ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ενορχηστρώνει νέα όργια νοθείας

Καταγγελία της ΔΑΣ για τις αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Σταφυλεργατών

Το όργιο νοθείας που για μια φορά ακόμη έχει στήσει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στο Σύνδεσμο Σταφυλεργατών του νομού Ηρακλείου καταγγέλλει η ΔΑΣ Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΔΑΣ ΕΚΗ).

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, η διαδικασία που ακολουθείται στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου, που ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή, «ξεπερνάει κάθε όριο παρέμβασης στα εσωτερικά ενός σωματείου, γεγονός που αποδεικνύει το ρόλο αυτού του σωματείου που κατ' επανάληψη έχει καταγγελθεί από τις δυνάμεις της ΔΑΣ ΕΚΗ, και στις προηγούμενες αρχαιρεσίες του σωματείου αλλά και στο τελευταίο συνέδριο του ΕΚΗ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτά που διαπίστωσε η ΔΑΣ:

«Τις εκλογές, αντί να τις διεξαγάγουν μέλη του σωματείου, όπως ορίζει ο νόμος, τις διεξάγουν ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Βοργιάς, και το μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ, Σαμαριτάκη, με τη γραμματειακή υποστήριξη δύο ατόμων που καμία σχέση δεν έχουν με τον κλάδο. Δηλαδή δεν υπάρχει εφορευτική επιτροπή που έχει εκλεγεί από νόμιμη διαδικασία Γενικής Συνέλευσης, μέλη της οποίας πρέπει να είναι και μέλη του σωματείου - σταφυλεργάτες.

Οι εκλογές διεξάγονται χωρίς μητρώο (...) Την πιστοποίηση την κάνει η εργοδοσία με λίστες εργαζομένων, κατά παράβαση του 1264/82 που ρητά απαγορεύει εργοδότες να παρεμβαίνουν σε αρχαιρεσίες σωματείων. Την πιστοποίηση για τους "οικονομικά εντάξει" κάνουν ο Βοργιάς και η Σαμαριτάκη που δεν είναι μέλη του σωματείου, έχουν δε συμφέρον με τη νόθευση αυτή στην εκλογή αντιπροσώπων προς το ΕΚΗ. Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν χωρίς παραβάν κατά παράβαση του 1264/82. Στη διαδικασία δεν παρίσταται ούτε καν κάποιος από την απερχόμενη διοίκηση του σωματείου.

Οι εκλογές γίνονται είτε μέσα στα συσκευαστήρια με τις ευλογίες των αφεντικών και των εργοδηγών, οι οποίοι σέρνουν τους εργαζόμενους στην κάλπη δίνοντάς τους το ψηφοδέλτιο στο χέρι, είτε σε καφενεία χωριών. Σε αυτό το αλισβερίσι δεν λείπουν και οι αγροτοπατέρες της ΟΑΣΝΗ».

Η ΔΑΣ τονίζει πως «το εν λόγω σωματείο αποτελεί ένα καραμπινάτο εργοδοτικό σωματείο - σφραγίδα που ελέγχει η πλειοψηφούσα παράταξη "Δημοκρατική Συνεργασία" (ΠΑΣΚΕ) του προέδρου του ΕΚΗ Βοργιά, ένα από τα παραμάγαζα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, για να βγάζει αντιπρόσωπους στο ΕΚΗ, νοθεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους πραγματικούς συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα του νομού μας».

Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, συνδικαλιστές της ΔΑΣ έκαναν παρέμβαση στον δικαστικό αντιπρόσωπο που διενεργεί τις εκλογές και κατέθεσαν ένσταση κατά της διαδικασίας αυτής.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Κινητοποίηση για την ανάκληση των 14 απολύσεων

Από την κινητοποίηση στα γραφεία της «Minoan Lines» στον Πειραιά
Από την κινητοποίηση στα γραφεία της «Minoan Lines» στον Πειραιά
Την ανάκληση των 14 απολύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία της «Minoan Lines» απαίτησαν την περασμένη Πέμπτη οι δυνάμεις της Επιτροπής Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπάλληλων, με κινητοποιήσεις έξω από τα γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συζήτησαν με τους εργαζομένους την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στην προσπάθεια της εταιρείας να φορτώσει στην πλάτη τους την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι στην τριμερή συνάντηση που έγινε την ίδια μέρα στην Επιθεώρηση Εργασίας, επιβεβαιώθηκε ο υπονομευτικός ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

«Παρά τις αγωνιστικές τους κορόνες, οι πλειοψηφίες σε ΠΑΣΕΝΤ, ΟΙΥΕ και Εργατικό Κέντρο Ηράκλειου απέδειξαν ότι καμία διάθεση δεν έχουν για να οργανώσουν την απάντηση των εργαζομένων. Οπως τόσα χρόνια αποφεύγουν κάθε συλλογική διαδικασία που θα εμπνέει και θα συσπειρώνει τους εργαζόμενους, έτσι και τώρα καταφεύγουν μόνο σε λύσεις μέσω της δικαστικής οδού, αρνούμενοι κάθε αγωνιστική κινητοποίηση», σημειώνει.

Ειδικά όσον αφορά την πλειοψηφία της διοίκησης του ΠΑΣΕΝΤ, υπενθυμίζει ότι δεν έχει απαντήσει στο κάλεσμα των δυνάμεών της για συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης.

Στη συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ στο επιχειρησιακό σωματείο της «Minoan Lines» ανέδειξε ότι και αυτές οι απολύσεις στόχο έχουν τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και τόνισε ότι στο στόχαστρο μπήκαν εργαζόμενοι που αγωνίζονται και είναι γραμμένοι στο σωματείο τους, με στόχο να υπονομευτούν τόσο η επιχειρησιακή όσο και η κλαδική ΣΣΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει την επιβολή 6ήμερης εργασίας στα «Jumbo»

Την επιβολή 6ήμερης εργασίας από την εργοδοσία της επιχείρησης «Jumbo» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Τον Γενάρη του 2019, όπως υπενθυμίζει ο Σύλλογος, η εταιρεία «επικαλούμενη την αυξημένη δουλειά στις περιόδους σχολικού, Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, ουσιαστικά δηλαδή όλο το χρόνο, υποχρέωσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν μία τροποποιητική σύμβαση εργασίας, η οποία μετατρέπει την 5ήμερη εργασία σε 6ήμερη». Τώρα «επιβάλλει την 6ήμερη εργασία με το "έτσι θέλω"» και στους εργαζόμενους που δεν είχαν δεχτεί τότε την τροποποίηση των συμβάσεών τους.

«Η 6ήμερη εργασία στην "Jumbo" έρχεται να προστεθεί στους χαμηλούς μισθούς, στην ημιαπασχόληση, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας που είναι καθεστώς. Ολα αυτά με τη βούλα νόμων που έχει εξασφαλίσει η εργοδοσία από όλες τις κυβερνήσεις, για να αυξάνει τα κέρδη της», σημειώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Οπως εξηγεί, η εταιρεία «αντί να προσλάβει προσωπικό, αντί να κάνει μόνιμους και πλήρους απασχόλησης τους 4ωρους και τους εποχιακούς, εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας, επιβάλλοντας 6ήμερη εργασία, στερώντας στους συναδέλφους το ρεπό τους».

«Απαιτούμε η "Jumbo" να πάρει πίσω το 6ήμερο», τονίζει ο Σύλλογος και διεκδικεί: Ολοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν το ρεπό τους, ανεξάρτητα αν έχουν υπογράψει την τροποποιητική σύμβαση. Το ωράριο εργασίας να είναι συνεχές. Να σταματήσουν οι επιπλήξεις, οι «αξιολογήσεις» και η άσκηση πίεσης, που μόνο σκοπό έχουν να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους και να τους εξωθούν στην παραίτηση ή να γίνονται άλλοθι για απολύσεις.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Καταγγελία για το πρόσφατο εργατικό «ατύχημα» στη «ΜΕΓΑ ΑΕ»

Το εργατικό «ατύχημα», που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο χώρο της αποθήκης της επιχείρησης «ΜΕΓΑ ΑΕ», με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου που εξακολουθεί να νοσηλεύεται, καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου.

Το Συνδικάτο εύχεται γρήγορη ανάρρωση στον εργαζόμενο, πατέρα δύο μικρών παιδιών, τονίζοντας ότι είναι στη διάθεση του ίδιου και της οικογένειάς του για όποια βοήθεια χρειαστούν.

«Τα ατυχήματα που συμβαίνουν, δεν οφείλονται απλά στην απροσεξία και την "κακιά στιγμή", όπως βολεύει κάποιους να λένε. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας για περισσότερη παραγωγή σε λιγότερο χρόνο», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και διεκδικεί από την Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει έλεγχο στην εταιρεία παρουσία εκπροσώπων του και από τη διοίκηση της επιχείρησης να παρέχει ενημέρωση για το «ατύχημα».

«Μόνο η μαζική πάλη των εργατών θα εξασφαλίσει ανθρώπινους όρους εργασίας, να πάμε για δουλειά υγιείς και έτσι να γυρίζουμε πίσω στις οικογένειές μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στάση εργασίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων

Σε στάση εργασίας (12 μ. έως 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στο δημαρχείο προχωρά σήμερα Τρίτη ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, ενάντια στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αναθέσει σε ιδιώτη την αποκομιδή των απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες Περάματος και Ανατολής.

«Οι ελλείψεις προσωπικού, μαζί με το νομοθετικό οπλοστάσιο που δημιουργήθηκε προς όφελος των επιχειρηματιών, φέρνουν σαν ώριμο φρούτο τις ΣΔΙΤ και τις ιδιωτικοποιήσεις», σημειώνει ο Σύλλογος και υπενθυμίζει ότι από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί συνολικά 219 άτομα όλων των ειδικοτήτων και έχουν προσληφθεί μόλις 47. Οπως καταγγέλλει, με βάση την εισήγηση της οικονομικής επιτροπής, «για να εξασφαλιστεί το κέρδος του ιδιώτη, ο δήμος προτίθεται να πληρώσει για τις δύο δημοτικές ενότητες όσα θα πλήρωνε για να προσλάβει 15 εργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

«Σε μια πόλη 17.000 ανέργων, μονόδρομος είναι οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού, όχι μόνο στην Καθαριότητα αλλά σε όλες τις Υπηρεσίες, που στενάζουν από τις ελλείψεις. Λύση είναι η κατάργηση κάθε ανταποδοτικής δράσης στους δήμους. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε τα λαϊκά στρώματα να έχουν ποιοτικές, δωρεάν υπηρεσίες», καταλήγει ο Σύλλογος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ