Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα μέτρα εναντίον της από συμμάχους των ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας απειλούν οι χώρες της περιοχής - σύμμαχοι των ΗΠΑ που συγκροτούν τη λεγόμενη «Ομάδα της Λίμα». Οι υπουργοί Εξωτερικών των Αργεντινής, Βραζιλίας, Καναδά, Χιλής, Κολομβίας, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλας, Ονδούρας, Παναμά, Παραγουάης, Περού και ΗΠΑ συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και αποφάσισαν να επιμείνουν στην εφαρμογή «οικονομικών και πολιτικών μέτρων» κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο αλλά «χωρίς τη χρήση βίας», με σκοπό υποτίθεται τη διάσωση της «συνταγματικής και δημοκρατικής τάξης στη Βενεζουέλα». Ταυτόχρονα επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον αχυράνθρωπο ΗΠΑ και ΕΕ, Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος. Αναπαράγουν επίσης τη δήθεν συνεργασία της Βενεζουέλας με «ένοπλες ομάδες εκτός νόμου», την ώρα που οι δεσμοί της αντιδραστικής κυβέρνησης Ιβάν Ντούκε της Κολομβίας με παραστρατιωτικούς και ναρκέμπορους επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Στην κατεύθυνση της αύξησης των κυρώσεων και δεσμεύσεων λογαριασμών μελών της βενεζουελάνικης κυβέρνησης κινήθηκε και το ψήφισμα που υιοθέτησαν εκπρόσωποι από χώρες της λεγόμενης Διαμερικανικής Συνθήκης Αμοιβαίας Συνδρομής (TIAR), συγκεκριμένα τις Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Παναμά, Παραγουάη, Περού, Αϊτή, Μπαχάμες, Δομινικανή Δημοκρατία, Κόστα Ρίκα, Κολομβία και ΗΠΑ. Η Κούβα δεν συμμετείχε στη συνάντηση, ενώ το Τρινιντάντ και Τομπάγκο ψήφισε αποχή.

Σε ό,τι αφορά τον «διάλογο για την ειρήνη» που έχει εγκαινιάσει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Μαδούρο με κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης (όχι τα μεγαλύτερα, που στηρίζουν τον Γκουαϊδό), καταλήχτηκαν 8 ομάδες εργασίας που μέσα σε 20 μέρες θα διατυπώσουν τις προτάσεις τους. Αυτές θα αφορούν τα ζητήματα εκλογών και εγγυήσεων και την αναλογική εκπροσώπηση, όπου περιλαμβάνεται και η επιστροφή του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στη Βουλή της οποίας η λειτουργία έχει ακυρωθεί, το ζήτημα των κρατούμενων, την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα απέναντι στις συνεχείς απειλές από τις ΗΠΑ και τις «παράνομες ένοπλες ομάδες στα σύνορα με την Κολομβία» [θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει και τους μαχητές των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού FARC-EP, που πήραν και πάλι τα όπλα ως απάντηση στη συνεχή παραβίαση της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016, και στις διώξεις και δολοφονίες άνω των 650 αγωνιστών). Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει επίσης την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της χώρας και τη δημιουργία ενός προγράμματος ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα και φάρμακα.

Το ΚΚ Βενεζουέλας, που συμμετέχει στη συμμαχία κομμάτων - μεταξύ των οποίων είναι και το κυβερνητικό ΕΣΚ - τα οποία στηρίζουν την «Μπολιβαριανή Διαδικασία» που ξεκίνησε επί Τσάβες, δηλώνει ότι εξετάζει συλλογικά τα θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου, ωστόσο σε ό,τι αφορά τη θέση του κόμματος για την επιστροφή στη Βουλή, ζήτησε να μη μιλάει κανένα κόμμα στο όνομα του ΚΚΒ (σε μια σαφή κριτική προς το ΕΣΚ) και ότι το θέμα αυτό εξετάζεται επίσης συλλογικά.

Στη Μόσχα ο Μαδούρο

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας και κυβερνητική αντιπροσωπεία βρίσκονται από χτες στη Μόσχα για επίσημες συναντήσεις με τη ρωσική ηγεσία, με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, συναντήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται «ιστορικές και πολύ θετικές». Γίνεται λόγος για «αδελφότητα που οικοδομήσαμε» και η οποία «αποτελεί βασικό άξονα για ένα μέλλον ευημερίας».

Τα συμφέροντα της Ρωσίας, των μονοπωλιακών της ομίλων στη Βενεζουέλα, είναι σημαντικά και σε πολλούς τομείς, και ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια με τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Και αυτό μαζί με τη δράση κινεζικών μονοπωλίων σε βάρος ανταγωνιστριών δυνάμεων στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που θέλουν να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος και γι' αυτό εντείνουν την επιθετικότητά τους και στηρίζουν πραξικοπήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ