ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
YOUTH CHAMPIONS LEAGUE
Εισβολή χούλιγκανς στον αγώνα νέων Ολυμπιακού - Μπάγερν

Η εισβολή των χούλιγκανς σημάδεψε τον χτεσινό αγώνα νέων Ολυμπιακού - Μπάγερν Μονάχου στου Ρέντη

Eurokinissi Sports

Η εισβολή των χούλιγκανς σημάδεψε τον χτεσινό αγώνα νέων Ολυμπιακού - Μπάγερν Μονάχου στου Ρέντη
Το ανεξέλεγκτο πρόσωπο της βίας στο ποδόσφαιρο, που δεν κάνει διαχωρισμούς αλλά αντίθετα εκδηλώνεται όπου, όταν και όποτε εκτιμηθεί ότι είναι «ευκαιρία», εμφανίστηκε για άλλη μια φορά χτες κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού και Μπάγερν Μονάχου στο βοηθητικό γήπεδο του Ρέντη για το UEFA Youth League - ουσιαστικά το Champions League νέων (Κ21).

Στο 83ο λεπτό περίπου, 80 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο γήπεδο οπλισμένοι με ρόπαλα, ξύλα και φωτοβολίδες, διέσχισαν ανενόχλητοι σχεδόν το μισό γήπεδο, επιτέθηκαν στην εξέδρα των φιλάθλων της Μπάγερν, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις, και στη συνέχεια αποχώρησαν, επίσης ανενόχλητοι. Η επίθεση των αγνώστων προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και των παρευρισκόμενων φιλάθλων του Ολυμπιακού, σύμφωνα δε με πληροφορίες σημειώθηκαν αψιμαχίες ανάμεσα στους εισβολείς και σε φιλάθλους που προσπάθησαν να τους σταματήσουν.

Εχουν σημειωθεί και στο παρελθόν επεισόδια σε αγώνες Youth League, σε διάφορες χώρες, τα όσα συνέβησαν χτες στου Ρέντη όμως θεωρούνται από τα πιο σοβαρά περιστατικά στην ιστορία του θεσμού, και εγκυμονούν τον κίνδυνο σοβαρής τιμωρίας του Ολυμπιακού από την UEFA.

«Ερυθρόλευκη» συγγνώμη

Φυσικά, τα όσα έγιναν προκάλεσαν σοκ στους νεαρούς ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, οι οποίοι προκειμένου να προστατευτούν έτρεξαν προς το διπλανό βοηθητικό γήπεδο. Μετά από περίπου ένα τέταρτο και αφού τα πράγματα έδειχναν να έχουν ηρεμήσει, ο Ρουμάνος διαιτητής της αναμέτρησης αποφάσισε τη συνέχεια του ματς. Ωστόσο, σε μια εντυπωσιακή κίνηση καταδίκης των επεισοδίων που έγιναν, οι παίκτες των δύο ομάδων συμφώνησαν στα υπολειπόμενα λεπτά να κάνουν έναν κύκλο στη μεγάλη περιοχή, παίζοντας πασούλες μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη.

Η ενέργεια απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των θεατών που είχαν παραμείνει στις εξέδρες, ενώ μετά τη λήξη παίκτες του Ολυμπιακού πήγαν και έδωσαν τα χέρια στους Γερμανούς φιλάθλους, ζητώντας συγγνώμη για το περιστατικό.

Δ. Μαυρογενίδης: «Αυτό δεν είναι Ολυμπιακός»

Ο προπονητής της Κ19 του Ολυμπιακού, Δημήτρης Μαυρογενίδης, χαρακτήρισε την εισβολή των κουκουλοφόρων τη χειρότερη ποδοσφαιρική του βραδιά και ξεκαθάρισε ότι η εικόνα αυτή δεν αντιπροσωπεύει τους «ερυθρόλευκους». «Δεν ξέρω αν πρέπει να πω κάτι. Δεν πρέπει να μιλήσουμε. Αυτό δεν είναι Ολυμπιακός, δεν αντιπροσωπεύει τον Ολυμπιακό. Ζητάμε συγγνώμη. Η συμπεριφορά των παικτών ήταν άψογη. Είναι μακράν η χειρότερη ποδοσφαιρική μου βραδιά», είπε. Επιπλέον, η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανακοίνωσή της καταδίκασε την εισβολή και ξεκαθάρισε ότι οι κουκουλοφόροι δεν έχουν θέση στους «ερυθρόλευκους».

Ανεξέλεγκτη βία με βαθιές ρίζες

Το περιστατικό αναδεικνύει ότι ο χουλιγκανισμός - ως έκφραση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, στο πλαίσιο της οποίας μετατρέπεται σε πεδίο συγκρούσεων συμφερόντων με έπαθλο τα κέρδη - δεν κάνει διακρίσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το άθλημα, το τι αγώνας διεξάγεται κ.λπ. Στην αδυσώπητη μάχη για τα κέρδη παίζει σημαντικό ρόλο η εκμετάλλευση της μάζας των οπαδών, μέσω της καλλιέργειας του φανατισμού και της χρησιμοποίησής τους ανάλογα με το τι επιτάσσουν κάθε φορά τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Η βία γύρω από τον αθλητισμό δεν μπορεί να εκλείψει με αθλητικά νομοσχέδια που προβλέπουν αυστηροποίηση των ποινών και ένταση της καταστολής, δηλαδή με τους κυβερνητικούς και ποδοσφαιρικούς παράγοντες να αποφεύγουν το χτύπημα του φαινομένου στη ρίζα του, που είναι η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό.

Ενδεικτικά, στην ελληνική πραγματικότητα η βία στους αγώνες νέων στο ποδόσφαιρο ή ακόμα και σε λιγότερα δημοφιλή αθλήματα είναι συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα με αυξητική τάση συχνότητας περιστατικών. Πρόσφατο κρούσμα είναι η καταγγελία του Ολυμπιακού πριν από τρεις βδομάδες για επίθεση που δέχτηκαν οι παίκτες και τα μέλη της αποστολής της ακαδημίας των «ερυθρολεύκων» (Κ16) σε αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί και σε αγώνες στην Αττική.

EUROCUP
«Πέταγε φωτιές» ο Προμηθέας

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες της Ιστορίας του πέτυχε ο Προμηθέας Πάτρας, επικρατώντας εντός έδρας της Βίρτους Μπολόνια με 78-69 για την 4η αγωνιστική του Eurocup, και έπιασε την ιταλική ομάδα στην κορυφή του 1ου ομίλου με 3 νίκες και 1 ήττα.

Οι Πατρινοί δεν τρόμαξαν μπροστά στο μέγεθος της Βίρτους του πολύπειρου Μίλος Τεόντοσιτς, η οποία είναι ένα από τα φαβορί για το τρόπαιο, ούτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (τραυματισμός του Ελις, διακοπή συνεργασίας με τον Λόουερι) στάθηκαν ικανό εμπόδιο. Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε δυνατά και προηγήθηκε 24-14 στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ στη συνέχεια οι Ιταλοί αντεπιτέθηκαν και μέχρι και το τέλος της τρίτης περιόδου οι δύο ομάδες ήταν πολύ κοντά στο σκορ (36-38 ημίχρονο, 53-54 στο 30').

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Προμηθέας πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση σε άμυνα και επίθεση, και με πρωταγωνιστή τον Χολ πήρε μικρό αλλά σημαντικό προβάδισμα (62-58 στο 34', 70-64 στο 38'), το οποίο όχι μόνο υπερασπίστηκε αλλά και διεύρυνε στα τελευταία λεπτά, φτάνοντας στη σπουδαία νίκη.

Προμηθέας: Χολ 16, Μπαμπ 11, Λίποβι 11, Αγραβάνης 12, Κασελάκης 11, Κατσίβελης 6, Φίλερ 7, Μπόγρης 4.

Βίρτους: Γκέινς 6, Παγιόλα 2, Μπάλντι Ρόσι 2, Μάρκοβιτς 11, Ρίτσι 2, Χάντερ 14, Γουίμς 11, Τεόντοσιτς 17, Γκέιμπλ 4.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ
Πρεμιέρα με νίκη για τον «Ριζοσπάστη»

Με νίκη ξεκίνησε τους αγώνες της στο φετινό πρωτάθλημα μπάσκετ εργαζομένων στα ΜΜΕ η ομάδα του «Ριζοσπάστη», επικρατώντας του «Αθήνα 9,84» με σκορ 50-31.

Ο «Ριζοσπάστης» μπήκε πολύ δυνατά στον αγώνα, τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα, και η ολοκλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου τον βρήκε να προηγείται 22-4. Στη συνέχεια οι κυπελλούχοι έλεγξαν τον αγώνα και διατήρησαν διαφορά ασφαλείας σε όλη τη διάρκειά του, φτάνοντας τελικά σε μια άνετη επικράτηση.

Τα δεκάλεπτα: 22-4, 34-14, 44-23, 50-31.

Η σύνθεση του «Ριζοσπάστη» (προπονητής Π. Μπουγιούρης): Δελημάρης, Βασίλαρος, Καπετανόπουλος, Ρεμπάπης 1, Μύρτου 3 (1 τρ.), Σταμούλης 17 (2 τρ.), Λογαράς 2, Ελταχήρ 1, Γκιόκας 14 (1 τρ.), Χαμαλίδης 10, Τάτσης 2

Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις της 1ης αγωνιστικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: DPG - SDNA 71-50, «ANT1» - «Alpha» 45-37, «Star» - «Εθνος» 43-57, «Πρώτο Θέμα» - «ΣΚΑΪ» 43-52. Ο αγώνας «Eurosport» - «BWM.gr» αναβλήθηκε, ενώ η «Nova» είχε ρεπό.

SUPER LEAGUE 2
Συμφωνία με την ΕΡΤ και επανέναρξη

Η Λίγκα Α2 - Β' Εθνικής και η ΕΡΤ ήρθαν σε συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της νεοσύστατης Super League 2, επιτρέποντας έτσι την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Θυμίζουμε ότι έχει διεξαχθεί μόνο η 1η αγωνιστική, καθώς με απόφαση της Λίγκας το πρωτάθλημα είχε ανασταλεί, εξαιτίας της διαφοράς με την ΕΡΤ για το ύψος των τηλεοπτικών. Το κρατικό κανάλι είχε προτείνει μεγάλη μείωση (60%) του ποσού που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Μάη, κάτι που είχε βρει αντίθετες τις ΠΑΕ.

Λόγω όμως της αποτυχίας να βρεθεί εναλλακτική τηλεοπτική «στέγη» και υπό τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα ο σχεδιασμός των ΠΑΕ, όπως και να απαξιωθεί το νέο «προϊόν», η Λίγκα τελικά αποδέχτηκε την πρόταση της ΕΡΤ. Βάσει αυτής, το κρατικό κανάλι θα δώσει στη Λίγκα το ποσό των 5.325.000 ευρώ, το οποίο θα μοιραστεί αναλογικά στις ΠΑΕ της κατηγορίας, με αυτές που προέρχονται από τη Super League 1, ΠΑΣ Γιάννινα και Λεβαδειακό, να παίρνουν τα περισσότερα. Εξαίρεση αποτελεί ο Απόλλων Σμύρνης, που έχει δικό του συμβόλαιο με την ΕΡΤ από πέρυσι.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Ηττα - καρμπόν για τον ΠΑΟΚ

Σε ένα «ριμέικ» της εντός έδρας ήττας του στην πρεμιέρα του FIBA Champions League από την Μπεσίκτας, ο ΠΑΟΚ έχασε με πανομοιότυπο τρόπο και στην Ουγγαρία από την Σομπατέλι, με 76-66 για τη 2η αγωνιστική του 4ου ομίλου, και παραμένει χωρίς νίκη (0/2).

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» πλήρωσε και πάλι το κακό τέταρτο δεκάλεπτο, όπου κατέρρευσε και δέχτηκε επιμέρους σερί 21-10, κάτι που έβαλε τέλος στις φιλοδοξίες του για «διπλό». Μέχρι τότε η ελληνική ομάδα, με επιθετική πολυφωνία και καλή αμυντική τακτική, παρά τις διακυμάνσεις, διατηρούσε ένα μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα στο σκορ (16-20 στο 10', 32-36 ημίχρονο, 55-56 στο 30').

Στην τελευταία περίοδο όμως τα πολλά και σοβαρά λάθη και η αστοχία στις βολές, σε συνδυασμό με το ξέσπασμα των γηπεδούχων με μπροστάρη τον Περλ, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Σομπατέλι.

Διαφορετικές αποστολές για ΑΕΚ και Περιστέρι

Με την «αύρα» των νικών τους στην πρεμιέρα, ΑΕΚ και Περιστέρι ρίχνονται στη μάχη της 2ης αγωνιστικής, σε αναμετρήσεις με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Για τον 2ο όμιλο η ΑΕΚ έχει δύσκολο έργο στο Ισραήλ με αντίπαλο τη Χάποελ Ιερουσαλήμ (19.30 - ΕΡΤ Sports), από τα φαβορί της διοργάνωσης. Για τον 3ο όμιλο το Περιστέρι υποδέχεται τη λετονική Ρίγα (21.00 - ΕΡΤ Sports) και θέλει να εκμεταλλευτεί την έδρα του προκειμένου να κάνει το 2/2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ