ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγώνας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα που διευκολύνει και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών δήμων

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στις πολύμορφες κινητοποιήσεις

Κάλεσμα κοινής πάλης μαζί με όλα τα συνδικάτα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα
Κάλεσμα κοινής πάλης μαζί με όλα τα συνδικάτα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα
Να συμμετάσχουν μαζικά σε όλες τις αγωνιστικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί αυτές τις μέρες, καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, προβάλλοντας τα αιτήματα: Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο στο σύνολό του, καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, καμία περικοπή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αποφάσεων που έχει πάρει η Ομοσπονδία του κλάδου, σωματεία εργαζομένων στους δήμους προχωρούν σήμερα σε Γενικές Συνελεύσεις. Αύριο πραγματοποιείται στάση εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 11 π.μ.) και το Σαββατοκύριακο έχει οριστεί να γίνει αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία και να πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο.

Για την αυριανή στάση εργασίας το Συνδικάτο καλεί σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στα Χαυτεία. Καλεί επίσης στο απογευματινό συλλαλητήριο των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο. Ακόμα, στο πλαίσιο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των εργαζομένων στους δήμους το Σάββατο 19/10, καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης.

Αναφερόμενο στο αντιλαϊκό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το Συνδικάτο σημειώνει πως «πέρα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει στις μαζικές διαδικασίες και στην απεργία, πέρα από το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την καταβαράθρωση των κλαδικών συμβάσεων, διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες να διεισδύσουν στους δήμους. Με το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο, "κατά την κρίση του" και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση, να εκχωρεί σε ιδιώτες την καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό. Στο όνομα της "καταπολέμησης της γραφειοκρατίας" δίνεται η δυνατότητα για επενδύσεις όπου και με όποιους όρους θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ξεσαλώνοντας σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος, και προβλέπονται κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων αν δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις προσταγές των "επενδυτών", δηλαδή σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών».

Επιπλέον, συνεχίζει, «από τις 31 Οκτώβρη αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την περικοπή των Βαρέων και Ανθυγιεινών».

Αναφορά στις αρνητικές συνέπειες του πολυνομοσχεδίου στον κλάδο έγινε και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ από τον Βασίλη Πετρόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γενικό γραμματέα της ΠΟΕ ΟΤΑ. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν ήδη αποφασίσει τη δυναμική αντιπαράθεση με το σύνολο των αντιδραστικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, με αιχμή το θέμα της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών. Ενώνουμε τη φωνή μας με το σύνολο των συνδικάτων της χώρας, να μην περάσει το έκτρωμα».

Κάλεσμα από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης

Σε κλιμάκωση της πάλης απέναντι στην αντεργατική πολιτική καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, με αιτήματα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, την αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών στους δήμους και την προστασία των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, με αφετηρία την αυριανή στάση εργασίας, με παράλληλη κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 9 π.μ. Καλεί επίσης σε δυναμικό «παρών» των εργαζομένων στο αυριανό συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, καθώς και στην αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία το Σαββατοκύριακο, με κορύφωση τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 19/10 στην Αθήνα, στην πλατεία Βάθης.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ
Αθλιες συνθήκες δουλειάς στο φόντο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας

Τους άσχημους όρους αμοιβής και εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί καταμετρητές του ΔΕΔΔΗΕ καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

Οπως επισημαίνει, με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ και των εργολάβων το σύνολο των εργολαβικών εργαζομένων «υπογράφουν συμβάσεις για 3 ή 4 ώρες τη μέρα, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 6 και 8 ώρες καθημερινά. Η αμοιβή είναι πενιχρή, δεν ξεπερνάει τα 450 ευρώ το μήνα και πρακτικά δεν μπορούν να λείψουν ούτε για αρρώστια, καθώς για οποιαδήποτε απουσία δεν υπάρχει πληρωμή εκείνη τη μέρα». Επιπλέον, τονίζει, τους εργαζόμενους συνοδεύει μόνιμα η ανασφάλεια, καθώς οι εναλλαγές των εργολάβων μεταφράζονται για τους ίδιους σε επιστροφή στην ανεργία.

Η επιδείνωση των όρων δουλειάς και αμοιβής είναι αισθητή τα τελευταία χρόνια, καθώς, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, «οι εργολάβοι με διάφορες δικαιολογίες έχουν μειώσει τις ώρες εργασίας που αναγράφονται στη Σύμβαση, την αμοιβή, έχουν αυξήσει την εντατικοποίηση της δουλειάς».

Ολα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια και της συνέχισης της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας. «Ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και οι υπόλοιπες εταιρείες - πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, που κάνουν την καταμέτρηση πληρώνοντας τα ελάχιστα δυνατά. Είναι όμως και οι εργολάβοι, οι οποίοι παίρνουν το μερίδιό τους από την πίτα της κερδοφορίας, δίνοντας ψίχουλα στους εργαζόμενους κι αυτά βγάζοντάς τους το λάδι», τονίζει το Συνδικάτο.

Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους στις εργολαβίες καταμέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ανθρώπινες και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι εργολαβικοί στη ΛΑΡΚΟ

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που σήμερα Τετάρτη δεν καταβληθεί η μισθοδοσία του Σεπτέμβρη, βρίσκονται οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΕΠΕ», στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Οι εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζουν την πάγια τακτική της εργοδοσίας να καθυστερεί την πληρωμή τους, αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευσή τους πως αν δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στη συμφωνημένη ημερομηνία (στις 26 κάθε μήνα η προκαταβολή αυτού και στις 16 του επόμενου η εξόφληση), η απάντησή τους θα δίνεται με 24ωρη απεργία την επόμενη μέρα.

Παράλληλα με την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών και την ενσωμάτωσή τους στη ΛΑΡΚΟ.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Κήρυγμα «κοινωνικού αυτοματισμού» και απόρριψη των δίκαιων αιτημάτων τους από την κυβέρνηση

Με την προκλητική απάντηση ότι «η κυβέρνηση δεν θα κάνει καταχρηστικές ανανεώσεις» αντιμετώπισε σε χτεσινή συνάντηση η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, τους εκπροσώπους των 300 επικουρικών εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας όλης της χώρας, οι οποίοι οδηγούνται στην απόλυση στο τέλος του χρόνου.

Αφού τους «έστησε» πάνω από τρεις ώρες, ισχυριζόμενη ότι δεν υπήρχε «οργανωμένο ραντεβού», η υφυπουργός επικαλέστηκε τους «χιλιάδες άνεργους εκεί έξω», χρησιμοποιώντας την κλασική συνταγή ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού» μεταξύ των ομήρων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των ανέργων. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας και διεύρυνσης της εργασιακής ομηρίας, συρρίκνωσης, υποστελέχωσης και απαξίωσης των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας, προκειμένου να ανοίξουν παραπέρα οι «αναπτυξιακές επενδύσεις» και σε αυτόν τον τομέα.

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Στο υπόμνημα της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Προνοιακών Επικουρικών, το οποίο έχει καταθέσει ως Αναφορά το ΚΚΕ στη Βουλή, υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων:

«Η παραμονή του επικουρικού προσωπικού στις θέσεις και ειδικότητες στις οποίες εργάζεται, προκύπτει τόσο από την ανάγκη απρόσκοπτης λειτουργίας των Κέντρων Πρόνοιας και παραπέρα ανάπτυξης του έργου τους, λόγω των ολοένα αυξανόμενων αναγκών, όσο και από την ανάγκη τερματισμού της ομηρίας, της δικής μας και της οικογένειάς μας (...). Η μονιμοποίησή μας μετά απ' όλα αυτά τα χρόνια θα αποτελούσε μια σοβαρή και δίκαιη λύση. Η προκήρυξη μόνιμου προσωπικού με επιπλέον μοριοδότηση, τόσο των δήμων, όσο και του υπουργείου Υγείας, αποδείχτηκε ότι όχι μόνο δεν διασφαλίζει την εργασία των συμβασιούχων, αλλά αποτελεί νόμιμο τρόπο απόλυσης. Τα οργανικά κενά των Κέντρων Πρόνοιας είναι εκατοντάδες. Η κάλυψή τους απαιτεί τη μονιμοποίηση των ενεργών επικουρικών και την έκδοση προκήρυξης για πρόσληψη και άλλων νέων μόνιμων υπαλλήλων. Δεν μας αξίζει η ομηρία, η ανασφάλεια και η αγωνία που περνάμε εμείς και η οικογένειά μας».

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Εμφαση στην ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης

Συνεδρίαση της Ολομέλειας των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων - μελών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/10, προκειμένου να συζητηθεί η δράση της Ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα.

Ως κυρίαρχα αναδείχθηκαν ζητήματα που αφορούν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την κάλυψη των μισθολογικών απωλειών, την εφαρμογή όρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη έντασης της πάλης ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό νόμο, καθώς και για τις αντιλαϊκές προσαρμογές που φέρνουν ρυθμίσεις για τις αρμοδιότητες και τα οικονομικά των ΟΤΑ και οι οποίες ήδη συζητιούνται και προωθούνται.

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «κοινός τόπος και συμπέρασμα ήταν ότι η οργάνωση και η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια σωματεία, η ενεργός συμμετοχή, η συνεργασία με άλλους κλάδους εργαζομένων και η δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών αποτελούν την κυρίαρχη προϋπόθεση για να μπει ένα τέλος στην αφαίμαξη των κοινωνικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, για την αντιμετώπιση και ανατροπή των αντεργατικών νόμων».

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Σύσκεψη για την πάλη ενάντια στην «ευέλικτη» εργασία

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Η οργάνωση της πάλης ενάντια στις "ευέλικτες" μορφές εργασίας και στο αίσχος των "δουλεμπορικών" γραφείων. Αγώνας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα» οργανώνουν πέντε κλαδικά σωματεία της Αττικής.

Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 23/10, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Την πρωτοβουλία έχουν πάρει τα Σωματεία: Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και Τύπου - Χάρτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ