ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία για τον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις

Από το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο στην Τουλούζη

Copyright 2019 The Associated

Από το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο στην Τουλούζη
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκαν χτες - για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα - στην Τουλούζη, όπου συνεδρίασε το κοινό Γαλλογερμανικό Συμβούλιο, το πρώτο που έγινε μετά την υπογραφή της «Συνθήκης του Ααχεν» το 2018, η οποία προβλέπει ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας των δυο κρατών, συντονισμό στην εξωτερική πολιτική και άμυνα κ.ά. Μάλιστα, για τη συνεδρίαση επιλέχθηκε η Τουλούζη, όπου βρίσκεται η έδρα του ομίλου αεροναυπηγικής βιομηχανίας «Airbus», που συμβολίζει μια «επιτυχημένη» ευρωπαϊκή κοινοπραξία.

Οι συνομιλίες των δυο κυβερνήσεων έγιναν μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρξει γαλλογερμανική συνεννόηση για τις θέσεις που θα κληθεί να υιοθετήσει η σύνοδος. Παράλληλα, Γάλλοι και Γερμανοί υπουργοί επιχειρούν να βρουν συμβιβασμούς σε μια σειρά μέτωπα, από την οικονομία, τις νέες τεχνολογίες έως την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, με στόχο η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι των κρατών της να γίνουν πιο ισχυροί στον διεθνή ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με «κύκλους» του Γάλλου Προέδρου που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, το Brexit, τα νέα δεδομένα στον πόλεμο της Συρίας με την τουρκική εισβολή, ο «προστατευτισμός», η παγκόσμια «κούρσα» των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης, όλα αυτά προκαλούν «κραδασμούς» στην ΕΕ και στις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Ιδιαίτερα απασχόλησαν τις διακυβερνητικές συνομιλίες η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στις νέες τεχνολογίες - όπου βρίσκεται πίσω από τους βασικούς ανταγωνιστές, ΗΠΑ και Κίνα - και στις «πράσινες» επενδύσεις, αλλά και η οικονομική και στρατιωτική θωράκιση της ΕΕ.

Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρεται πως Γαλλία και Γερμανία τάσσονται υπέρ της ταχείας υιοθέτησης της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Επίσης, για να αντεπεξέλθει η ΕΕ στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις, χρειάζεται μια πιο «ενεργή εμπορική πολιτική» και διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και άλλους σε μια σειρά μέτωπα (μεταφορά τεχνολογίας, πνευματική ιδιοκτησία, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα κ.λπ.). Οι δύο χώρες υπογραμμίζουν τη στρατηγική διάσταση της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής πρόσβασης στο Διάστημα, όπως και της ενίσχυσης της καινοτομίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, «ενισχύοντας τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ, τόσο μέσω των σχεδίων της PESCO, όσο και άλλων αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, καθώς και μέσω συνεργασιών της βιομηχανίας, ιδίως στα προγράμματα NGWS/FCAS (Next Generation Weapons System/Future Combat Air System) και MGCS (Main Ground Combat System)». Επίσης, χτες οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για μια «κοινή προσέγγιση στις εξαγωγές όπλων» - θέμα όπου υπήρχαν αντιπαραθέσεις - και ετοίμασαν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στις νέες τεχνολογίες

Η καγκελάριος επιμένει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων (Datacloud), εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την «κυριότητα», τον έλεγχο και τη χρήση των δεδομένων των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων. Σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις αποθηκεύουν τα δεδομένα τους (Big Data) σε αμερικανικούς παρόχους, όπως η «Amazon» ή η «Microsoft», δίνοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις ΗΠΑ. Ομως, καθώς όλο και περισσότερα δεδομένα συνδέονται μεταξύ τους και αποκτούν μεγάλη οικονομική και πολιτική σημασία, λαμβάνοντας υπόψη την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη «Βιομηχανία 4.0» στην εποχή της ψηφιοποίησης, οι ευρωπαϊκοί όμιλοι ζητούν τα δεδομένα αυτά να αποθηκεύονται σε ευρωπαϊκούς διακομιστές.

Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε μια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία θα μπορούσε επίσης να επιβάλει κυρώσεις στις ψηφιακές εταιρείες, με το βλέμμα σε αμερικανικούς και κινεζικούς κολοσσούς της τεχνολογίας («Google», «Apple», «Amazon», «Huawei» κ.ά.).

Τέλος, είναι γνωστές οι πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης προς τη γερμανική για περισσότερες κρατικές επενδύσεις, αξιοποιώντας τα τεράστια γερμανικά πλεονάσματα, κυρίως σε Τεχνητή Νοημοσύνη και ιδιαίτερα καινοτόμες εταιρείες και τεχνολογίες.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κυρώσεις και κυβερνοεπιθέσεις Αμερικανών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ετοιμες για συνομιλίες «άνευ όρων» με το Ιράν είναι οι ΗΠΑ, δήλωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μπράιαν Χουκ, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS. «Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με τους Ιρανούς χωρίς προκαταρκτικούς όρους... Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την επιδίωξή μας για την ειρήνη και για την ετοιμότητά μας να εξομαλύνουμε τις σχέσεις, εάν επιτύχουμε μια καθολική συμφωνία», υποστήριξε, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι προβλέπει συρρίκνωση της ιρανικής οικονομίας κατά 14% έως το τέλος του χρόνου και την πιθανότητα «σοβαρής κρίσης» στη χώρα.

Νωρίτερα, στελέχη της δεύτερης μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας, Halkbank, αντιμετώπισαν ως «κλιμάκωση» των αμερικανικών δήθεν «αυστηρών» κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τουρκία με αφορμή τη νέα εισβολή στη Βορειοανατολική Συρία τις κατηγορίες που απήγγειλαν σε βάρος της οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων στο Ιράν.

Η Halkbank υποστήριξε ότι δεν έχει εμπλακεί σε παραβίαση των κυρώσεων και δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης επειδή δεν διαθέτει στις ΗΠΑ ούτε προσωπικό ούτε παραρτήματα. Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της Halkbank θυμίζει τη φυλάκιση 32 μηνών που επιβλήθηκε το 2017 στον Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Halkbank, για παρόμοιους λόγους.

Αργότερα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε τις κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες να μην κλείνουν το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS) προκειμένου να κρύψουν τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου ώστε να παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις. «Είναι μια απίστευτα επικίνδυνη και ανεύθυνη συμπεριφορά», είπε ο αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ότι στις 25 Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον πέντε Κινέζων και δύο κινεζικών θυγατρικών της «COSCO Shipping Corp», επειδή μετέφεραν ιρανικό αργό πετρέλαιο.

Τέλος, χτες, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» αποκάλυψαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τους εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση εναντίον του Ιράν μετά τις επιθέσεις της 14ης Σεπτέμβρη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, στο τέλος του ίδιου μήνα, για να εξασθενίσουν τη δυνατότητα των Ιρανών «να διασπείρουν προπαγάνδα».

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων αλλά και όσων διαδραματίζονται στη βορειοανατολική Συρία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μετέβη χτες στο Ιράκ για να συζητήσει το ενδεχόμενο να δικαστούν εκεί όσοι Γάλλοι και άλλοι ξένοι τζιχαντιστές είναι φυλακισμένοι στη Συρία. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «στενότερης» συνεργασίας με τη Ρωσία στη βάση κοινών συμφερόντων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Στα σκαριά «προσωρινή» συμφωνία...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πιο κοντά στην πιθανότητα μίας συμφωνίας, μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, φαίνεται πως έφτασαν χτες βράδυ οι διαπραγματευτικές ομάδες Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και ΕΕ. Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό έτοιμη μία «προσωρινή τεχνική συμφωνία» για διατεταγμένο Brexit, ενώ οι ηγέτες Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή τους στην Τουλούζη, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Η Μέρκελ τόνισε πως «είμαστε στο τελευταίο σημείο» και ο Μακρόν πως «ολοκληρώνεται μία συμφωνία που μπορούμε να την εγκρίνουμε σήμερα» κατά τη συνάντηση των ηγετών των 27 μελών της ΕΕ και της Βρετανίας στη σύνοδο στις Βρυξέλλες

Το ίδιο διάστημα, αξιωματούχος της ΕΕ υπό τον όρο ανωνυμίας είπε ότι οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί, όπως επίσης και η ανανέωση συναίνεσης από τη Βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας ανά τετραετία. Αλλος διπλωμάτης πρόσθεσε πως εκκρεμούν συνομιλίες για το θέμα του ΦΠΑ και ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση «για να ξεκινήσουν όλα».

Επιπλέον, ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τζέιμς Σλακ, συμφώνησε ότι υπάρχει μέχρι την τελευταία στιγμή «πιθανότητα εξασφάλισης μίας καλής συμφωνίας». Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία δίχως τη συγκατάθεση του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση μειοψηφίας του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε μετά την ενημέρωσή του από τον επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλος, που εκτίμησε ότι οι συνομιλίες «ήταν εποικοδομητικές αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα».

Σχετικά αισιόδοξος για το ενδεχόμενο συμφωνίας εμφανίστηκε και ο Ντ. Τουσκ: «Οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, αύριο θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτήν τη συμφωνία με τη Βρετανία», δήλωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ