ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ
Στόχος η κυβερνητική σταθερότητα για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Οι κοινοί στόχοι των αστικών κομμάτων για την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η αστική τάξη ώστε να επιβάλλεται απρόσκοπτα και χωρίς αντιδράσεις η πολιτική που ξεζουμίζει αδιάκοπα το λαό για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με το απαραίτητο «λίφτινγκ» που έχει ανάγκη το αστικό πολιτικό σύστημα, ήταν αυτά που κυριάρχησαν στη χτεσινή, δεύτερη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από εκεί και πέρα οι αντιπαραθέσεις επικεντρώθηκαν στα επιμέρους, όπως το με ποιο «μοντέλο» θα γίνει η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών και αν η προηγούμενη προτείνουσα Βουλή δεσμεύει και την παρούσα αναθεωρητική ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι μέχρι τώρα η ΝΔ δεν έχει διευκρινίσει τις προθέσεις της για τα υπό αναθεώρηση άρθρα, είτε αυτά που συγκέντρωσαν πάνω από 180 ψήφους, όπως το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, οπότε αρκεί η κυβερνητική πλειοψηφία για να αναθεωρηθεί, αλλά και αυτά που είχαν συγκεντρώσει 151 ψήφους, όπως το άρθρο 54 για τον εκλογικό νόμο ή το άρθρο 84, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τη βαθιά αντιδραστική πρόταση να καθιερωθεί η «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας» ενταγμένη και αυτή στην υπόθεση της πολιτικής σταθερότητας καθώς οδηγεί στη «συνταγματοποίηση των κυβερνήσεων μειοψηφίας». «'Η μας το φυλάτε για έκπληξη», σχολίασε απευθυνόμενος στη ΝΔ, «ή υπάρχουν άλλου είδους πολιτικές συνεννοήσεις και συζητήσεις».

Ο Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι τις θέσεις που εκφράζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, παρά τις αντιπαραθέσεις που εξυπηρετούν και επικοινωνιακούς σκοπούς, τις συνδέει μια κοινή κλωστή, κοινοί στόχοι και ταυτίσεις, όπως είναι η πολιτική σταθερότητα για να μη διαταράσσεται η κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου.

Επίσης, σημείωσε ότι η προώθηση μιας σειράς προσαρμογών της λειτουργίας του κράτους, όπως έδειξε και ο νόμος για το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης της ΝΔ, στις εξελίξεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο που επηρεάζουν και τη χώρα μας, οι οποίες - με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέο γύρο καπιταλιστικής κρίσης και μάλιστα γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν - προμηνύουν ένα νέο γύρο αναταράξεων, κρίσεων και αστάθειας στο αστικό πολιτικό σύστημα. Μίλησε για τη λεγόμενη «ηθική», την προσπάθεια να αναστηλωθεί το κύρος του πολιτικού συστήματος στα μάτια του λαού που κλονίστηκε δικαιολογημένα στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Πρόσθεσε ότι η κοινή στρατηγική των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών φάνηκε καθαρά όταν απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αλλά και να καταργηθούν μια σειρά αναχρονισμών στο Σύνταγμα, όπως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας, τα άρθρα - «ζόμπι», όπως αυτό που κατοχυρώνει συνταγματικά τα προνόμια των εφοπλιστών, κ.ά. Προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες για τη δυνατότητα να υπάρξει προοδευτικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Σιδηρόδρομος και συνολικά μεταφορές με αποκλειστικό κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες

«Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας πρέπει να αντιδράσουν στις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και να διεκδικήσουν την ανάπτυξη ενός σιδηροδρόμου και των μεταφορών συνολικά, που να έχει σαν αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτό, βέβαια, είναι πέρα και έξω από την πολιτική σας, στηρίζετε άλλη γραμμή, δηλαδή, τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις μεταφορές, που θα υπηρετούν την κερδοφορία τους και γι' αυτό χρειάζεται εδώ ένταση της πάλης», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, η οποία κλήθηκε με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις να εκφράσει γνώμη για τον διορισμό νέων προεδρείων στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ.

Τα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ ήταν η απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για τον σιδηρόδρομο, η οποία, πιστή και αυτή στην «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών υπηρεσιών και στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, πιάνοντας το νήμα και εδώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την παράδοση υποδομών και υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς ομίλους, κόντρα στα συμφέροντα του λαού.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός, Αχ. Καραμανλής, μεταφέροντας στην Επιτροπή τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου, είπε ότι «οι επενδύσεις στον σιδηρόδρομο παράλληλα με μια σειρά επενδύσεων στο κομμάτι των λιμένων τόσο του βορρά όσο και του νότου της χώρας, μπορούν πραγματικά να δώσουν στην Ελλάδα τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που θέλει στον τομέα των διακομιστικών μεταφορών».

Ανέφερε τη γεωστρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και πρόσθεσε πως ενώ «ο Πειραιάς παίζει πλέον έναν κομβικό ρόλο στις μεταφορές, δυστυχώς μετά το 2009 έχουμε χάσει το παράθυρο ευκαιρίας, διότι δεν εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο την παρουσία της COSCO, με αποτέλεσμα τόσο το "Θριάσιο 1" και το "Θριάσιο 2" να καθυστερήσει η ιδιωτικοποίησή τους. Επίσης, είδαμε πολλές φορές ότι οι παραχωρήσεις των άλλων λιμένων προχώρησαν με πολύ αργούς ρυθμούς».

Ειδικά για τον ΟΣΕ, είπε ότι «ανοίγει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, διότι ο ΟΣΕ παρέχει την υποδομή και εμείς πρέπει να προσελκύσουμε επενδυτές, ώστε να μπούνε, για να το πούμε απλά, και άλλοι παίκτες μέσα στο σιδηροδρομικό παιχνίδι».

Ο προτεινόμενος νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κ. Σπηλιόπουλος, πρόσθεσε ότι το «μοντέλο» που προκρίνεται για τον ΟΣΕ είναι αυτό που ακολουθήθηκε «στους αυτοκινητόδρομους που έγιναν με τις συμβάσεις παραχώρησης. Εχουν τη συντήρηση μέσα στη σύμβαση και για αυτό βλέπετε σε ποιο πάρα πολύ καλό επίπεδο βρίσκονται οι δρόμοι αυτοί»...

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για τις επισημάνσεις του υπουργού όσον αφορά την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον Δ. Χ. Καλαματιανό να καλεί τον υπουργό να πει συγκεκριμένα ποια είναι τα αρνητικά για την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν ήταν αυτή που «έτρεξε» την παραχώρηση και ιδιωτικοποίηση του Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου κ.ο.κ. Ενώ το ΚΙΝΑΛ αποχώρησε από τη συνεδρίαση κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον προτεινόμενο για συναλλαγή, από τη στιγμή που ο δεύτερος, δηλαδή ο Κ. Σπηλιόπουλος, ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τώρα υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Ο Χρ. Κατσώτης ειδικά για τα περί συναλλαγής είπε ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε δει πολλές τέτοιες μετακινήσεις, οι οποίες βέβαια υπηρετούν μια γραμμή ιδιωτικοποιήσεων». Δηλαδή «δεν είναι διαφορετική η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στο θέμα της απελευθέρωσης των μεταφορών», από αυτή της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Ρώτησε επιπλέον αν θα μετατραπούν οι εξάμηνες συμβάσεις εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, τι θα γίνει με την υπογραφή της ΣΣΕ που είναι σε εκκρεμότητα και τι θα περιέχουν και για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη νέα χωματερή στη Φυλή

Πικετοφορίες σήμερα στην Πετρούπολη και αύριο στο Καματερό

Με πικετοφορίες σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή σε Πετρούπολη και Καματερό κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σωματεία και μαζικοί φορείς της Δυτικής Αθήνας ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - Περιφέρειας για επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής.

Στην Πετρούπολη η κινητοποίηση θα ξεκινήσει σήμερα στις 7.30 μ.μ., από την πλατεία Ηρώ. Στο Καματερό αύριο στις 7 μ.μ., από τη στάση Μανάρα.

Οι δραστηριότητες των σωματείων, που αποφασίστηκαν σε πρόσφατες συσκέψεις, περιλαμβάνουν εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και νεολαίας, γειτονιές και σχολεία, συλλογή υπογραφών και άλλες πρωτοβουλίες και θα κορυφωθούν με μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση μέσα στον Οκτώβρη. Προγραμματίζεται επίσης κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όταν θα μπει προς συζήτηση το σχετικό θέμα.

Θυμίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει ο ΕΔΣΝΑ (φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική) για τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, δίπλα στην υπάρχουσα, και η οποία προβλέπεται να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό «Γεννηματά ΙΙ». Μια απόφαση που είχε παρθεί εν κρυπτώ μέσα στο καλοκαίρι από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) και κατόπιν συμφωνίας με τη νέα περιφερειακή αρχή της ΝΔ. Στους σχεδιασμούς της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, που παρέλαβε για να συνεχίσει η νέα, περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση παλιών λατομείων στην Αττική για χώρο ταφής απορριμμάτων, όπως στο λατομείο Μουσαμά, στην Πετρούπολη, στην πλάτη του Θεάτρου Πέτρας.

Τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις παλεύουν μεταξύ άλλων για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και να μη δημιουργηθούν νέοι χώροι ταφής στα ανενεργά λατομεία, να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για καύση των απορριμμάτων. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, να διασφαλιστούν πλήρως όλοι οι εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης. Παλεύουν για ενιαίο φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση μακριά από κατοικημένες περιοχές. Με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Εκδήλωση του ΚΚΕ για τον πρόσφατο απεργιακό αγώνα

Την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Κορωπίου του ΚΚΕ (Λεωφόρος Βασ. Κωνσταντίνου 41), η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του Κόμματος καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Συμπεράσματα από τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο "Αφοί Βλάχου"». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ