ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ρωσικές αιχμές για τα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας (πρώτος από δεξιά) μαζί με τους ομολόγους του από την Ομάδα του Βίσεγκραντ - μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία) και τον Σλοβένο Πρόεδρο
Ο Πρόεδρος της Σερβίας (πρώτος από δεξιά) μαζί με τους ομολόγους του από την Ομάδα του Βίσεγκραντ - μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία) και τον Σλοβένο Πρόεδρο
ΣΟΤΣΙ - ΠΡΑΓΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο ανταγωνισμός του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ με τη Ρωσία επανέρχεται στο προσκήνιο όχι μόνο με αφορμή τις σημερινές σύντομες επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, που διαβλέπει προσπάθειες και κινήσεις με στόχο την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος υπουργός, μιλώντας την Τετάρτη στις συζητήσεις που διοργάνωσε φέτος η Λέσχη Βαλντάι στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν το τελευταίο διάστημα έντονες προσπάθειες με στόχο να αναθεωρήσουν «με όλα τα μέσα» τη συμφωνία που είχε υπογραφεί πριν από περίπου πέντε χρόνια μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες σε σχέση με την ίδρυση Ενωσης Σερβικών Δήμων στο προτεκτοράτο. «Αυτή η κοινότητα, που έχει τη δική της σημαία, έμβλημα και ύμνο, δεν είναι εδαφικά συμπαγής. Ζει στο βορρά, όπου υπάρχουν εδάφη κοντά το ένα στο άλλο, και υπάρχουν θύλακες και σε άλλα σημεία (του Κοσσυφοπεδίου) που είναι τμήμα της (σερβικής) κοινότητας», τόνισε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε ακόμη πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν μία κατάσταση ώστε «να σύρουν στο ΝΑΤΟ» τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, όπου εκεί διαθέτουν την τεράστια στρατιωτική βάση «Bondsteel».

Συνάντηση για τη διεύρυνση της ΕΕ

Στο μεταξύ, χτες για πρώτη φορά συμμετείχε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Σύνοδο Κορυφής κεντροευρωπαϊκών χωρών της Ομάδας Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία), όπου ήταν καλεσμένος και ο Σλοβένος Πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ. Ο Βούτσιτς συμμετείχε ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Τσέχου ομολόγου του Μίλος Ζέμαν, με τον οποίο φαίνεται πως διατηρεί καλές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά την πρωτοβουλία του τελευταίου να προσπαθήσει να πείσει την τσεχική κυβέρνηση να άρει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Βούτσιτς στην Πράγα, υποστήριξε ότι η εξεύρεση μίας «συμβιβαστικής λύσης» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα είναι «το μόνο πιθανό μονοπάτι για το μέλλον όλων των Δυτικών Βαλκανίων».

Παράλληλα, στο Βελιγράδι ο επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Τζούριτς, προέβλεψε την αύξηση των πιέσεων, των διακρίσεων και των προκλήσεων σε βάρος της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Τέλος, χτες στα Σκόπια ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη, λέγοντας πως η χώρα του «διδάχθηκε από το παρελθόν εξασφαλίζοντας τη θέση της στο ΝΑΤΟ». Εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της χώρας του στο στόχο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο ομόλογός του, Στίβο Πεντάροφσκι, προέβλεψε ότι η διμερής συνεργασία θα συνεχίσει και θα αναπτυχθεί.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βήματα για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ

Κείμενο για το «ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς» υπογράφτηκε στην Ομάδα Επαφής, ενώ αποφασίστηκε η απεμπλοκή στρατευμάτων σε δύο περιοχές

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Κείμενο που «δεσμεύει» την Ουκρανία να παραχωρήσει το «ειδικό καθεστώς» στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), δηλαδή να εφαρμόσει τη λεγόμενη «φόρμουλα Σταϊνμάγερ», υπέγραψε την Τρίτη το βράδυ η ουκρανική πλευρά στην τριμερή Ομάδα Επαφής στο Μινσκ. Πρόκειται για το ίδιο κείμενο που ο Ουκρανός εκπρόσωπος είχε αρνηθεί να υπογράψει κατά την προηγούμενη Ομάδα Επαφής (18 Σεπτέμβρη), ζητώντας εγγυήσεις και θέτοντας προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών στο Ντονμπάς, προκαλώντας την άρνηση της Ρωσίας να οριστεί ημερομηνία για την αναμενόμενη συνάντηση των ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία).

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή του κειμένου στο Μινσκ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η ουκρανική πλευρά «απάντησε σε επιστολή του Ειδικού Απεσταλμένου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ότι συμφωνεί με τη φόρμουλα Σταϊνμάγερ και ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί σε έναν νέο νόμο για το ειδικό καθεστώς» του Ντονμπάς. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο νόμος αναμένεται να εγκριθεί από το ουκρανικό Κοινοβούλιο πριν από το τέλος του χρόνου, αφού τεθεί σε «δημόσια διαβούλευση».

Επιπλέον, στην Ομάδα Επαφής συμφωνήθηκαν μια σειρά από άλλα βήματα που προβλέπονται στις συμφωνίες του Μινσκ του 2015, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζονταν στην πράξη. Ετσι, συμφωνήθηκε η έναρξη της απεμπλοκής των στρατευμάτων σε Ζολότε (περιοχή Λουγκάνσκ) και Πετρόφσκι (περιοχή Ντονέτσκ), δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους για την ασφάλειά τους. Το πρώτο βήμα στην απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων και των «πολιτοφυλακών» του Ντονμπάς είχε γίνει στις 26 Ιούνη στην περιοχή Στάνιτσα Λουγκάνσκα. Την Τετάρτη, η Ρωσία εμφανίστηκε θέτοντας νέους όρους για τη διεξαγωγή της συνόδου των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας και συγκεκριμένα την απεμπλοκή των στρατευμάτων από τις δύο περιοχές σε Ζολότε και Πετρόφσκι.

Επίσης, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, συζητήθηκε η επόμενη φάση της ανταλλαγής κρατουμένων.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μαζικές αντιδράσεις στις περικοπές στην Εκπαίδευση

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Με διήμερη απεργία (2-3/10) σε σχολεία και πανεπιστήμια απάντησαν σωματεία και φοιτητές στα νέα μέτρα περικοπών στην Παιδεία από την αντιδραστική κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο. Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν στο Σάο Πάολο και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Οπως σημειώνουν στις ανακοινώσεις τους τα αντίστοιχα συνδικάτα και ενώσεις, μαζί με το χτύπημα εργασιακών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και τις αντιδραστικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, η κυβέρνηση επιτίθεται και στους κρίσιμους τομείς της Εκπαίδευσης, της Υγείας και της Πρόνοιας.

Στην Εκπαίδευση η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές σε όλες τις βαθμίδες και κυρίως στα πανεπιστήμια, έχει καταργήσει 11.800 υποτροφίες για ερευνητές, και με το πρόγραμμα «Σχολείο χωρίς κόμματα» έχει καλέσει σε απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Οπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, με τις νέες περικοπές την επόμενη χρονιά απειλείται η ίδια η λειτουργία πολλών πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δομών.

Στο πλάι των εκπαιδευτικών και των σπουδαστών βρέθηκαν και πολλά εργατικά σωματεία, που κατήγγειλαν συνολικά την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μπολσονάρο και τις προετοιμαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, όπως η πετρελαϊκή «Petrobras» και τα ταχυδρομεία. Επίσης οι διαδηλωτές καταδίκασαν το συνεχιζόμενο έγκλημα στην περιοχή του Αμαζονίου, που καίγεται για να δοθεί βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν τον Μπολσονάρο, όπως στήριζαν και τις προηγούμενες, σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο έστειλε τις δυνάμεις καταστολής για να χτυπήσουν τις διαδηλώσεις και δεν έλειψε η ρίψη δακρυγόνων και χημικών στο Σάο Πάολο.

Διαδηλώσεις σε Εκουαδόρ και ΚολομβίαΔιαδηλώσεις ενάντια σε αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και αντιλαϊκά μέτρα έγιναν επίσης τη Δευτέρα στην Κολομβία και χτες στο Εκουαδόρ. Στην πρώτη περίπτωση έγιναν διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και αποχή μαθητών και φοιτητών ενάντια στις περικοπές στην Εκπαίδευση από την αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, παρότι τον περασμένο χρόνο, μετά από διαδηλώσεις και απεργίες, είχε υπογράψει συμφωνία για τη «στήριξη της δημόσιας Παιδείας». Για τις 10 Οκτώβρη προγραμματίζεται πανεθνική κινητοποίηση.

Στο Εκουαδόρ, χτες, συνδικάτα από διάφορους κλάδους πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου όπου κάλεσαν σε ενωτική απάντηση και προετοιμασία απεργίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Προέδρου Λενίν Μορένο, που προβλέπει περικοπές, αυξήσεις σε καύσιμα και κάποια ψίχουλα στους εργαζόμενους. Επίσης χτες, σε 24η απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στις αστικές μεταφορές, πρόσχημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δώσει εντολή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, υποτίθεται για τη «μη ταλαιπωρία των πολιτών».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ορκίστηκε χτες η νέα ισραηλινή Βουλή, με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να απευθύνει νέα έκκληση για το σχηματισμό μίας «ευρείας κυβέρνησης εθνικής ενότητας», προκειμένου να αποφευχθούν για τρίτη φορά οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές τους επόμενους λίγους μήνες. Ισχυρίστηκε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε «μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας», φωτογραφίζοντας την αύξηση της έντασης στις σχέσεις με το Ιράν.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική με αφορμή τις πρόσφατες αιματηρές ξενοφοβικές επιθέσεις κατά Νιγηριανών και άλλων Αφρικανών μεταναστών ξεκίνησε χτες ο Νιγηριανός Πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι, διαβλέποντας παράλληλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων.

ΝΤΑΛΑΣ.-- Δεκαετή ποινή κάθειρξης επιβλήθηκε στην 31χρονη λευκή πρώην αστυνομικίνα του Ντάλας, Αμπερ Γκάιγκερ, που πυροβόλησε και σκότωσε πέρσι τον Σεπτέμβρη τον 26χρονο Αφροαμερικανό γείτονά της, Μπόθα Τζιν, μέσα στο ίδιο του το διαμέρισμα στο Τέξας, στο οποίο μπήκε όταν βρήκε την πόρτα μισάνοιχτη, νομίζοντας κατά λάθος πως ήταν το δικό της σπίτι και ότι ήταν αντιμέτωπη με ληστή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Τελετή μνημόσυνου έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τελέστηκε την Τετάρτη, παρουσία της χήρας του Σαουδάραβα δολοφονηθέντος αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ», Τζαμάλ Κασόγκι, και του εκδότη της αμερικανικής εφημερίδας Τζεφ Μπέζος. Ωστόσο, ο Σάλαχ Κασόγκι, ένας από τους γιους του θύματος, υπερασπίστηκε τις αρχές της χώρας που κατηγορήθηκαν για τον φόνο του πατέρα του πριν από ένα χρόνο, δηλώνοντας ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στο σαουδαραβικό δικαστικό σύστημα.

ΓΑΛΛΙΑ
Επίθεση στο αρχηγείο της Αστυνομίας

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τρεις αστυνομικοί και μία εργαζόμενη σε διοικητικές υπηρεσίες έχασαν τη ζωή τους χτες, μετά από επίθεση με μαχαίρι μέσα στο αρχηγείο της Αστυνομίας του Παρισιού, που εξαπέλυσε ένας 45χρονος εργαζόμενος (στη Διεύθυνση Πληροφοριών του αρχηγείου) που τελικά σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά.

Αρχικά, η υπόθεση συνδέθηκε με την πιθανότητα «προσωπικής διένεξης», ωστόσο αργότερα ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο δράστης πρόσφατα «είχε ασπαστεί το ισλάμ», πυροδοτώντας διάφορα σενάρια.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, - που ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψή του σε Αγκυρα και μετά Αθήνα - υποστήριξε ότι ο δράστης «δεν είχε ποτέ εκδηλώσει δυσκολίες στη συμπεριφορά του».

Το περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση, όταν από τα μεγάφωνα του δικαστικού μεγάρου του Παρισιού, που βρίσκεται μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας, ήχησε ότι η περιοχή «παραμένει σε συναγερμό». Το αρχηγείο επισκέφτηκε και ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για να «εκφράσει τη στήριξή του και την αλληλεγγύη του στο σύνολο των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ