις εργασίας που θα φέρνει η ανάπτυξη με κίνητρο τα κέρδη των μεγάλων τουριστικών ομίλων, καθώς επίσης και την έλλειψη κάθε ουσιαστικής εποπτείας για τους χιλιάδες σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση.

Η ανάπτυξη λοιπόν και στον κλάδο του Τουρισμού έχει πρόσημο που δεν είναι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, αλλά υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν αφορά τους εργαζόμενους στον κλάδο, δεν αφορά τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, δεν αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, που σε συνθήκες βάρβαρης επίθεσης βλέπει να μεγαλώνει προκλητικά η απόσταση ανάμεσα στις κάθε είδους παρεχόμενες τουριστικές υποδομές και στην ικανοποίηση των αναγκών της για φθηνές και ποιοτικές διακοπές.

Καπιταλιστική ανάπτυξη στον Τουρισμό σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων αλλά και στέρηση του δικαιώματος των διακοπών στο λαό».

ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Και στις υποδομές κριτήριο είναι τα κέρδη του κεφαλαίου

Στο ζήτημα της ανάπτυξης των υποδομών αναφέρθηκε ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι ο μύθος της «καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους» καταρρέει μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Οπως είπε, ο μύθος της «καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους» καταρρίπτεται και από τις προτεραιότητες - ιεραρχήσεις της «επόμενης μέρας» σε ζητήματα υποδομών, όπως αυτές διατυπώθηκαν και ενόψει ΔΕΘ.

Αναφερόμενος ειδικά στο παράδειγμα του Μετρό και του ΟΑΣΘ, είπε: «Ολη η πορεία κατασκευής του Μετρό αποδεικνύει ότι η γρήγορη, ασφαλής, φθηνή για το λαό παραγωγή έργων, με ταυτόχρονη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ασύμβατη με τη σημερινή κατάσταση, όπου κυριαρχεί η αναρχία στην παραγωγή, η ιεράρχηση ως βασικού κριτηρίου του κέρδους των κατασκευαστικών ομίλων.

Η τραγική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Μετρό, η οποία έχει τη σφραγίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και κατασκευαστικών ομίλων, "αθροίζεται" με την απαράδεκτη κατάσταση του ΟΑΣΘ που βιώνουν οι εργαζόμενοι της περιοχής. Εξέλιξη για την οποία έχουν ευθύνη διαδοχικές κυβερνήσεις και προετοιμάζει την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, με αρνητικές επιπτώσεις σε εργαζόμενους και όλους όσοι χρησιμοποιούν το μοναδικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς της πόλης.

Ετσι καταλήγουμε όμως και τα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης της περιοχής να βρίσκονται στα αζήτητα του ΠΔΕ, του ΕΣΠΑ, των τεχνικών προγραμμάτων δήμων και Περιφέρειας, και ό,τι υλοποιείται να είναι πραγματικά σταγόνα στον ωκεανό των μεγάλων αναγκών».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, όπως σε σχολεία, φοιτητικές εστίες, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας εργαζομένων και κατοίκων λόγω της δραστηριότητας του κεφαλαίου, κ.λπ.

Συμπερασματικά, ανέφερε, «όρος για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι η ένταση της επίθεσης σε όλα τα επίπεδα απέναντι σε όλους εμάς, στους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους μικρούς επαγγελματίες, στους μικρομεσαίους αγρότες.

Ακόμα και σε επιχειρήσεις και κλάδους όπου καταγράφονται εξωστρέφεια, υψηλότερη παραγωγικότητα, πιο ειδικευμένη εργασία, όπως είναι τμήματα της μεταποίησης και των μεταφορών ή η πληροφορική, οι εργαζόμενοι βλέπουν να ανοίγει διαρκώς η απόσταση ανάμεσα στον πλούτο που παράγουν και στο τι καρπώνονται με τη μορφή του μισθού».

Σημείωσε ακόμα ότι «το σχέδιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γράφει πάνω "απαξίωση της ΕΛΒΟ, της ΕΒΖ", "κλείσιμο του εργοστασίου της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας". Με βάση αυτό το σχέδιο υλοποιείται και η παράδοση του ορυκτού πλούτου, του χρυσού της Χαλκιδικής στους επιχειρηματικούς ομίλους, ένα πραγματικό έγκλημα, γιατί καταρχήν στερεί πολύτιμους πόρους από μια μελλοντική φιλολαϊκή αξιοποίησή του».

Κατέληξε λέγοντας ότι «στον αντίποδα της ανάπτυξης με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, το ΚΚΕ καταθέτει στον ελληνικό λαό ένα ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα και σχέδιο ανάπτυξης που στο επίκεντρό του έχει τις κοινωνικές ανάγκες και τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της περιοχής μας».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΤΙΚΑΣ
Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ΕΥΑΘ είναι όψεις της ίδιας καπιταλιστικής ανάπτυξης

Στις εξελίξεις που μεσολάβησαν και στα χρήσιμα συμπεράσματα που εξάγονται, ενάμιση χρόνο μετά τη μεγάλη διακοπή νερού της ΕΥΑΘ, αναφέρθηκε ο Βασίλης Μπαλτίκας, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.

Υπενθυμίζοντας τη βλάβη του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Αραβησσού, που εξυπηρετεί την υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, είπε μεταξύ άλλων: «Οι μικρότερες διακοπές νερού που ακολούθησαν, αλλά και η μεγάλη διακοπή νερού που ταλαιπώρησε τον φετινό Αύγουστο τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, αποδεικνύουν ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Τι φταίει λοιπόν που η κατάσταση δεν διορθώθηκε ακόμα, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της, και η λύση του ζητήματος μετατίθεται για το 2023; Οι μελέτες είναι έτοιμες από καιρό. Επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό δυναμικό υπάρχει στη χώρα μας, και στη Θεσσαλονίκη. Γιατί λοιπόν οι χρηματοδοτήσεις τους έρχονται και χάνονται; Γιατί οι επιπτώσεις από την έλλειψή τους και το κόστος τους βαραίνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα;

Δεν πρόκειται για διαχειριστική ανικανότητα υπουργών, κυβερνήσεων και διοικήσεων. Η χρόνια προβληματική κατάσταση των υποδομών της ΕΥΑΘ είναι αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής των εναλλασσόμενων διαχρονικά κυβερνήσεων, που ιεραρχούν την κρατική στήριξη για επενδύσεις σε έργα υποδομών και για υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Της κρατικής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού. Της λειτουργίας της επιχείρησης με γνώμονα την καπιταλιστική κερδοφορία - π.χ. ΑΕ εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Ανέδειξε επίσης ότι η κυβέρνηση θεωρεί πιο επείγουσα την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, και της ΕΥΑΘ, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για το λαό.

«Σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν έρθει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, όποια μορφή κι αν πάρει, θα εξασφαλίζει την κερδοφορία της επένδυσης, με μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών. Θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα είτε με στρατηγικό επενδυτή, που μπορεί να περιμένει κανείς από τη ΝΔ, είτε με τη συμμετοχή δήμων, ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων σε επενδυτικά σχήματα, που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Και κατέληξε: «Το παρελθόν, το παρόν και το πιθανό μέλλον των υποδομών ύδρευσης της πόλης και της ΕΥΑΘ αποτελούν όψεις του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Σε αυτόν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν πανάκριβα μια καπιταλιστική επιχείρηση, για ύδρευση και αποχέτευση πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, όποιοι κι αν είναι οι μέτοχοι.

(...) Τα κέρδη της εταιρείας, μονοπωλιακών ομίλων και εργολάβων δεν συμβαδίζουν με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Χρειάζεται η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, ανεξάρτητα από την κάθε κυβέρνηση, ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους και το πολιτικό τους προσωπικό. Χρειάζεται η ανάπτυξη διεκδικήσεων για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με βάση τις υπαρκτές δυνατότητες για την ικανοποίησή τους και όχι με βάση το καπιταλιστικό κέρδος. Χρειάζεται η συμπόρευση με το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος του σοσιαλισμού, που θα καταστήσει όλα τα προηγούμενα μακρινό παρελθόν».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Πάλη για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Για την «κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία σε ευθεία αντίθεση με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες», μίλησε ο Γιάννης Δελής, εκπαιδευτικός, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση όπου χωράνε μόνο τα πανάκριβα εμπορεύματα της εκπαιδευτικής αγοράς, όπως τα διάφορα μεταπτυχιακά, τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά, όπου μπαινοβγαίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις για να το αξιοποιούν στις μπίζνες τους, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να προπαγανδίζουν τις σάπιες ιδέες τους, αλλά δεν χωράνε το άσυλο ούτε τα λαϊκά δικαιώματα.

Μίλησε για το Λύκειο που μετατρέπεται σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο, την επέκταση της μαθητείας που γίνεται κακοπληρωμένη σκληρή δουλειά στα εργοδοτικά κάτεργα.

Αναφέρθηκε στην καθηλωμένη κρατική χρηματοδότηση, την έλλειψη νέων σύγχρονων υποδομών, την εγκληματική αδιαφορία για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, την απουσία μόνιμων διορισμών και τα καραβάνια των χιλιάδων αναπληρωτών, αλλά και στο αίσχος της νομοθέτησης της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, χωρίς να διασφαλιστούν προηγούμενα προσωπικό και υποδομές, με αποτέλεσμα νήπια να στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα, σε ακατάλληλες αίθουσες, ακόμα και σε κοντέινερ.

Επίσης, μίλησε και για τις ελλείψεις σε Ειδικά Σχολεία και εκπαιδευτικούς που χτυπάνε κόκκινο, με τους γονείς παιδιών με αναπηρία να κουβαλάνε μόνοι τους κάθε μέρα το δικό τους σταυρό, αφού η πλειοψηφία αυτών των παιδιών βρίσκεται εκτός ειδικών δομών.

Ανέδειξε ότι όσα επιθετικά προβάλλει η ΝΔ για την «αυτονομία» των σχολείων, το διαφοροποιημένο σχολικό πρόγραμμα, την αριστία, τις «ίσες ευκαιρίες» και την επιχειρηματικότητα, έρχονται και βαθαίνουν την αντιλαϊκή επίθεση και στην Εκπαίδευση.

«Αυτό που επιδιώκουν είναι από τη μια το κάθε σχολείο να τα βγάζει πέρα μόνο του, αναζητώντας πόρους σε γονείς και χορηγούς μιας και η κρατική χρηματοδότηση λιγοστεύει κι από την άλλη το πρόγραμμα του κάθε σχολείου να διαφοροποιείται, με σκοπό να μαθαίνουν άλλα εδώ κι άλλα εκεί, ανάλογα πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε σχολείου», είπε.

Κατέληξε αναδεικνύοντας ότι σήμερα «είναι αναγκαίο και ώριμο για το λαό ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενιαίο δωδεκάχρονο για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία. Ενα σχολείο όπου το κράτος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη στη λειτουργία του, ώστε όλα τα παιδιά να μορφώνονται και διαπαιδαγωγούνται ολόπλευρα στο ίδιο το σχολείο, χωρίς να τρέχουν όλο το απόγεμα και να ξοδεύονται για εξωσχολικές δραστηριότητες στον Αθλητισμό και την Τέχνη. Για ένα τέτοιο σχολείο παλεύει το ΚΚΕ και γι' αυτό με σταθερότητα και συνέπεια υπερασπίζεται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού μας».

ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΚΙΡΛΗ
Η Υγεία στη μέγγενη του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο

Για το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας σε αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη, καθολική και δωρεάν Υγεία, το οποίο υπονομεύεται από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, μίλησε η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία της υγείας του λαού και τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο επίκεντρο των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, στη λογική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Οπως είπε, «οι καλύτεροι όροι για τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου απαιτούν πιο φτηνή εργατική δύναμη, συνεπώς απαιτούν και υποβαθμισμένες παροχές Υγείας για τα λαϊκά στρώματα, στα όρια ενός ελάχιστου πακέτου κάλυψης (βλ. Κανονισμός Παροχών ΕΟΠΥΥ). Η ίδια η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις, επιστημονικοί σύλλογοι και εταιρείες, αστοί επιστήμονες με αντικείμενο τα οικονομικά της Υγείας, έχουν κοινή θέση ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών αποκατάστασης της υγείας για το λαό. Σε αυτήν τη βάση σχεδιάζεται και υλοποιείται η ΠΦΥ».

Εξήγησε ότι με τον οικογενειακό γιατρό στοχεύουν να περιοριστεί το «κόστος» που προκαλεί στο σύστημα ο ασφαλισμένος, αφού θα λειτουργεί σαν «κόφτης» ώστε πρακτικά να διασφαλίζει - και μάλιστα έναντι ποινής - ότι αυτά που θα «στοιχίζει» ο ασφαλισμένος στα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών.

Αναφέρθηκε και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που μετατρέπονται σε καρικατούρα και υποκατάστατο «σύστημα» ΠΦΥ, και παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης που το επιβεβαιώνουν.

Τόνισε ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα χρειάζεται να δώσει αποφασιστική απάντηση, δυναμώνοντας τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, και κατέληξε:

«Με την υγεία του λαού κανείς δεν μπορεί να "παίζει". Δεν μπορεί να αφεθεί στα "ψίχουλα" που θα περισσέψουν από το φαγοπότι των επιχειρηματικών ομίλων. (...) Δε χωρά καμιά αναμονή για την οργάνωση της πάλης για την απόσπαση λύσεων και με προοπτική βαθύτερων ανατροπών στην οικονομία και στην κοινωνία, για μια ανάπτυξη όπου όλες οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, κεντρικά σχεδιασμένα, θα μπαίνουν στην υπηρεσία του λαού και άρα έτσι θα διασφαλίζεται η υπηρεσία της λαϊκής Υγείας δωρεάν και καθολικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ