Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μαζικές αντιδράσεις στις περικοπές στην Εκπαίδευση

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Με διήμερη απεργία (2-3/10) σε σχολεία και πανεπιστήμια απάντησαν σωματεία και φοιτητές στα νέα μέτρα περικοπών στην Παιδεία από την αντιδραστική κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο. Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν στο Σάο Πάολο και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Οπως σημειώνουν στις ανακοινώσεις τους τα αντίστοιχα συνδικάτα και ενώσεις, μαζί με το χτύπημα εργασιακών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και τις αντιδραστικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, η κυβέρνηση επιτίθεται και στους κρίσιμους τομείς της Εκπαίδευσης, της Υγείας και της Πρόνοιας.

Στην Εκπαίδευση η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές σε όλες τις βαθμίδες και κυρίως στα πανεπιστήμια, έχει καταργήσει 11.800 υποτροφίες για ερευνητές, και με το πρόγραμμα «Σχολείο χωρίς κόμματα» έχει καλέσει σε απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Οπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, με τις νέες περικοπές την επόμενη χρονιά απειλείται η ίδια η λειτουργία πολλών πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δομών.

Στο πλάι των εκπαιδευτικών και των σπουδαστών βρέθηκαν και πολλά εργατικά σωματεία, που κατήγγειλαν συνολικά την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μπολσονάρο και τις προετοιμαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, όπως η πετρελαϊκή «Petrobras» και τα ταχυδρομεία. Επίσης οι διαδηλωτές καταδίκασαν το συνεχιζόμενο έγκλημα στην περιοχή του Αμαζονίου, που καίγεται για να δοθεί βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν τον Μπολσονάρο, όπως στήριζαν και τις προηγούμενες, σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο έστειλε τις δυνάμεις καταστολής για να χτυπήσουν τις διαδηλώσεις και δεν έλειψε η ρίψη δακρυγόνων και χημικών στο Σάο Πάολο.

Διαδηλώσεις σε Εκουαδόρ και ΚολομβίαΔιαδηλώσεις ενάντια σε αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και αντιλαϊκά μέτρα έγιναν επίσης τη Δευτέρα στην Κολομβία και χτες στο Εκουαδόρ. Στην πρώτη περίπτωση έγιναν διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και αποχή μαθητών και φοιτητών ενάντια στις περικοπές στην Εκπαίδευση από την αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, παρότι τον περασμένο χρόνο, μετά από διαδηλώσεις και απεργίες, είχε υπογράψει συμφωνία για τη «στήριξη της δημόσιας Παιδείας». Για τις 10 Οκτώβρη προγραμματίζεται πανεθνική κινητοποίηση.

Στο Εκουαδόρ, χτες, συνδικάτα από διάφορους κλάδους πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου όπου κάλεσαν σε ενωτική απάντηση και προετοιμασία απεργίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Προέδρου Λενίν Μορένο, που προβλέπει περικοπές, αυξήσεις σε καύσιμα και κάποια ψίχουλα στους εργαζόμενους. Επίσης χτες, σε 24η απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στις αστικές μεταφορές, πρόσχημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δώσει εντολή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, υποτίθεται για τη «μη ταλαιπωρία των πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ