ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Την αντίθεσή του δηλώνει ο ΣΕΓΑΣ

Αντίδραση και από τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γ. Βασιλακόπουλο

Θέση κατά του αθλητικού νομοσχεδίου που κατέθεσε προς δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση πήρε ο ΣΕΓΑΣ και με σχετική του ανακοίνωση δηλώνει την αντίθεσή του στις νέες αλλαγές που προωθούνται από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην αποσταθεροποίηση του αθλητισμού στη χώρα, ενώ χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις του. Ο ΣΕΓΑΣ επισημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί και να δώσει λύση σε βασικά ζητήματα, όπως αυτό της κατάστασης των αθλητικών εγκαταστάσεων της χρηματοδότησής τους, και μάλιστα σε μια κρίσιμη προολυμπιακή περίοδο. Ειδικά για την προετοιμασία ενόψει Ολυμπιακών του Τόκιο, η Ομοσπονδία Στίβου αποκαλύπτει πως αυτή έχει ξεκινήσει σε συνθήκες κατώτερες από αυτές που η πολιτεία όφειλε να διασφαλίζει.

Οπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο «από τη μια πλευρά αναστέλλει διατάξεις που αφορούν εσωτερικές διαδικασίες των αθλητικών φορέων χωρίς να λέει τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα, και από την άλλη φέρνει διατάξεις που αφορούν συνταγματικά δικαιώματα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, απαξιώνοντας και αποσταθεροποιώντας το αθλητικό κίνημα σε μια χρονική στιγμή που χρειάζεται νηφαλιότητα, στήριξη και επίλυση προβλημάτων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η όλη φιλοσοφία που αποπνέει το νομοσχέδιο κινείται εκτός ορίων του άρθρου 16 παρ. 9 του Συντάγματος, που μιλάει για προστασία και υψηλή εποπτεία του Αθλητισμού».

Παράλληλα ο ΣΕΓΑΣ γνωστοποιεί τις θέσεις του για τις επίμαχες διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου:

«1. Καμία ρύθμιση που αφορά ατομικά δικαιώματα στο πλαίσιο της ενασχόλησης με την εκπροσώπηση του αθλητικού κινήματος και τη Διοίκηση των Αθλητικών Φορέων δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ σε μία Δημοκρατία.

2. Το θέμα της ποσόστωσης των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων του Αθλητισμού ήταν επαρκώς ρυθμισμένο με την προηγούμενη ρύθμιση του Ν. 2725/99, πριν την ψήφιση του Ν. 4603/19.

3. Το ζήτημα του εκλογικού συστήματος με το οποίο διεξάγονται οι αρχαιρεσίες των Σωματείων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών ήταν επίσης επαρκώς ρυθμισμένο πριν τον Ν. 4603/19

4. Η προθεσμία μέσα στην οποία το κράτος έχει υποχρέωση να ελέγχει τη νομιμότητα των κανονισμών κάθε αθλήματος δεν πρέπει να καταργηθεί, εφόσον δεν έχουμε έκτακτες συνθήκες (...)».

Γ. Βασιλακόπουλος: «Θέλουν να γίνουμε εντολοδόχοι»

Την αντίθεσή του στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο δήλωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, σε συνέντευξή του στην αθλητική ιστοσελίδα «gazzeta.gr». Το χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό», «παράνομο και ανήθικο» καθώς και «αντίθετο προ την Ολυμπιακή καταστατική χάρτα της ΔΟΕ». Εκανε δε λόγο για μία ακόμα προσπάθεια βίαιης ανατροπής των Ομοσπονδιών, οι οποίες, τόνισε, εκλέγονται από τη λαϊκή τους βάση. «Ποιοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν και θα βάλουν περιορισμούς; Δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ούτε από το λαό. Εμείς από τη βάση εκλεγόμαστε, δεν διοριζόμαστε. Επί Ασλανίδη αυτά...», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ.

Αναφερόμενος στους πραγματικούς στόχους τόσο του συγκεκριμένου όσο και παλιότερων νομοσχεδίων ως προς τη διοίκηση των αθλητικών ομοσπονδιών, ο Γ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως όλα αυτά γίνονται γιατί «θέλουν να γίνουμε εντολοδιεκπεραιωτές. Εντολοπαραλήπτες και εντολοδιεκπεραιωτές. Ε, δε θα τους κάνουμε το χατίρι. Δε γίνεται αυτό. Το αθλητικό κίνημα έχει ανεξαρτησία και αυτοδιοίκητο. Εμείς δεν αμειβόμαστε. Εγώ και ο γενικός γραμματέας εδώ μέσα, δεν παίρνουμε λεφτά. Στο αθλητικό κίνημα όσοι θέλουν να προσφέρουν πρέπει να το κάνουν χωρίς ανταλλάγματα. Ετσι λέει η αθλητική κοινωνία».

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Για το πρώτο «διπλό»

Μετά τη νικηφόρα πρεμιέρα στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας πάει και για το πρώτο «διπλό» της σεζόν. Οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν απόψε τη Βιλερμπάν στη Λιόν (21.45 - Novasports 1) και καλούνται να κάνουν ό,τι και με τον Ερυθρό Αστέρα. Ο αγώνας πάντως αναμένεται δύσκολος, καθώς η γαλλική ομάδα προέρχεται από ευρεία νίκη επί του Ολυμπιακού για την 1η αγωνιστική.

Σ' αυτό στάθηκε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Αργύρης Πεδουλάκης, εκτιμώντας ότι η Βιλερμπάν είναι ανεβασμένη ψυχολογικά και γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα, συνέχισε, όλα έχουν τις δικές τους δυσκολίες, στις οποίες η ομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει κάθε φορά. Εν προκειμένω προέβλεψε ότι κλειδί του αγώνα στη Γαλλία από τη σκοπιά του Παναθηναϊκού θα είναι η αμυντική λειτουργία και ο έλεγχος των ριμπάουντ, στοιχεία στα οποία τόνισε ότι θα πρέπει να υπερισχύσουν απόψε οι παίκτες του.

Σχολιάζοντας την εμφάνιση απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, ο Αρ. Πεδουλάκης σημείωσε πως η ομάδα προσπαθεί να βρει την ισορροπία της στο ξεκίνημα της σεζόν, ενώ για τα σκαμπανεβάσματα στο ρυθμό ανέφερε ότι χρειάζεται καθημερινή δουλειά ώστε να κατακτηθεί ένα σταθερό επίπεδο απόδοσης.

Από την αποστολή του Παναθηναϊκού στη Γαλλία απουσιάζει ο Νίκος Παππάς, καθώς παρά τη συμμετοχή του στους αγώνες του πρωταθλήματος θεωρείται ότι ακόμα δεν έχει μπει σε ρυθμούς Ευρωλίγκας. Τη θέση του στη 12άδα πήρε ο Μπεν Μπέντιλ.

  • Αλλοι αγώνες της βραδιάς: TΣΣΚΑ Μόσχας - Μπάγερν Μονάχου (20.00 - Novasports 4), Ερυθρός Αστέρας - Φενερμπαχτσέ (20.00 - Novasports 3), Ρεάλ Μαδρίτης - Μακάμπι Τελ Αβίβ (22.00 - Novasports 2).
Το 2 στα 2 στην Ευρωλίγκα ψάχνει ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Βιλερμπάν

Eurokinissi

Το 2 στα 2 στην Ευρωλίγκα ψάχνει ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Βιλερμπάν
EUROCUP
Αργησε να «ξυπνήσει»

Παρά την υπερπροσπάθειά του στο 4ο δεκάλεπτο να «γυρίσει» τον αγώνα, ο Προμηθέας δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε χτες στην Πάτρα από τη Μονακό με 77-74 για τη 2η αγωνιστική του ομίλου του στο Εurocup. Στην ουσία οι Μονεγάσκοι επιβεβαίωσαν την ιδιότητα του φαβορί του ομίλου (μαζί με τη Βίρτους Μπολόνια), με απολογισμό 2 νίκες - 0 ήττες, ενώ ο Προμηθέας έχει 1-1.

Οι Πατρινοί αιφνιδιάστηκαν στο πρώτο μέρος και παρασύρθηκαν από το ρυθμό της Μονακό, η οποία με πρωταγωνιστές τους Κλέμονς και Μπάκνερ πήρε μεγάλη διαφορά στο σκορ (34-16 στο 16'), ενώ το ημίχρονο έληξε 32-42. Στην τρίτη περίοδο η ελληνική ομάδα προσπάθησε να μη χάσει εκ νέου την επαφή με το σκορ, βελτιώθηκε αμυντικά και με τον Λίποβι να δίνει σημαντικές λύσεις έριξε τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο (59-51).

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Προμηθέας χάρη στα μακρινά σουτ μείωσε σε 61-58 στο 34', για να αποσπαστεί εκ νέου η Μονακό, 68-59 στο 37'. Οι παίκτες του Μάκη Γιατρά έδειξαν χαρακτήρα και ξαναμπήκαν στον αγώνα στο τελευταίο λεπτό (72-70), δεν κατάφεραν όμως να ολοκληρώσουν την ανατροπή, καθώς η Μονακό χάρη στην ευστοχία της στις βολές και τη συγκέντρωσή της διατήρησε το προβάδισμα μέχρι τη λήξη.

Τα δεκάλεπτα: 14-22, 32-42, 51-59, 74-77

Προμηθέας: Χολ 8, Μπαμπ 7, Λίποβι 10, Αγραβάνης 14, Λόουερι 7, Κασελάκης 9, Κατσίβελης, Φίλερ, Μπόγρης 2, Ελις 17

Μονακό: Μποστ 9, Κλέμονς 13, Λακόμπ 4, Τιλί 3, Γεγκέτ 6, Ο' Μπράιεν 5, Μπάκνερ 16, Ουαταρά, Μπούβα 2, Ενις 19

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Πασχαλάκης στη θέση του Μπάρκα

Στη σκιά του σοβαρού τραυματισμού του Βασίλη Μπάρκα, ο οποίος υπέστη κάταγμα στον αντίχειρα κατά τη διάρκεια της προπόνησης της Τρίτης, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μπαίνει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της για τους αγώνες με αντιπάλους την Ιταλία εκτός (12/10) και τη Βοσνία εντός έδρας (15/10) στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2020. Το απρόοπτο με τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ υποχρέωσε τον ομοσπονδιακό τεχνικό Τζον Φαν Σιπ να επαναφέρει στην αποστολή τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, προκειμένου να συμπληρωθεί η τριάδα των τερματοφυλάκων.

Θυμίζουμε ότι η Εθνική δεν έχει ουσιαστικές ελπίδες πρόκρισης στην τελική φάση του Euro και οι εναπομείναντες αγώνες των προκριματικών έχουν λάβει χαρακτήρα προετοιμασίας της ομάδας ώστε να είναι έτοιμη για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022. Ο ίδιος ο Φαν Σιπ σε συνέντευξη σε ιταλικά ΜΜΕ έθεσε ως στόχο την πρόκριση στην τελική φάση στο Κατάρ.

Στο πλαίσιο λοιπόν της προετοιμασίας ενόψει των αγώνων με Ιταλία και Βοσνία, ο Φαν Σιπ δοκιμάζει διάφορα σχήματα, με στόχο να δει νέα πρόσωπα, όπως ο Χατζηδιάκος, ο Λημνιός ή ο Ρέτσος, που θα ενσωματωθεί στην Εθνική ανδρών αφού ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με την αντίστοιχη των Ελπίδων.

SUPER LEAGUE 2
Αναβολή ΔΣ, παραμένει η αναστολή

Ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο - δεύτερο συνεχόμενο - θα διεξαχθούν αγώνες Super League 2. Το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας παραμένει υπό αναστολή, μετά και την αναβολή του προγραμματισμένου για σήμερα έκτακτου ΔΣ που είχε προαναγγείλει η Λίγκα Α2 - Β' Εθνικής, με αντικείμενο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος.

Η Λίγκα είχε δώσει προθεσμία μέχρι χτες προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, δόθηκε όμως παράταση μέχρι τη Δευτέρα 14/10, καθώς η ΕΡΤ ζήτησε να καλύπτονται οι προϋποθέσεις για μεταδόσεις high definition και όχι standard definition, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές συμφωνήσουν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα δοθούν στην EΡT Sports.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ