Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Επιθεωρεί» την Αλεξανδρούπολη για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επισκέπτεται σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, όπου θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην ανέλκυση της βυθισμένης βυθοκόρου «Ολγα», έργο πρώτης προτεραιότητας για τους Αμερικανούς, καθώς «κουμπώνει» με τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους για την περιοχή και το ρόλο της Ελλάδας ως «μεντεσέ» στην υλοποίησή τους. Μαζί με τον Αμερικανό αναμένεται να παρευρίσκεται και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον Α/ΓΕΣ αντιστράτηγο Γ. Καμπά.

Η ανέλκυση της βυθοκόρου πραγματοποιείται με πόρους των ΗΠΑ, ύψους 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αξιοποιήσουν το λιμάνι για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, μετατρέποντας το λαό της περιοχής ευθέως σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την ταχεία εκτέλεση και επιτυχία της ανέλκυσης είναι τέτοιο, που έχουν αποσπασμένους δύο αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού τους στο σημείο της επιχείρησης, συν άλλα 20 με 30 απασχολημένα με την όλη υπόθεση, παρέχοντας υποστήριξη εξ αποστάσεως. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου και αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο μήνες.

Πηγές, εξηγώντας το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το λιμάνι, πέρα από τη χρήση του για μετακίνηση δυνάμεων προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη το παρουσιάζουν και ως εναλλακτική οδό διεκπεραίωσης φορτίων, μέσων και προσωπικού (σε συνδυασμό με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο) Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας (και τα λιμάνια τους), προς τη Μαύρη Θάλασσα και τις χώρες της περιοχής που δένονται στο άρμα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αν στην κλιμάκωση της όποιας κόντρας τους με την Τουρκία, εκείνη τους βάλει προσκόμματα στη χρήση των Δαρδανελίων.

Ενδεικτικό των κινδύνων είναι και το γεγονός ότι επειδή στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα βρίσκεται πλωτή πλατφόρμα φυσικού αερίου FSRU, επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια περί κινδύνων από «τρομοκρατικές επιθέσεις», κάτι που αξιοποιείται ως πρόσχημα ώστε - όπως λέγεται - στην ευρύτερη περιοχή πέριξ του λιμένα να έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την εγκατάσταση μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, με δυνατότητες ταχείας επέμβασης και από τις δύο χώρες.

Επίσης, στον «αφρό» παραμένουν και οι συζητήσεις για μια προκεχωρημένη βάση εξόρμησης για ελικόπτερα στην περιοχή, όπου, ανεξαρτήτως ποιοι θα σταθμεύουν τελικά εκεί, για τους ίδιους αμερικανοΝΑΤΟικούς σκοπούς θα επιχειρούν...

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνη οι Αμερικανοί παρέδωσαν στην Αεροπορία Στρατού 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα «Kiowa Warrior», για τα οποία στο ΓΕΣ εκπονούνται μια σειρά σχεδίων για τη διασπορά τους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στον Εβρο. Η εν λόγω βάση, αν προχωρήσει, θα ελέγχει την ακριτική περιοχή και το Θρακικό Πέλαγος, όπως και τις διαδρομές των αγωγών TAP και του IGB (κάθετος διασυνδετήριος Ελλάδας - Βουλγαρίας).

Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς συνδέεται άμεσα με όσα δρομολογούνται για συμφωνία στον β' γύρο του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» με την Ελλάδα, διαδικασία που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ, με τον β' γύρο να γίνεται στην Αθήνα αρχές Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ