Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βήματα για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ

Κείμενο για το «ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς» υπογράφτηκε στην Ομάδα Επαφής, ενώ αποφασίστηκε η απεμπλοκή στρατευμάτων σε δύο περιοχές

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Κείμενο που «δεσμεύει» την Ουκρανία να παραχωρήσει το «ειδικό καθεστώς» στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), δηλαδή να εφαρμόσει τη λεγόμενη «φόρμουλα Σταϊνμάγερ», υπέγραψε την Τρίτη το βράδυ η ουκρανική πλευρά στην τριμερή Ομάδα Επαφής στο Μινσκ. Πρόκειται για το ίδιο κείμενο που ο Ουκρανός εκπρόσωπος είχε αρνηθεί να υπογράψει κατά την προηγούμενη Ομάδα Επαφής (18 Σεπτέμβρη), ζητώντας εγγυήσεις και θέτοντας προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών στο Ντονμπάς, προκαλώντας την άρνηση της Ρωσίας να οριστεί ημερομηνία για την αναμενόμενη συνάντηση των ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία).

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή του κειμένου στο Μινσκ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η ουκρανική πλευρά «απάντησε σε επιστολή του Ειδικού Απεσταλμένου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ότι συμφωνεί με τη φόρμουλα Σταϊνμάγερ και ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί σε έναν νέο νόμο για το ειδικό καθεστώς» του Ντονμπάς. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο νόμος αναμένεται να εγκριθεί από το ουκρανικό Κοινοβούλιο πριν από το τέλος του χρόνου, αφού τεθεί σε «δημόσια διαβούλευση».

Επιπλέον, στην Ομάδα Επαφής συμφωνήθηκαν μια σειρά από άλλα βήματα που προβλέπονται στις συμφωνίες του Μινσκ του 2015, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζονταν στην πράξη. Ετσι, συμφωνήθηκε η έναρξη της απεμπλοκής των στρατευμάτων σε Ζολότε (περιοχή Λουγκάνσκ) και Πετρόφσκι (περιοχή Ντονέτσκ), δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους για την ασφάλειά τους. Το πρώτο βήμα στην απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων και των «πολιτοφυλακών» του Ντονμπάς είχε γίνει στις 26 Ιούνη στην περιοχή Στάνιτσα Λουγκάνσκα. Την Τετάρτη, η Ρωσία εμφανίστηκε θέτοντας νέους όρους για τη διεξαγωγή της συνόδου των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας και συγκεκριμένα την απεμπλοκή των στρατευμάτων από τις δύο περιοχές σε Ζολότε και Πετρόφσκι.

Επίσης, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, συζητήθηκε η επόμενη φάση της ανταλλαγής κρατουμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ