ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
74η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ευχολόγια και σφοδρότατοι ανταγωνισμοί

Copyright 2019 The Associated

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού για μοιρασιά αγορών και σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καθώς και τις υποκριτικές αντιπαραθέσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (προϊόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης που καταστρέφει το περιβάλλον), κινήθηκαν χτες οι περισσότερες ομιλίες δεκάδων ηγετών χωρών - μελών κατά την έναρξη της 74ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πρώτος στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης ανέβηκε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, και αναφέρθηκε γενικόλογα στις επιπτώσεις των πολέμων, των αλλαγών στο περιβάλλον, των ανισοτήτων αλλά και των ανατροπών που προκαλεί η ψηφιοποίηση της οικονομίας και των μέσων παραγωγής. «Ζούμε σε έναν ανήσυχο κόσμο, στον οποίο οι μηχανές παίρνουν τις δουλειές, οι πολέμαρχοι τις ζωές και τα καύσιμα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το μέλλον μας», είπε. Δεν παρέλειψε τα ευχολόγια για τα «δικαιώματα των λαών στην ειρήνη», ενώ εκθείασε την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτες» τις επιθέσεις της 14ης Σεπτέμβρη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, διαβλέποντας τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, επέκρινε «οργανωμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα» που αποδοκίμασαν την πολιτική της κυβέρνησής του στον Αμαζόνιο. Ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησής του «μειώθηκε η εγκληματικότητα» και «αυξήθηκε η ασφάλεια» στη Βραζιλία.

Ομιλία Τραμπ με αντικομμουνιστικό «άρωμα»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που ανέβηκε τρίτος στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, σήκωσε τους τόνους απέναντι σε ανταγωνιστές των ΗΠΑ, στο όνομα του εθνοκρατικού προστατευτισμού, υποστηρίζοντας ότι «το μέλλον ανήκει στους πατριώτες και στις χώρες που προστατεύουν τους λαούς τους». Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ «είναι η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο και είναι καλύτερα να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ».

Επέκρινε την Κίνα για την εμπορική πολιτική της και υπεραμύνθηκε της αύξησης των δασμών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος κινεζικών προϊόντων, μη αποκλείοντας παρ' όλα αυτά μία μελλοντική εμπορική συμφωνία «δίκαιη και ανταποδοτική». Χαρακτήρισε «εσφαλμένη» την πολιτική των προκατόχων του, που επέτρεψαν την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), κατηγορώντας την ότι αξιοποίησε τους μηχανισμούς και τα πλεονεκτήματα της ένταξής της για να εντείνει τις «κλοπές πνευματικών δικαιωμάτων» και τη «βιομηχανική κατασκοπεία σε μεγάλη κλίμακα». Απαίτησε τον άμεσο εκσυγχρονισμό του ΠΟΕ για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα.

Επιτέθηκε κατά του Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ως «χορηγό κρατικής τρομοκρατίας», υποστηρίζοντας όμως παράλληλα ότι η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες ευημερίας «αν αλλάξει». «Καμία χώρα δεν είναι μόνιμα εχθρός», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, για να προτείνει την «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες.

Στη συνέχεια επέκρινε χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν ευθυγραμμίζονται με τις επιταγές και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, όπως είναι η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και η Κούβα, ενώ δεν δίστασε να προχωρήσει σε αντικομμουνιστικό κήρυγμα. «Ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός δεν είναι για τη δικαιοσύνη και την ισότητα και σίγουρα όχι για το καλό των λαών. Μόνο για την εξουσία της άρχουσας τάξης», είπε ο ανεκδιήγητος Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι «η Αμερική δεν θα γίνει ποτέ σοσιαλιστική».

Απέτρεψε επίσης τους λαούς χωρών της Λατινικής Αμερικής να επιχειρήσουν «παράτυπη» μετανάστευση στις ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι αν το επιχειρήσουν θα αντιμετωπίσουν «σθεναρή αντίσταση» και απέλαση. Επιτέθηκε εμμέσως σε συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ που δεν επωμίζονται το μέρος της ευθύνης και του οικονομικού βάρους που τους αναλογεί στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών, επιμένοντας ότι «το μονοπάτι για ειρήνη, ανάπτυξη και καλύτερο κόσμο για όλη την ανθρωπότητα ξεκινά από την πατρίδα μας».

Αλλοι ηγέτες

Ιδιαίτερες αναφορές στο «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αίγυπτο έκανε, μεταξύ άλλων, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Μεγάλης διάρκειας ήταν η ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν (βλέπε σχετικό θέμα), ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την «ελάχιστη βοήθεια» της ΕΕ, λέγοντας ότι είναι λιγότερη από 3 δισ. δολάρια, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει μεγαλύτερα ποσά για τη «φιλοξενία», εκπαίδευση και περίθαλψη εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Εμφανίστηκε επίσης ως προστάτης των Παλαιστινίων.

Ακολούθησαν πολλοί ηγέτες, ανάμεσά τους οι Πρόεδροι της Βολιβίας Εβο Μοράλες και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Νόμιμα δικαιώματα» και «λύσεις win win» βλέπει η Τουρκία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αποκαλυπτική για την ετοιμότητα και της Τουρκίας να διαπραγματευτεί σκληρά συμβιβασμούς που «τρέχουν» σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Αναδεικνύοντας ότι οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό θα ενταθούν και θα επιδράσουν καθοριστικά με πολλά παράλληλα παζάρια, ο Ερντογάν επέκρινε ξανά την «ελληνοκυπριακή πλευρά» για «αδιάλλακτη θέση» και σχέδια για «μια ανισότιμη και άδικη πολιτική επιβολής, αρνούμενη να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους», την ίδια στιγμή, ωστόσο, μίλησε για σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία, ειδικά στα Ενεργειακά, «αν όλοι υιοθετήσουμε μία προσέγγιση "win - win" (σ.σ. αμοιβαίου οφέλους)».

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο σημαντική ευκαιρία για συνεργασία και εκφράζοντας ...απογοήτευση για την πορεία των εξελίξεων, έως τώρα, πρόσθεσε: «Αλλά ατυχώς, ορισμένες χώρες της περιοχής προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να σύρουν το ενεργειακό ζήτημα σε πεδίο σύγκρουσης». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «είμαστε αποφασισμένοι, στην Ανατολική Μεσόγειο, να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων», αλλά και ότι Αγκυρα και ψευδοκράτος θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτοί σε προτάσεις βασισμένες «στη συνεργασία και την ακριβοδίκαιη διανομή».

Δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι «αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα, υπό τον όρο των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας, έχουν κακές προθέσεις», συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρις ότου βρεθεί λύση η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και τη διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων...».

Αντίστοιχα μηνύματα έστειλαν και οι δηλώσεις του «αντιπροέδρου» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι - που πολλοί εμφανίζουν ως τον «βασικότερο παράγοντα» και «μακρύ χέρι της Αγκυρας» στα Κατεχόμενα - ο οποίος σημείωσε ότι ένας βασικός λόγος για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα ήταν ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν έτοιμη να διαμοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο μαζί μας...». Ο ίδιος, μιλώντας για συναντήσεις που συνεχίζει στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους διαφόρων κρατών και κυβερνήσεων, εξήγησε ανοιχτά ότι συζητιούνται συνολικά οι «εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο και (όλη) την Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούν να καταλάβουν την κατάσταση, το πώς το βλέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά, την άποψή της...».

Συνάντηση Δένδια - Χριστοδουλίδη

Στο μεταξύ, την ετοιμότητα και της Ελλάδας για νέα φάση στα παζάρια ανέδειξε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, που μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του δήλωσε ότι στόχος ήταν «ο συντονισμός μας στα πολλά θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών μας, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο», αλλά και ότι «η ελληνική πλευρά θα θέσει ξεκάθαρα προς την Τουρκία την ανάγκη δικής της συνεργασίας στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών».

Διάλογος ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κύπρου

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικός ήταν ο σύντομος διάλογος που είχαν μπροστά στις κάμερες οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Κύπρου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο διμερών συναντήσεων με ομολόγους τους.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία», αλλά και ότι χρειάζεται διαπραγμάτευση «προσανατολισμένη σε αποτελέσματα». Ο Κύπριος ΥΠΕΞ επισήμανε ακόμα ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσα επιτεύχθηκαν στην προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία, γιατί την τελευταία φορά είμαστε τόσο κοντά», ενώ ο Τούρκος ομόλογός του ανέφερε: «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι τι θα διαπραγματευθούμε. Γιατί από την πλευρά σας έρχονται διαφορετικές ιδέες. Δύο κράτη, συνομοσπονδία. Ομοσπονδία... Ας καθίσουμε λοιπόν ν' ανοίξουμε τη συζήτηση... Αυτό που συμφωνήσαμε και με την Ελλάδα είναι να έχουμε αρχικά ανεπίσημες συναντήσεις και στη συνέχεια να εργαστούμε για να πάμε στους "όρους αναφοράς" (σ.σ. αφορούν στο περιεχόμενο και τη μέθοδο για την επανέναρξη των συνομιλιών που κάθε πλευρά ερμηνεύει και προσαρμόζει κατά το δοκούν, στο πλαίσιο ενός πολύπλευρου παζαριού)...».

Τέλος, στο περιθώριο σειράς επαφών που συνεχίζει, στο πλαίσιο της ΓΣ, και ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, συνάντησε και τον ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι, ο οποίος του επισήμανε ότι το Πεκίνο θεωρεί την Κύπρο «κόμβο» για τις διεθνείς, οικονομικές και άλλες σχέσεις.

Χτες αργότερα το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμενόταν και συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Τουρκίας, Ντ. Τραμπ και Ρ. Τ. Ερντογάν.

ΗΠΑ
Εντείνουν τον απεργιακό αγώνα οι εργάτες στη «General Motors»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τον απεργιακό τους αγώνα για δεύτερη βδομάδα συνεχίζουν απτόητοι περίπου 49.000 εργάτες στην αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors» (GM). Διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ποιοτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη και άλλα δικαιώματα που είδαν να «παγώνουν» ή να παραβιάζονται εδώ και μία δεκαετία, προκειμένου να ορθοποδήσει το μονοπώλιο μεταξύ άλλων και χάρη στα εκατοντάδες εκατομμύρια κρατικής βοήθειας που δόθηκαν με λεφτά των Αμερικανών φορολογουμένων.

Οι απεργοί διεκδικούν επίσης απόσυρση σχεδίων για απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων, σε μία περίοδο κατά την οποία η GM προωθεί αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της παραγωγής προς όφελος της ηλεκτροκίνησης, ενώ εμφανίζει ανθηρή κερδοφορία δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Πρόκειται για την πρώτη εθνική απεργία του συνδικάτου εργατών στην GM από το 2007.

Στο μεταξύ, χτες το συνδικάτο εκπαιδευτικών στο Σικάγο άρχισε τις διαδικασίες ψηφοφορίας προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ξεκινήσουν απεργία τον Οκτώβρη διεκδικώντας συλλογικά νέες συμβάσεις εργασίας. Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ