ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα με νέα απεργία στις 2 Οκτώβρη

Τη Δευτέρα 30/9 η σύσκεψη συνδικάτων της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα να πάρουν αποφάσεις για νέα απεργία την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, κλιμακώνοντας την πάλη ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Μπροστά στη νέα απεργιακή αναμέτρηση, το ΠΑΜΕ καλεί σε οργάνωση πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων για το περιεχόμενο της αντεργατικής επίθεσης, σπάζοντας το κλίμα σιγής νεκροταφείου και καταστολής που επιχειρούν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αγωνιστική συνέχεια, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων και συνδικαλιστών, τη Δευτέρα 30/9, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο «Διάνα» (Ιπποκράτους 7, Αθήνα).

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα για τη νέα απεργία, το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Η χτεσινή (σ.σ. η προχτεσινή) μαζική συμμετοχή στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα.

Μπροστά στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ενταφιάζει όσα εργατικά δικαιώματα είχαν απομείνει και παράλληλα προσθέτει νέα εμπόδια σε συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας, το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες σε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Οκτώβρη.

Να απαντήσουμε με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν απεργιακές αποφάσεις για τις 2 Οκτώβρη. Τις μέρες που απομένουν, να πάρουν κάθε μέτρο ενημέρωσης των εργαζομένων, να βρεθούν σε κάθε χώρο δουλειάς. Να προχωρήσουν σε συλλογικές διαδικασίες, με Γενικές Συνελεύσεις, με συζητήσεις, να αξιοποιήσουν κάθε τρόπο παρέμβασης, ώστε να σπάσουν το κλίμα νεκροταφείου και καταστολής που επιχειρείται.

Η ανάπτυξή τους γκρεμίζει ό,τι άφησε όρθιο η κρίση τους!

Ολοι στον αγώνα!».

Στη μάχη της προετοιμασίας χωρίς να χαθεί λεπτό

-- Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών προχωρά σήμερα Πέμπτη σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 7 μ.μ. στα γραφεία της, με θέμα «Σχεδιασμός και κλιμάκωση νέας απεργιακής κινητοποίησης».

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ με κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν «πολύτιμη παρακαταθήκη για την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα» την καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών «στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 24 Σεπτέμβρη, ενάντια στις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις εφοπλιστών - κυβέρνησης ΝΔ και στις αποφάσεις δικαστηρίων». Ως προς το ζήτημα αυτό, τα ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν επίσης τη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ «που δεν βρήκε λέξη να πει για τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών, που τα δικαστήρια έκριναν παράνομο». Μπροστά στις 2 Οκτώβρη, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν ότι «οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ».

-- Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σήμερα Πέμπτη σε ανοικτή έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής διοίκησης της Ενωσης, με θέμα τη λήψη απόφασης για νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 2/10.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Μετά το «γάμο», ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μοίρασαν... την «προίκα» του προεδρείου

Λίγες μέρες μετά το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, στο οποίο αφενός οι ταξικές δυνάμεις περιόρισαν αποφασιστικά τις νοθείες και αλχημείες που αλλοίωναν τους συσχετισμούς και αφετέρου οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων ανέδειξαν τη ΔΑΣ δεύτερη δύναμη (δίνοντάς της ποσοστό 31,6% - διπλάσιο από το προηγούμενο συνέδριο), ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αρνήθηκαν την πρόταση της ΔΑΣ για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού και αναλογικού προεδρείου, σύμφωνα με τη δύναμη που έδωσαν στην κάθε παράταξη οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ επισημαίνει: «Εδώ και 4 χρόνια ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ τσακώνονταν σαν τις "κακές συμπεθέρες" για το ποιος θα πάρει τις πιο φαρδιές καρέκλες στο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, ώστε να μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να υπερασπίζονται τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών (...) Μαλλιοτραβήχτηκαν για το ποιος έχει κάνει τη μεγαλύτερη νοθεία, αλληλομηνύθηκαν για το ποιος κλείδωσε τον άλλον έξω από το Εργατικό Κέντρο, σύρθηκαν αλλεπάλληλες φορές στα δικαστήρια για να λύσουν τις διαφορές τους στη μοιρασιά, οδηγώντας στη γνωστή διαλυτική κατάσταση. Πριν από λίγες μέρες, μπροστά στο Συνέδριο του ΕΚΤ, όταν είδαν να τους γυρνούν την πλάτη αρκετοί αντιπρόσωποι και να χάνουν τις καρέκλες κάτω από τα πόδια, οι "κακές συμπεθέρες" έσβησαν το μίσος που είχαν μέσα τους και ενώθηκαν "με τα ιερά δεσμά του γάμου", κατεβαίνοντας σε κοινό ψηφοδέλτιο για να μη χάσουν την "προίκα" και τα αφεντικά τους τον έλεγχο στη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση του νομού μας».

Στην πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος ΔΣ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ εξαργύρωσαν το... προικοσύμφωνο του γάμου, μοιράζοντας μεταξύ τους τις θέσεις του προεδρείου του ΕΚΤ, αφήνοντας απέξω τους εκπροσώπους της ΔΑΣ, για να συνεχίσουν να προσφέρουν ανεμπόδιστα τις υπηρεσίες τους στην εργοδοσία.

«Δεν μας εκπλήσσουν!», υπογραμμίζει η ΔΑΣ, «αυτόν το ρόλο έχουν αναλάβει διαχρονικά από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους! Το αλισβερίσι τους και η αλληλοστήριξή τους με κυβερνήσεις και εργοδοσία βγάζουν μάτι!».

Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας κάθε εργαζόμενο των Τρικάλων που εμπνέεται από τους αγώνες του εργατικού κινήματος, που δεν ανέχεται πλέον όλη αυτήν τη σαπίλα, να συμπορευτεί με τις δυνάμεις εκείνες που δίνουν τη μάχη να γίνουν τα συνδικάτα πραγματικοί υπερασπιστές των εργατικών δικαιωμάτων, διεκδικητές της ζωής που μας αξίζει. Τους καλεί σε ενεργή και μαζική συμμετοχή στα σωματεία, να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.

Πλειοψηφία στο ΔΣ του ΕΚ Ρόδου: Δεν πήγε καν στη σύσκεψη που κάλεσε!

Την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, που αποτελεί παράγοντα εκφυλισμού και απεργοσπασίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ.

Οπως αναφέρει, οι εργατοπατέρες όχι μόνο απέρριψαν την πρόταση για απεργία στις 24 Σεπτέμβρη, αλλά και στη σύσκεψη των προεδρείων των σωματείων που κάλεσαν τη μέρα της απεργίας (σε μια κίνηση αντιπερισπασμού)... «δεν εμφανίστηκαν ούτε οι ίδιοι!».

«Ο εμπαιγμός προς τους εργαζόμενους και τα σωματεία πραγματικά δεν έχει τέλος. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να οργανώσουν αγώνες», καταγγέλλει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Πέμπτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ., την εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

-- Στις 8 μ.μ., την εκπομπή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Με τον αγώνα πέτυχαν να πληρωθούν δεδουλευμένα

Δυναμική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της Ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να πληρωθούν μέρος των δεδουλευμένων τους από την εργολαβική εταιρεία «Waste Solutions».

Το γεγονός αυτό, σημειώνει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, επιβεβαιώνει ότι «η οργάνωση των εργατών, ο προσανατολισμένος αγώνας για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας έχει αποτέλεσμα, είναι ο μόνος δρόμος σήμερα».

Και προσθέτει: «Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων μαζί με το σωματείο τους, η αποκάλυψη των πραγματικών συνθηκών εργασίας τους, ήταν αυτά που πίεσαν τον δήμο και την εταιρεία "Waste Solutions" να εξοφλήσουν τους εργαζόμενους, όταν μάλιστα η δικαιολογία τους για τη μη αποπληρωμή δεδουλευμένων ήταν ότι δεν υπάρχουν λεφτά».

Οι εργαζόμενοι απέσπασαν τη δέσμευση της εταιρείας για την έως τις 10 Οκτώβρη αποπληρωμή των υπόλοιπων δεδουλευμένων, ωστόσο, όπως αποφάσισαν και σε Γενική Συνέλευση, παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Να διασφαλιστούν η λειτουργία του ΚΔΑΥ και η μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ακόμα η Ενωση αναφέρει πως στο Δημοτικό Συμβούλιο αναδείχθηκε ότι «δεν είναι σαφές εάν υπάρχει πρόθεση και ουσιαστικό σχέδιο ώστε να συνεχίζει να λειτουργεί το ΚΔΑΥ Ηρακλείου ακόμα και για τον μήνα Οκτώβρη, τόσο από πλευράς κυβέρνησης και ΕΕΑΑ, όσο και από πλευράς δήμου και ΕΣΔΑΚ (...)

Για τη λειτουργία της Ανακύκλωσης δεν μπορεί η δημοτική αρχή να δηλώνει αναρμόδια (ενώ συμμετέχει μέσω της ΚΕΔΕ στη μετοχική της σύνθεση κατά 40%!), η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών να σφυρίζουν αδιάφορα, ενώ αυτοί έχουν την κύρια ευθύνη.

Απαιτούμε να γίνει συνάντηση με ευθύνη της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (...) με θέμα τη διασφάλιση της λειτουργίας του ΚΔΑΥ Ηρακλείου, την εξασφάλιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς των εργατών αλλά και συνολικά των εργασιακών τους δικαιωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ