Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΚΗ
Ο κλάδος του Τουρισμού δείχνει ότι η ανάπτυξη δεν είναι «για όλους»

Στην παρέμβασή της, η Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, είπε για τον κλάδο του Τουρισμού ότι αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα για το τι σημαίνει η ανάπτυξη για τους εργαζόμενους και το λαό, φέρνοντας παραδείγματα από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως είπε, «ο κλάδος του Τουρισμού δεν γνώρισε τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ η σε πολλά εισαγωγικά "ανάπτυξη για όλους" αποτυπώνεται ανάγλυφα στα παρακάτω στοιχεία: Το 2010 - 2018 οι αφίξεις ειδικά στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη σε επισκεψιμότητα Περιφέρεια και το πρώτο 9μηνο του 2018 οι εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 20%.

Συσσωρευμένα κεφάλαια, ντόπια και ξένα, βρήκαν κερδοφόρα διέξοδο στην πόλη μας, τη Χαλκιδική, και ευρύτερα στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των ξενοδοχείων πολυτελείας, την εξαγορά ακινήτων, τη μετατροπή και εκμετάλλευσή τους με τη μορφή airbnb.

Απ' τη μια λοιπόν κέρδη για τα επενδυμένα κεφάλαια. Και από την άλλη λαϊκά στρώματα, φοιτητές πληρώνουν πανάκριβα νοίκια! Οι 17 διαφορετικές μορφές απασχόλησης, η εντατικοποίηση, τα ανύπαρκτα ρεπό μέσα στη σεζόν, ο εφιάλτης της ανεργίας μετά από κάθε σεζόν, συνθέτουν το παζλ της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Η κλαδική Συλλογική Σύμβαση στους νομούς της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Χαλκιδικής εφαρμόζεται σε ξενοδοχεία που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες πνίγονται από τις έντονες βροχές και σκοτώνονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως έγινε φέτος στην περιοχή της Χαλκιδικής με τους 5 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες.

Ακόμα και το τραγικό περιστατικό με τον 19χρονο σπουδαστή στην Κέρκυρα αναδεικνύει ποιες είναι στην πραγματικότητα οι "ποιοτικές και καλά αμειβόμενες" θέσεις εργασίας που θα φέρνει η ανάπτυξη με κίνητρο τα κέρδη των μεγάλων τουριστικών ομίλων, καθώς επίσης και την έλλειψη κάθε ουσιαστικής εποπτείας για τους χιλιάδες σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση.

Η ανάπτυξη λοιπόν και στον κλάδο του Τουρισμού έχει πρόσημο που δεν είναι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, αλλά υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν αφορά τους εργαζόμενους στον κλάδο, δεν αφορά τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, δεν αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, που σε συνθήκες βάρβαρης επίθεσης βλέπει να μεγαλώνει προκλητικά η απόσταση ανάμεσα στις κάθε είδους παρεχόμενες τουριστικές υποδομές και στην ικανοποίηση των αναγκών της για φθηνές και ποιοτικές διακοπές.

Καπιταλιστική ανάπτυξη στον Τουρισμό σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων αλλά και στέρηση του δικαιώματος των διακοπών στο λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ