Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανακοινώθηκε η Συνταγματική Επιτροπή

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Παρά τα προβλήματα και τις μαραθώνιες διαπραγματευτικές εμπλοκές, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα και επίσημα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η συγκρότηση της 150μελούς Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής.

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε την Επιτροπή «αξιόπιστη, ισορροπημένη, δίχως αποκλεισμούς», εκτιμώντας ότι ικανοποιεί τους στόχους όλων των Σύρων πριν από τις προγραμματισμένες για το 2021 προεδρικές εκλογές στη χώρα. Ευχαρίστησε επίσης τις κυβερνήσεις της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή, που αναλαμβάνει τη σύνταξη νέου Συντάγματος στη Συρία, κατέστη εφικτή χάρη στις δικές τους προσπάθειες, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας της Αστάνα.

Πάντως ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, συναντώντας χτες υψηλόβαθμο στέλεχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στη Δαμασκό, υποβάθμισε το ρόλο της Τουρκίας στην παραπάνω εξέλιξη. Η συγκρότηση της Επιτροπής ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας, Τεχεράνης και Δαμασκού, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις «έχασαν την ελπίδα τους για την επίτευξη των στόχων που σχεδίαζαν πριν για τη Συρία».

Παράλληλα, το τελευταίο 48ωρο το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι Τούρκοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί πραγματοποίησαν δεύτερη κοινή περίπολο στη βορειοανατολική Συρία, σε τομέα που πρόκειται να μετατραπεί εν ευθέτω χρόνω σε «ζώνη ασφαλείας», βάσει αμερικανοτουρκικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε αρχές Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ