Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΩΝΤΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ
Στο λαό ο λογαριασμός της «απελευθέρωσης» στην Ενέργεια

Το σχέδιο «διάσωσης της ΔΕΗ» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα ακόμα βήμα στην «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και συνεχίστηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις, επισήμανε στην ομιλία του ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και σημείωσε:

«Το άνοιγμα της αγοράς, μας έλεγαν τότε, θα έφερνε μειώσεις τιμών λόγω του ανταγωνισμού, θα άνοιγαν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Αποτέλεσμα; Αύξηση των τιμών κατά 150% και ποσοστό ενεργειακής φτώχειας στο 30% του πληθυσμού. Και ταυτόχρονα, άνθισαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στη ΔΕΗ, με συμβασιούχους οκταμηνίτες και εργαζόμενους σε εργολάβους, με μισθούς πείνας και άθλιες συνθήκες εργασίας».

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Η ΝΔ επαναφέρει σήμερα επιχειρήματα όπως ότι η ΔΕΗ έχει καταρρεύσει οικονομικά, για να προβληθούν ως αναγκαίοι μια σειρά αντιλαϊκοί στόχοι και επιλογές της παραπέρα ιδιωτικοποίησης, που υπάρχουν στα προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πολλά χρόνια πριν από τα σημερινά αρνητικά αποτελέσματα για τη μετοχή της επιχείρησης.

Η πραγματικότητα είναι ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά λόγω της "απελευθέρωσης". Με την επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής, με την "πράσινη" πολιτική εμπορίου ρύπων της ΕΕ. Με τις δημοπρασίες με τις οποίες η ΔΕΗ πουλούσε, κάτω του κόστους, ρεύμα στους ανταγωνιστές της και το ξανά αγόραζε στη συνέχεια».

Ανέδειξε ότι το «σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ» είναι σχέδιο εξόντωσης των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών και εξήγησε ότι «ωφελημένοι θα βγουν μόνο ελάχιστοι όμιλοι από τη δρομολογούμενη πώληση λιγνιτικών και πιθανόν υδροηλεκτρικών μονάδων». Ειδικότερα για τον άξονα Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Φλώρινα, τόνισε ότι οι συνέπειες θα είναι πιο βαριές, καθώς χιλιάδες θέσεις θα χαθούν από το κλείσιμο ΑΗΣ και Ορυχείων και ακόμα περισσότερες δορυφορικά σε επιχειρήσεις της περιοχής, που είναι ήδη πρώτη σε ανεργία στη χώρα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών στην προώθηση της πολιτικής στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλά και στο ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως «αμορτισέρ» κοινωνικών αντιδράσεων και πεδίου ενσωμάτωσης, με αποκορύφωμα τον σημερινό πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει στην προώθηση των σχεδίων για τη «μεταλιγνιτική περίοδο».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ φωτίζει ότι υπάρχει λύση που μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του λαού, δηλαδή να διασφαλίζει ταυτόχρονα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, σταθερές θέσεις ασφαλούς εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, ώθηση στην ισόμετρη ανάπτυξη των περιοχών της χώρας.

Για να εφαρμοστεί αυτή η λύση πρέπει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας, σκοπό της παραγωγής να αποτελούν οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να οργανωθεί η πάλη του λαού και να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος της πραγματικής ανατροπής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ