ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Πλατιά ενημέρωση του λαού με κλιμάκωση της συλλογής υπογραφών

Για τις μέρες της επίσκεψης Πομπέο μετατίθεται η συγκέντρωση στην Αθήνα, λόγω της γενικής απεργίας στις 2 Οκτώβρη

Τη μετάθεση της προγραμματισμένης για τις 2 Οκτώβρη συγκέντρωσης στο Πάρκο Ελευθερίας, λόγω της κήρυξης γενικής απεργίας κατά των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης την ίδια μέρα, ανακοίνωσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις (εργατικά συνδικάτα - ΕΕΔΥΕ - φοιτητικοί σύλλογοι - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ - ΑΣΓΜΕ), ωστόσο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια ενημέρωσης του λαού, ενώ θα οριστεί νέα ημερομηνία για τη συγκέντρωση, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο στην Αθήνα.

Παράλληλα, κλιμακώνεται η καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην ανανέωση της Συμφωνίας, αθροίζοντας ήδη χιλιάδες υπογραφές. Οποιος επιθυμεί μπορεί να υπογράψει και ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση https://eedye.gr/local_committees/petition-against-greek-usa-agreement.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει: «Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους αγωνιστές του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να δώσουν μαζικό "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση και να κλιμακώσουν την πάλη ώστε να ενημερωθεί πλατιά ο λαός μας, μέσα από συσκέψεις και συζητήσεις, για τις επικίνδυνες εξελίξεις που φέρνει η ανανέωση και επέκταση της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και σχολή, παντού, το κείμενο συλλογής υπογραφών, που μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι, απαιτώντας:

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ KAI ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

  • Να μην ανανεωθεί - να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας".
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Σε άλλες πόλεις

Το μήνυμα του ξεσηκωμού ενάντια στην άθλια Συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά φτάνει παράλληλα απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, σε σύσκεψη της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας αποφασίστηκαν η συμμετοχή στην καμπάνια συλλογής υπογραφών και η πραγματοποίηση πικετοφορίας τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 19.00, από το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, και συλλαλητηρίου τις μέρες που θα πραγματοποιείται η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα. Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις στο Δημοτικό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να πάρουν αποφάσεις ενάντια στη Συμφωνία.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου καλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (Φιλελλήνων - Δημητριάδος).

-- H Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας - Δυτικής Αχαΐας καλεί σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί τα σωματεία των εργαζομένων, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φορείς των επαγγελματιών, τους συλλόγους γυναικών, γονέων και άλλους φορείς της πόλης σε σύσκεψη, αύριο Παρασκευή στις 7.30 μ.μ., στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σωματεία και φορείς συντονίζουν την πάλη τους ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις

Συλλαλητήριο στις 8 Οκτώβρη με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε χτες

Η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και η διοργάνωση συλλαλητηρίου ενάντια στη Συμφωνία και την επίσκεψη Πομπέο, την Τρίτη 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι μικρών επαγγελματιών και αγροτών, συνταξιουχικών οργανώσεων, Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ, απόστρατοι, εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Επίσης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πανεπιστημιακοί και άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Αναλύοντας εισηγητικά το στόχο της σύσκεψης, ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, στάθηκε στην ανάγκη «να διαμορφωθεί σχέδιο δράσης, που θα συμβάλει στην ουσιαστική ενημέρωση του λαού, σε ένα πλατύ άνοιγμα και σε μαζική κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων και νεολαίας, για να αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στην ανανέωση - ενίσχυση - επέκταση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", που προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του λεγόμενου "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ».

Αναφέρθηκε επίσης στις επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής και κάλεσε σε ένταση της προσπάθειας για την ανάπτυξη μαζικού, μαχητικού κινήματος, που θα συγκρουστεί με τις κυβερνητικές επιλογές, θα προβάλλει και θα διεκδικεί στόχους προς το συμφέρον των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Μπ. Βέλλης, παρουσίασε το κάλεσμα για το συλλαλητήριο με αιτήματα:

-- Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ.

-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία.

-- Οχι στην εγκατάσταση πυρηνικών όπλων.

-- Απεγκλωβισμός της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

-- Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να επιστρέψουν όλα τα στρατιωτικά τμήματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.

-- Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τον σημαντικό ρόλο των υποδομών της χώρας μας στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το λαό μας φώτισε, τέλος, η τοποθέτηση του Γ. Γκαντίδη, απόστρατου και εκπροσώπου της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Στη συζήτηση που ακολούθησε μίλησαν εκπρόσωποι της ΟΓΕ, των ταξικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, των εκπαιδευτικών (Α' και Δ' ΕΛΜΕ), των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ. Επιβεβαίωσαν την απόφαση των φορέων τους να κλιμακώσουν τις παρεμβάσεις ώστε το πλαίσιο πάλης να συζητηθεί πλατιά στους χώρους μόρφωσης και δουλειάς, να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, των μαθητών και φοιτητών, των γυναικών. Αλλά και να ενταχθούν μαχητικά στην καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ» ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλουν τη στάση των άλλων δυνάμεων στο θέμα της Συμφωνίας για τις βάσεις

Τη στάση των εκπροσώπων των παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, BLOCO και ΕΑΑΚ στα Διοικητικά Συμβούλια, όπου αρνήθηκαν τη συμμετοχή και οργάνωση της δράσης των φοιτητών στον αγώνα ενάντια στην επέκταση ΝΑΤΟικών βάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας.

Σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους: «Οι δυνάμεις της ΔΑΠ, για μία ακόμη φορά, στην πλειοψηφία των σχολών, δεν μπήκαν καν στον κόπο να πατήσουν το πόδι τους στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων (...) Πάντως, όπου τελικά μας "έκαναν την τιμή", αγκαλίτσα με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, BLOCO - τα υποδειγματικά "αμερικανάκια του Πάιατ" μέσα στις σχολές - υπερασπίστηκαν τόσο τη συμμετοχή της χώρας στους εγκληματικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ "γιατί μας προστατεύει" όσο και τη νέα επέκταση των βάσεων του θανάτου στη χώρα μας! (...)

Ερωτήματα προκαλεί όμως και η στάση των δυνάμεων των ΕΑΑΚ που καταψήφισαν τη σύσκεψη της ΕΕΔΥΕ, με φτηνές δικαιολογίες όπως ότι "η σύσκεψη...", σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, μαθητών, συλλόγων γυναικών και αυτοαπασχολούμενων, "...είναι κομματική" και μάλιστα "δεν πρέπει να γίνει"! (...)

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η τοποθέτησή τους στο ΔΣ της Παντείου, όπου υποστήριξαν ότι "στο σημερινό Πανεπιστήμιο δεν γίνεται να μην κάνεις έρευνα για το ΝΑΤΟ!" Για μία ακόμη φορά αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στην πολιτική παλιών και νέων κυβερνήσεων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των μεγάλων επιχειρηματιών». Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να τους γυρίσουν την πλάτη και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ανανέωση της Συμφωνίας για τις βάσεις.

«Σύσφιξη σχέσεων» σε όλα τα επίπεδα

Δικό του ιδιαίτερο πρόγραμμα «τρέχει» στη Ν. Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, που μεταξύ άλλων πήρε μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με θέματα στην ατζέντα Συρία, Λιβύη και Ιράν. Είχε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, ενώ χτες φιλοξένησε, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, την Τετραμερή Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας, δηλώνοντας κατόπιν ότι μίλησαν «για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, για την κοινή μας αντίληψη ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική και τα ειδικά θέματα που δημιουργεί η διεύρυνση όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».

Συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου της ΕΕ για τη Συρία, όπως και στην Υπουργική Συνάντηση των χωρών - μελών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (AC Forum). Ελαβε ακόμα μέρος στη δεύτερη Τριμερή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας. Ακολούθως αναμενόταν να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στο Διατλαντικό Δείπνο που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Πομπέο.

Σήμερα, Πέμπτη, ο Ν. Δένδιας αναμένεται να παραθέσει άτυπο πρωινό εργασίας στα κράτη - μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, του οποίου η χώρα μας έχει αναλάβει την προεδρία από 1/7. Αύριο Παρασκευή αναμένεται να φιλοξενήσει τη φετινή Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, με τις συνομιλίες να εστιάζουν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη Ν. Υόρκη βρίσκεται και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που μεταξύ άλλων συνάντησε και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, Marie Royce, την οποία αναμένεται να συναντήσει τον Οκτώβρη και στην Αθήνα, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» (θυμίζουμε ότι περιλαμβάνει 6 ενότητες: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών»). Η υπουργός συζήτησε θέματα όπως «τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ σε θέματα Εκπαίδευσης, και ειδικότερα την εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων».

Στο φόντο του «Στρατηγικού Διαλόγου» ήταν και η συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, χτες, στην οποία, όπως αναφέρεται αρμοδίως, «συζητήθηκε το ενδεχόμενο αναζήτησης ευρύτερων συνεργασιών στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Δικαιοσύνης προς το συμφέρον των δύο χωρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η απλοποίηση και κυρίως η επίσπευση στη λεγόμενη απονομή της δικαιοσύνης, που θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για την προσέλκυση «ξένων επενδύσεων», βασικά το ξεκαθάρισμα εμποδίων στο διάβα των «επενδυτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ