ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Φουντώνουν οι λαϊκές διαμαρτυρίες

Από τις καθημερινές διαδηλώσεις στο Κίτο

Copyright 2019 The Associated

Από τις καθημερινές διαδηλώσεις στο Κίτο
Συνεχίζονται και μεγαλώνουν οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Λενίν Μορένο στο Εκουαδόρ, με αίτημα να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Οκτώβρη, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο ύψους 4,2 δισ. δολαρίων. Το αντιλαϊκό πακέτο περιλαμβάνει κατάργηση της επιδότησης καυσίμων (με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της τιμής τους ο οποίος συμπαρασύρει σε μεγάλες αυξήσεις πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης), ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές σε μέτρα Πρόνοιας (όπως το κουπόνι 15 δολαρίων για παιδιά σχολικής ηλικίας) για 300.000 οικογένειες.

Και χτες τα εργατικά συνδικάτα, οργανώσεις φοιτητών και ενώσεις ιθαγενών προχώρησαν σε γενική απεργία, ενώ πραγματοποιήθηκε και κατάληψη του Κοινοβουλίου από αγωνιστικές επιτροπές των ιθαγενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιδραστικός Πρόεδρος από την Τρίτη έχει μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησης 421 χλμ. μακριά, προς το νότο, από την πρωτεύουσα της χώρας Κίτο στην πόλη Γουαγιακίλ.

Οι μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες καταγγέλλουν ταυτόχρονα την κρατική καταστολή, που διευρύνεται μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης - ουσιαστικά στρατιωτικού νόμου - από την αντιδραστική κυβέρνηση, ως μέτρο για να περιορίσει τις αντιδράσεις. Ενα νέο τέτοιο μέτρο περιορισμού είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, που ανακοινώθηκε την Τρίτη το βράδυ τοπική ώρα και αφορά περιοχές γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια, εγκαταστάσεις και υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπου θα υπάρχουν μπλόκα στρατού και αστυνομίας και θα γίνονται συλλήψεις όσων παραβιάζουν την απαγόρευση. Μέχρι τώρα οι λαϊκές οργανώσεις καταγγέλλουν τις δολοφονίες 2 διαδηλωτών σε συγκρούσεις, τον τραυματισμό εκατοντάδων και τη σύλληψη πάνω από 500, τους οποίους η αστυνομία χαρακτηρίζει «ταραξίες που προκαλούν καταστροφές και κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα».

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μορένο (ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα με το κόμμα «Συμμαχία Χώρα», με τη λεγόμενη «επανάσταση των πολιτών», και στη συνέχεια αποχώρησε αφού εξελέγη με τις σημαίες της το 2017) κατηγόρησε για τις διαδηλώσεις - που «στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας» - τον σοσιαλδημοκράτη πρώην Πρόεδρο Ρ. Κορέα αλλά και τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο. Αμφότεροι απέρριψαν τις κατηγορίες, ο δε Κορέα προέτρεψε «να γίνουν νέες εκλογές για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να σταματήσει η παραβίαση του Συντάγματος».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διαπραγματεύσεις για νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Ξεκίνησαν χτες στην Πορτογαλία τα παζάρια και οι διαβουλεύσεις του σοσιαλδημοκράτη εντολοδόχου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, που επικράτησε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής με 36,65% και 106 έδρες στις 230 (που αναμένεται να αυξηθούν με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφισάντων στο εξωτερικό). Οι συναντήσεις ξεκίνησαν με τα κόμματα που στήριξαν τους Σοσιαλιστές την προηγούμενη τετραετία, το σοσιαλδημοκρατικό Αριστερό Μπλοκ με 9,67% και 19 έδρες, το Πορτογαλικό ΚΚ και τους Οικολόγους Πράσινους (που συμμετέχουν στην εκλογική συμμαχία Δημοκρατικός Ενωτικός Συνασπισμός - CDU, που σημείωσε πτώση σε ποσοστό και ψήφους με 6,46% και 12 έδρες). Επίσης, θα συναντιόταν και με το οικολογικό - φιλοζωικό κόμμα Πρόσωπα, Ζώα και Φύση (PAN) με 3,28% και 4 έδρες και το νεοεισερχόμενο στη Βουλή κόμμα «Ελεύθερος», που συμμετέχει στην κίνηση DIEM του Γ. Βαρουφάκη, με 1,09% και 1 έδρα.

Για να συμπληρώσει το 50%+1, ο Κόστα μπορεί να αρκεστεί στη στήριξη του Μπλοκ και ενδεχομένως άλλων, αλλά επιδιώκει μια ευρύτερη συναίνεση.

Το Πορτογαλικό ΚΚ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του από την προηγούμενη συνεργασία, όπου δεν τηρήθηκαν, όπως λέει, τα συμφωνηθέντα για την αύξηση του κατώτατου μισθού (σήμερα με τις αυξήσεις ψίχουλα είναι στα 700 ευρώ μεικτά και όχι παντού) και ζητάει 850 ευρώ. Επίσης καταγγέλλει τους Σοσιαλιστές ότι στηρίχτηκαν για άλλα μέτρα όπως τα εργασιακά στη δεξιά αντιπολίτευση (στις εκλογές είχε μείωση δυνάμεων καταγράφοντας 29%). Ταυτόχρονα, ζητάει μέτρα για την επισφαλή εργασία, βελτίωση των συντάξεων, του συστήματος Υγείας και δηλώνει διατεθειμένο να στηρίξει «ανά περίσταση» μέτρα «για να μην υπάρξει υποχώρηση από ό,τι κερδήθηκε».

Το Μπλοκ είναι πιο πρόθυμο να επαναλάβει τη συνεργασία, αλλά ισχυρίζεται ότι «χρειάζεται να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές». Οι Οικολόγοι είναι επίσης διατεθειμένοι να συνεργαστούν, το ΡAN απέκλεισε συνολική συνεργασία, ωστόσο και διάθεση να στηρίζει ανά περίπτωση, ενώ το κόμμα «Ελεύθερος» ζήτησε «πολυμερή αριστερή συνεργασία» και απέκλεισε διμερή μόνο με τους Σοσιαλιστές.

Είναι φανερό ότι το παζάρι θα συνεχιστεί, ωστόσο για το λαό όποιο και αν είναι το μείγμα της αστικής διαχείρισης, δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα όσο το πάνω χέρι στην οικονομία έχουν οι καπιταλιστές με τις διεθνείς συμμαχίες τους ΕΕ και ΝΑΤΟ.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Παρέμβαση Ευρωπαίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστάτησαν για να συζητηθεί το θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου σε προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, καλώντας την Πιονγιάνγκ «να κάνει συγκεκριμένα βήματα με στόχο την εγκατάλειψη όλων των όπλων μαζικής καταστροφής με τρόπο, πλήρη, επαληθευόμενο και ανεπίστρεπτο».

Οπως μετέδωσε και το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είναι μόνιμα μέλη του ΣΑ, μαζί με Βέλγιο και Πολωνία που συμμετέχουν αυτό το διάστημα, αλλά και την Εσθονία, που θα παίρνει μέρος στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου από τη νέα περίοδο (μετά από τον Γενάρη), υπέβαλαν Κοινή Δήλωση, που χαρακτηρίζει «θέμα ζωτικής σημασίας το ΣΑ να τηρήσει τις αποφάσεις του», τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «οι διεθνείς κυρώσεις (σ.σ. σε βάρος της Βόρειας Κορέας) πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ και να ενισχυθούν πλήρως και με συνέπεια». Μεταξύ άλλων, η Δήλωση των Ευρωπαίων χαρακτηρίζει ως «προκλητικές ενέργειες» τις τελευταίες βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, «που παραβιάζουν πλήρως τις αποφάσεις του ΣΑ».

Βεβαίως, οι Ευρωπαίοι δεν προσπερνούν το νέο γύρο διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει μεταξύ ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, καλώντας τη δεύτερη να συμμετάσχει «με καλή πίστη σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ωστόσο είναι σαφές ότι η παρέμβαση στο ΣΑ συνδέεται και με τις προσπάθειες να ενισχύσουν - έστω σε ένα βαθμό - την πιο «αυτόνομη» παρέμβασή τους σε Ασία - Ειρηνικό.

Από τη μεριά της Βόρειας Κορέας, ο εκπρόσωπός της στον ΟΗΕ Κιμ Σονγκ χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «επικίνδυνη», υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία έγινε με παραίνεση των ΗΠΑ, ενώ επικρίνοντας τις παρατηρήσεις των Ευρωπαίων, ισχυρίστηκε ότι και η νέα αυτή παρέμβαση «θα αυξήσει την επιθυμία μας να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας».

Θυμίζουμε ότι η Πιονγιάνγκ εξέφρασε δυσαρέσκεια και μετά από τη συνάντηση που έγινε το Σάββατο στη Στοκχόλμη, μεταξύ αξιωματούχων ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον δεν κατέθεσε τίποτα συγκεκριμένο για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί στις δύο Συνόδους Κορυφής (Ιούνης 2018 και Φλεβάρης 2019), που αφορούν και την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με την Πιονγιάνγκ.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επέκριναν έντονα την αμερικανική εταιρεία «Apple», επειδή σχεδίασε ειδική «εφαρμογή» που προσφέρει τη δυνατότητα στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ να εντοπίζουν πού βρίσκονται αστυνομικοί. Το Πεκίνο κατηγορεί ανοιχτά την Ουάσιγκτον και άλλες δυνάμεις για «ανοιχτή παρέμβαση» υπέρ των διαδηλώσεων, που ουσιαστικά συνδέονται με μια ευρύτερη αντιπαράθεση για το ρόλο και το καθεστώς «ειδικής αυτονομίας» του Χονγκ Κονγκ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα απαίτησε χτες από τις ΗΠΑ την άρση των κυρώσεων σε βάρος κινεζικών μονοπωλίων τεχνολογίας ενόψει του νέου γύρου διμερούς εμπορικής διαπραγμάτευσης.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Η ηλεκτροδότηση από την εταιρεία «Pacific Gas & Electric» σταμάτησε για προληπτικούς λόγους, επειδή τα κακοσυντηρημένα δίκτυα διανομής ρεύματος, λόγω θυελλωδών ανέμων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφικές πυρκαγιές, παρόμοιες με αυτές που πριν από δύο χρόνια επέφεραν το θάνατο 44 ανθρώπων και κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια. Ετσι οι κάτοικοι τρέχουν να προμηθευτούν γεννήτριες και μέσα φωτισμού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στη Χάλε

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες μετά από πυροβολισμούς κοντά σε συναγωγή στην πόλη Χάλε της ανατολικής Γερμανίας (Σαξονία - Ανχαλτ), ενώ τουλάχιστον άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Αξιωματούχος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας δήλωσε πως οι δράστες επιχείρησαν να εισέλθουν στη συναγωγή, όπου βρίσκονταν δεκάδες άνθρωποι για τον εορτασμό του Γιομ Κιπούρ, αλλά αποτράπηκαν από τα μέτρα ασφαλείας και τότε άρχισαν να πυροβολούν στο δρόμο, σκοτώνοντας έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Λίγο αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε πως ένας ύποπτος συνελήφθη, αλλά διεξάγονταν έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων δραστών. Τα κίνητρα της επίθεσης παρέμεναν μέχρι χτες αδιευκρίνιστα, με γερμανικά ΜΜΕ να αναφέρουν ενδείξεις για ακροδεξιό και ρατσιστικό υπόβαθρο.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ανέλαβε την έρευνα για το περιστατικό, κάτι που δικαιολογείται «από την ιδιαίτερη σημασία της υπόθεσης», που αφορά «βίαια εγκλήματα που πλήττουν την εσωτερική ασφάλεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», ανέφερε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας.

ΕΕ
Η Αλβανία «αισιόδοξη» για ενταξιακές διαπραγματεύσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την προσδοκία ότι στο επικείμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα αναγνωριστεί «η μεγάλη πρόοδος» που έχει σημειώσει η Αλβανία σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξέφρασε χτες στις Βρυξέλλες ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σάντερ Λεσάι, μετά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο επίτροπο της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι δηλώσεις του έγιναν επίσης μετά την υπογραφή συμφωνίας για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», που αποτελεί μέρος του Κοινού Σχεδίου Δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία, τονίζοντας ότι για την ΕΕ «δεν είναι απλά ένας γείτονας» και ότι σήμερα γίνεται ένα ακόμα βήμα προκειμένου να πάρει η Αλβανία αυτό που της «αξίζει», δηλαδή να γίνει μέλος της «ευρωπαϊκής οικογένειας».

Αντίστοιχη συμφωνία είχε κληθεί να υπογράψει αργότερα χτες και ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ολιβερ Σπασόφσκι.

Οι συμφωνίες υποτίθεται καθορίζουν «συγκεκριμένες δράσεις προτεραιότητας» για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας για το 2019 και το 2020», ενώ προβλέπεται και σχετική υποστήριξη από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ