Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ
Αθλιες συνθήκες δουλειάς στο φόντο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας

Τους άσχημους όρους αμοιβής και εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί καταμετρητές του ΔΕΔΔΗΕ καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

Οπως επισημαίνει, με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ και των εργολάβων το σύνολο των εργολαβικών εργαζομένων «υπογράφουν συμβάσεις για 3 ή 4 ώρες τη μέρα, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 6 και 8 ώρες καθημερινά. Η αμοιβή είναι πενιχρή, δεν ξεπερνάει τα 450 ευρώ το μήνα και πρακτικά δεν μπορούν να λείψουν ούτε για αρρώστια, καθώς για οποιαδήποτε απουσία δεν υπάρχει πληρωμή εκείνη τη μέρα». Επιπλέον, τονίζει, τους εργαζόμενους συνοδεύει μόνιμα η ανασφάλεια, καθώς οι εναλλαγές των εργολάβων μεταφράζονται για τους ίδιους σε επιστροφή στην ανεργία.

Η επιδείνωση των όρων δουλειάς και αμοιβής είναι αισθητή τα τελευταία χρόνια, καθώς, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, «οι εργολάβοι με διάφορες δικαιολογίες έχουν μειώσει τις ώρες εργασίας που αναγράφονται στη Σύμβαση, την αμοιβή, έχουν αυξήσει την εντατικοποίηση της δουλειάς».

Ολα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια και της συνέχισης της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας. «Ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και οι υπόλοιπες εταιρείες - πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, που κάνουν την καταμέτρηση πληρώνοντας τα ελάχιστα δυνατά. Είναι όμως και οι εργολάβοι, οι οποίοι παίρνουν το μερίδιό τους από την πίτα της κερδοφορίας, δίνοντας ψίχουλα στους εργαζόμενους κι αυτά βγάζοντάς τους το λάδι», τονίζει το Συνδικάτο.

Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους στις εργολαβίες καταμέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ανθρώπινες και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι εργολαβικοί στη ΛΑΡΚΟ

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που σήμερα Τετάρτη δεν καταβληθεί η μισθοδοσία του Σεπτέμβρη, βρίσκονται οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΕΠΕ», στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Οι εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζουν την πάγια τακτική της εργοδοσίας να καθυστερεί την πληρωμή τους, αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευσή τους πως αν δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στη συμφωνημένη ημερομηνία (στις 26 κάθε μήνα η προκαταβολή αυτού και στις 16 του επόμενου η εξόφληση), η απάντησή τους θα δίνεται με 24ωρη απεργία την επόμενη μέρα.

Παράλληλα με την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών και την ενσωμάτωσή τους στη ΛΑΡΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ