Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G20 - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Με επίκεντρο παζάρια και ανταγωνισμούς για οικονομία και «πράσινες» επενδύσεις

Με βασική ατζέντα την κλιματική αλλαγή και τις «πράσινες» επενδύσεις, την πανδημία και την παγκόσμια οικονομία, διεξάγεται το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη η Σύνοδος Κορυφής των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών του κόσμου (G20), ενώ από την Κυριακή ξεκινά στη Γλασκόβη η παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26).

Αντανακλώντας και τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς για όλα τα παραπάνω θέματα, στις δύο συνόδους καταγράφονται οι «ηχηρές» απουσίες των ηγετών της Κίνας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και του Μεξικού, που επέλεξαν - για διάφορους λόγους και επικαλούμενοι διάφορα προσχήματα - να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έφτασε από την Παρασκευή στη Ρώμη και ενόψει της Συνόδου του G20 συναντήθηκε με τον πάπα Φραγκίσκο, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ντράγκι κ.ά. Με τον Μακρόν ήταν η πρώτη συνάντηση μετά τη συγκρότηση της στρατηγικής συμμαχίας AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία) και την έντονη αντίδραση της Γαλλίας για τον «αποκλεισμό» της και την ακύρωση μεγάλου συμβολαίου της Αυστραλίας για γαλλικά υποβρύχια. Δημοσιεύματα ανέφεραν επίσης πως ο Μπάιντεν θα οργανώσει στη Ρώμη μια συνάντηση σχετικά με την αποδιοργάνωση των διεθνών αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του G20, οι ηγέτες αναμένεται να στηρίξουν - στα «λόγια» - τον στόχο του ΠΟΥ για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού που πληροί τα κριτήρια σε κάθε χώρα έως τα μέσα του 2022, παρότι οι χώρες του G20 είναι οι πρωταρχικοί υπεύθυνοι για την τεράστια ανισοκατανομή των εμβολίων. Επίσης, αναμένεται να δεσμευθούν «στη στήριξη των προσπαθειών προκειμένου να μειωθεί στις 100 μέρες» η περίοδος που απαιτείται για ανάπτυξη νέων εμβολίων, φαρμάκων και τεστ σε μία πανδημία, από περίπου 300 σήμερα.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται επίσης να επικυρώσει την απόφαση για επιβολή διεθνούς ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% για τους ψηφιακούς και τεχνολογικούς κολοσσούς, παρότι στα παζάρια εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμα πολλά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου.

Σε ό,τι αφορά την 26η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (1-12 Νοέμβρη), δύσκολα θα επιτευχθούν συμβιβασμοί, σε παζάρια που στην πραγματικότητα δεν αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τους μεγάλους ανταγωνισμούς γύρω από τον στρατηγικό και «χρυσοφόρο» τομέα των «πράσινων» επενδύσεων. Κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις παίζουν και οι όροι για το «εμπόριο ρύπων», η αξιοποίηση και σε ποιο βαθμό υδρογονανθράκων, πυρηνικής ενέργειας, οι στόχοι για ουδετερότητα σε άνθρακα κ.ά.

Στη Γλασκόβη ο Μπάιντεν προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ