Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Στον αέρα» η Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας»

ΚΙΕΒΟ.--

«Στον αέρα» βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία είχε ανακοινωθεί από τα τέλη Αυγούστου, αλλά εξαιτίας των σύνθετων παζαριών δεν έχει κατορθωθεί ακόμη να οριστεί ημερομηνία.

Η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει «μέσα στις επόμενες βδομάδες», δήλωσε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Η σύνοδος των τεσσάρων ηγετών σχεδιαζόταν για τον Σεπτέμβρη, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας της άρνησης της Ουκρανίας να υπογράψει στην Ομάδα Επαφής τη λεγόμενη «φόρμουλα Σταϊνμάγερ» για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς, θέτοντας όρους και εγγυήσεις. Η ρωσική κυβέρνηση έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της συνόδου να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του κειμένου που επιβεβαιώνει το ειδικό καθεστώς της Ανατολικής Ουκρανίας και τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Βαντίμ Πριστάικο, εκτίμησε ότι η Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» θα γίνει στα μέσα Οκτώβρη στο Παρίσι, υπενθυμίζοντας κι αυτός ότι προϋπόθεση για να οριστεί η σύνοδος είναι η γραπτή συμφωνία της «φόρμουλας Σταϊνμάγερ» στην Ομάδα Επαφής.

Η λεγόμενη «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονέτσκ ξεκαθάρισε πως θα απαιτήσει την υπογραφή του κειμένου για την εφαρμογή της «φόρμουλας Σταϊνμάγερ» στην επόμενη Ομάδα Επαφής την 1η Οκτώβρη στο Μινσκ.

Πάντως, χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε να επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των υπαρχουσών συμφωνιών, λέγοντας ότι η «φόρμουλα Σταϊνμάγερ» καθώς και όλες οι διατάξεις των συμφωνιών του Μίνσκ θα εξεταστούν στη Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας». «Η απόφαση θα ληφθεί από τους τέσσερις ηγέτες», είπε ο Ζελένσκι, που αναμένει ότι η συνάντηση με τους Μέρκελ, Πούτιν, Μακρόν θα είναι δύσκολη και θα αντιμετωπίσει συγκεκριμένα ζητήματα, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού ηγέτη.

«Θέλουμε να αφήσουμε αυτήν τη συνάντηση με συγκεκριμένα αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για να τελειώσει ο πόλεμος και να επιστραφούν τα εδάφη μας. Πιστεύουμε σε αυτό, θέλουμε πολλά και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το επιτύχουμε», σημειώνεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνομιλίες για την Ενέργεια και για άλλες κερδοφόρες μπίζνες (2021-10-13 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων στη γραμμή επαφής (2020-02-22 00:00:00.0)
Προετοιμασίες, προειδοποιήσεις και απειλές ενόψει του «σχήματος της Νορμανδίας» (2019-11-19 00:00:00.0)
Σκληραίνει το παζάρι η ουκρανική κυβέρνηση θέτοντας όρους (2019-09-20 00:00:00.0)
Συνάντηση με τον Πούτιν προτείνει ο Ουκρανός Πρόεδρος (2019-07-09 00:00:00.0)
Επαφές Ζελένσκι σε Γαλλία και Γερμανία (2019-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ