Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Υποσχέσεις για λύσεις από τους υπαίτιους...

Η καταστροφή του περιβάλλοντος άμεσο αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Eurokinissi

Η καταστροφή του περιβάλλοντος άμεσο αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ανέξοδες υποσχέσεις, οι διαβεβαιώσεις για «μελλοντικά» μέτρα με στόχο τη μείωση των αερίων που εντείνουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και οι προσπάθειες μεγάλων μονοπωλίων που ευθύνονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος να προβληθούν ως εκείνοι που θα φέρουν τις «πράσινες λύσεις» χαρακτήρισαν τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Πριν από τις τοποθετήσεις των αξιωματούχων, η 17χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Θάνμπεργκ, που έχει γίνει γνωστή για τη δράση της ενάντια στην κλιματική αλλαγή, επέκρινε την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων. «Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού και εσείς μιλάτε μόνο για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε; Μας εγκαταλείψατε. Ομως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας. Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: Δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ», τόνισε θυμωμένα, καταθέτοντας στη συνέχεια μαζί με άλλους 15 εφήβους έγγραφη διαμαρτυρία στη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για παραβίαση των δικαιωμάτων τους από τις πολιτικές δεκάδων χωρών που εντείνουν την καταστροφή του πλανήτη, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση των παιδιών.

Στη συνέχεια, αξιωματούχοι από 77 χώρες - από τις οποίες ωστόσο απουσιάζουν οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία και Ιαπωνία - διαβεβαίωναν πως θα πάρουν μέτρα έως το 2050 τα οποία θα μειώσουν την εξάρτησή τους από την παραγωγή Ενέργειας με βάση τον άνθρακα. Αλλες 70 χώρες υποσχέθηκαν να πάρουν μέτρα «ουδετερότητας».

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι υποσχέθηκε την εφαρμογή σχεδίου για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα του. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ παρουσίασε λεπτομερές πλάνο για τερματισμό της χρήσης του άνθρακα από το 2038. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι διαβεβαίωσε πως η χώρα του και δεκάδες άλλες θα παραμείνουν πιστές στις διακηρύξεις και τους στόχους της Διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα, «παρά την αποχώρηση ορισμένων χωρών», σε μια σαφή νύξη προς τις ΗΠΑ. Ο δε Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε πως η χώρα του θα σταματήσει να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με χώρες που δεν συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ως θεατή της Συνόδου, για 14 λεπτά, δεν πέρασε απαρατήρητη, παρά το γεγονός ότι απέφυγε παρέμβαση. Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η προσπάθεια δισεκατομμυριούχων να «ξεπλύνουν» τα εγκλήματα των μονοπωλίων τους λανσάροντας τα ιδρύματά τους ως «φιλικά προς το περιβάλλον».

Ομιλία Μητσοτάκη

Σε παρέμβασή του ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στην περσινή πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, εκτιμώντας τελικά ότι ήταν άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ανακοινώσει «φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την Ενέργεια και το κλίμα» και προανήγγειλε κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και απαγόρευση πλαστικών μίας χρήσης από το 2021. Προανήγγειλε επίσης σχέδιο σύγκλησης διεθνούς Συνόδου Κορυφής το 2020 στην Αθήνα με κεντρικό θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβιβασμός με αναφορά τόσο στα ορυκτά καύσιμα όσο και στις ΑΠΕ (2023-12-14 00:00:00.0)
Με επίκεντρο παζάρια και ανταγωνισμούς για οικονομία και «πράσινες» επενδύσεις (2021-10-30 00:00:00.0)
Την Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες εν μέσω ισχυρών αντιθέσεων (2017-07-04 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο επικεφαλής για τις κλιματικές αλλαγές... (2010-02-20 00:00:00.0)
Πιέσεις πολυεθνικών για «πράσινες» μπίζνες (2009-09-23 00:00:00.0)
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ (1998-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ