Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
74η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ευχολόγια και σφοδρότατοι ανταγωνισμοί

Copyright 2019 The Associated

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού για μοιρασιά αγορών και σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καθώς και τις υποκριτικές αντιπαραθέσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (προϊόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης που καταστρέφει το περιβάλλον), κινήθηκαν χτες οι περισσότερες ομιλίες δεκάδων ηγετών χωρών - μελών κατά την έναρξη της 74ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πρώτος στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης ανέβηκε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, και αναφέρθηκε γενικόλογα στις επιπτώσεις των πολέμων, των αλλαγών στο περιβάλλον, των ανισοτήτων αλλά και των ανατροπών που προκαλεί η ψηφιοποίηση της οικονομίας και των μέσων παραγωγής. «Ζούμε σε έναν ανήσυχο κόσμο, στον οποίο οι μηχανές παίρνουν τις δουλειές, οι πολέμαρχοι τις ζωές και τα καύσιμα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το μέλλον μας», είπε. Δεν παρέλειψε τα ευχολόγια για τα «δικαιώματα των λαών στην ειρήνη», ενώ εκθείασε την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτες» τις επιθέσεις της 14ης Σεπτέμβρη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, διαβλέποντας τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, επέκρινε «οργανωμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα» που αποδοκίμασαν την πολιτική της κυβέρνησής του στον Αμαζόνιο. Ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησής του «μειώθηκε η εγκληματικότητα» και «αυξήθηκε η ασφάλεια» στη Βραζιλία.

Ομιλία Τραμπ με αντικομμουνιστικό «άρωμα»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που ανέβηκε τρίτος στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, σήκωσε τους τόνους απέναντι σε ανταγωνιστές των ΗΠΑ, στο όνομα του εθνοκρατικού προστατευτισμού, υποστηρίζοντας ότι «το μέλλον ανήκει στους πατριώτες και στις χώρες που προστατεύουν τους λαούς τους». Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ «είναι η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο και είναι καλύτερα να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ».

Επέκρινε την Κίνα για την εμπορική πολιτική της και υπεραμύνθηκε της αύξησης των δασμών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος κινεζικών προϊόντων, μη αποκλείοντας παρ' όλα αυτά μία μελλοντική εμπορική συμφωνία «δίκαιη και ανταποδοτική». Χαρακτήρισε «εσφαλμένη» την πολιτική των προκατόχων του, που επέτρεψαν την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), κατηγορώντας την ότι αξιοποίησε τους μηχανισμούς και τα πλεονεκτήματα της ένταξής της για να εντείνει τις «κλοπές πνευματικών δικαιωμάτων» και τη «βιομηχανική κατασκοπεία σε μεγάλη κλίμακα». Απαίτησε τον άμεσο εκσυγχρονισμό του ΠΟΕ για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα.

Επιτέθηκε κατά του Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ως «χορηγό κρατικής τρομοκρατίας», υποστηρίζοντας όμως παράλληλα ότι η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες ευημερίας «αν αλλάξει». «Καμία χώρα δεν είναι μόνιμα εχθρός», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, για να προτείνει την «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες.

Στη συνέχεια επέκρινε χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν ευθυγραμμίζονται με τις επιταγές και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, όπως είναι η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και η Κούβα, ενώ δεν δίστασε να προχωρήσει σε αντικομμουνιστικό κήρυγμα. «Ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός δεν είναι για τη δικαιοσύνη και την ισότητα και σίγουρα όχι για το καλό των λαών. Μόνο για την εξουσία της άρχουσας τάξης», είπε ο ανεκδιήγητος Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι «η Αμερική δεν θα γίνει ποτέ σοσιαλιστική».

Απέτρεψε επίσης τους λαούς χωρών της Λατινικής Αμερικής να επιχειρήσουν «παράτυπη» μετανάστευση στις ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι αν το επιχειρήσουν θα αντιμετωπίσουν «σθεναρή αντίσταση» και απέλαση. Επιτέθηκε εμμέσως σε συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ που δεν επωμίζονται το μέρος της ευθύνης και του οικονομικού βάρους που τους αναλογεί στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών, επιμένοντας ότι «το μονοπάτι για ειρήνη, ανάπτυξη και καλύτερο κόσμο για όλη την ανθρωπότητα ξεκινά από την πατρίδα μας».

Αλλοι ηγέτες

Ιδιαίτερες αναφορές στο «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αίγυπτο έκανε, μεταξύ άλλων, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Μεγάλης διάρκειας ήταν η ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν (βλέπε σχετικό θέμα), ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την «ελάχιστη βοήθεια» της ΕΕ, λέγοντας ότι είναι λιγότερη από 3 δισ. δολάρια, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει μεγαλύτερα ποσά για τη «φιλοξενία», εκπαίδευση και περίθαλψη εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Εμφανίστηκε επίσης ως προστάτης των Παλαιστινίων.

Ακολούθησαν πολλοί ηγέτες, ανάμεσά τους οι Πρόεδροι της Βολιβίας Εβο Μοράλες και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ