ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
11η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ BRICS
Παρά τα ευχολόγια, δεν κρύβεται ο ανταγωνισμός

Από τη συνάντηση των BRICS στη Βραζιλία

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση των BRICS στη Βραζιλία
Με το γνωστό ευχολόγιο της τελικής διακήρυξης, που επιχειρεί να κρύψει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, οι ηγέτες των BRICS ολοκλήρωσαν χτες την 11η συνάντησή τους στη Βραζιλία. Στη διακήρυξη της Μπραζίλια, των ηγετών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής, αναφέρονται με γενικόλογες εκφράσεις η πίστη στην «πολυμέρεια» στις διεθνείς σχέσεις για «τη διατήρηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της ειρήνης, την επίλυση συγκρούσεων» αλλά και η «αναγκαία μεταρρύθμιση διεθνών οργανισμών» όπως ο ΟΗΕ (με διεύρυνση της σύνθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας) ή η λειτουργία των οργάνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ.λπ. Επίσης, δεσμεύονται υποτίθεται για την τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Γίνεται αναφορά χωρίς αιχμές σε μια σειρά από διεθνή ζητήματα - πεδία σφοδρού ανταγωνισμού, όπως η ευρύτερη Μέση Ανατολή (Συρία, Παλαιστίνη, Υεμένη), η Αφρική (Λιβύη, Σουδάν κ.λπ.) και η Κορεατική Χερσόνησος, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στη Λατινική Αμερική, που αυτή την περίοδο βράζει και βιώνει το πραξικόπημα στη Βολιβία.

Στο ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας, εξετάζονται τρόποι για να ενισχυθούν οι διμερείς συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα, χωρίς όμως αιχμές για το αμερικάνικο δολάριο. Πάντως ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσης Επένδυσης (RDIF) και μέλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου των BRICS, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ένα αποτελεσματικό σύστημα πληρωμών των BRICS μπορεί να ενθαρρύνει τις πληρωμές σε εθνικά νομίσματα και να εξασφαλίσει βιώσιμες πληρωμές και επενδύσεις μεταξύ των χωρών μας, οι οποίες εξασφαλίζουν πάνω από το 20% της παγκόσμιας εισροής ξένων άμεσων επενδύσεων». Δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για το σύστημα πληρωμών που εξετάζεται, όμως η Ρωσία άρχισε το 2014 - μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση - να αναπτύσσει ένα σύστημα πληρωμών εναλλακτικό προς την υπηρεσία SWIFT, που έχει την έδρα της στο Βέλγιο. Ο Ντμίτριεφ δήλωσε ακόμα πως οι BRICS συζήτησαν επίσης τη δημιουργία ενός κοινού κρυπτονομίσματος για αμοιβαίες πληρωμές, προκειμένου να μειωθούν οι συναλλαγές σε δολάρια.

ΛΙΒΑΝΟΣ
«Πολύ δύσκολη η κατάσταση», λέει ο υπουργός Αμυνας

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Ο Λίβανος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ιλίας Μπου Σαάμπ, συγκρίνοντας τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα, κατά της διαφθοράς του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, με τον εμφύλιο της περιόδου 1975 - 1990.

Σε μια προσπάθεια να τρομάξει τους διαδηλωτές, ο Σαάμπ (πολιτικός σύμμαχος του Προέδρου Μισέλ Αούν) αποδοκίμασε την προσπάθεια ορισμένων απ' αυτούς να χτίσουν «τείχος» στην κεντρική παραλιακή λεωφόρο της Βηρυτού, διαχωρίζοντας τη θέση του απέναντι «σε ειρηνικούς διαδηλωτές, που έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράσουν τις διαφωνίες τους». Απέφυγε όμως επιμελώς να αναφερθεί στην προχτεσινή δολοφονία νεαρού διαδηλωτή, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος ήταν υποστηρικτής του «Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος» του Δρούζου ηγέτη Ουαλίντ Τζουμπλάτ, από τα πυρά στρατιώτη στη Βηρυτό. Πρόσθεσε ότι ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας «δεν μπορούν να δεχτούν να καταφεύγει στη βία οποιοσδήποτε», διαπιστώνοντας πως ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται σε «πολιορκία», καθώς το πολυήμερο κλείσιμο δρόμων και τραπεζών δημιουργεί προβλήματα μεταξύ άλλων στο εμπόριο και στη διακίνηση αγαθών, ενώ συνεχίζεται η απεργία στις τράπεζες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Γλίτωσε» οριακά την ύφεση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η γερμανική οικονομία απέφυγε την ύφεση το γ' τρίμηνο επιτυγχάνοντας αναιμική ανάπτυξη με τριμηνιαίο ρυθμό 0,1%, χάρη στην εσωτερική κατανάλωση, στις κρατικές δαπάνες για επενδύσεις και τις κατασκευές, παρά τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% από τον Ιούλη έως τον Σεπτέμβρη ύστερα από αύξηση κατά 0,3% τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

«Δεν έχουμε μια τεχνική ύφεση, αλλά τα στοιχεία της ανάπτυξης συνεχίζουν να είναι πολύ αδύναμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Οι γερμανικές βιομηχανίες στη μεταποίηση, των οποίων οι εξαγωγές υπήρξαν πυλώνας της οικονομικής ισχύος της χώρας για δεκαετίες, βρίσκονται αντιμέτωπες με την εξασθένιση της ζήτησης από το εξωτερικό, τις διαμάχες για τους δασμούς των ΗΠΑ, τον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας, την αβεβαιότητα των επιχειρηματικών ομίλων ενόψει Brexit. Τον Σεπτέμβρη η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,6% σε μηναία βάση.

Εργοστάσιο της «Tesla» στο Βερολίνο

«Giga - εργοστάσιο» ανακοίνωσε προχτές ότι θα κατασκευάσει η «Tesla» κοντά στη γερμανική πρωτεύουσα, το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων. Στο εργοστάσιο της Γερμανίας πρόκειται να κατασκευάζεται από το 2021 το μοντέλο Υ, καθώς και μπαταρίες και κινητήρες. Επιπλέον, η «Tesla» θα δημιουργήσει στο Βερολίνο κέντρο Μηχανικής και Σχεδιασμού.

Μόνο στην παραγωγή η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει αρχικά 3.000 θέσεις εργασίας, που θα αυξηθούν στις 6.000 - 7.000, ενώ σε αυτές θα προστεθούν θέσεις εργασίας σε τομείς όπως ο σχεδιασμός, το λογισμικό, η έρευνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαιρέτισε την επένδυση, η οποία, όπως είπε, «δείχνει ότι ακόμη και μια εταιρεία όπως η "Tesla" έχει πειστεί για τη δύναμη καινοτομίας και τα πλεονεκτήματα της Γερμανίας». Ο Ζάιμπερτ αναφέρθηκε ακόμη στα κυβερνητικά σχέδια για ταχεία ανάπτυξη του δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι και αυτό προφανώς έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ξένους επενδυτές.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της «Tesla», Ελον Μασκ, σημείωσε ότι επιλέχτηκε το Βερολίνο και όχι κάποια περιοχή στη Μεγάλη Βρετανία λόγω του Brexit.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΝΕΤΙΑ.-- Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας κήρυξε χτες τη Βενετία (που η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει χαρακτηρίσει μνημείο της παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από την άνοδο της στάθμης του νερού (1,87 μέτρα) που έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 50ετίας. Μέχρι χτες είχαν καταγραφεί και δύο θάνατοι, μετά από τις πλημμύρες.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η αιματοχυσία σε βάρος χιλιάδων αντικυβερνητικών στο Ιράκ από τις δυνάμεις ασφαλείας αυξήθηκε μετά από το θάνατο άλλων τεσσάρων διαδηλωτών και τον τραυματισμό 35 ατόμων όχι από σφαίρες, αλλά από μεταλλικά κάνιστρα δακρυγόνων που ρίχτηκαν εναντίον τους στη Βαγδάτη στη διάρκεια νέας διαδήλωσης. Από τις αρχές Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί πάνω από 360 διαδηλωτές και έχουν τραυματιστεί πολλές χιλιάδες. Νέα μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και αργότερα χτες βράδυ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σεισμός μεγέθους 7,21 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το βράδυ, λίγο μετά τις 11 (τοπική ώρα) στην Ινδονησία, 138 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νήσου Τερνάτε. Το επίκεντρο ήταν μόλις 45 χλμ., ενώ οι αρχές εξέδωσαν και ειδοποίηση για τσουνάμι.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Τους τέσσερις έφτασαν οι νεκροί στην ανατολική Αυστραλία, όπου εκατοντάδες πύρινα μέτωπα έμεναν και χτες ανεξέλεγκτα. Το τελευταίο θύμα εντοπίστηκε στην πόλη Κέμπσι, στην επαρχία της Νέας Νότιας Ουαλίας και σύμφωνα με την αστυνομία το θύμα εκτιμάται ότι ήταν αγνοούμενος από την περασμένη Παρασκευή, που ζούσε σε προχειροφτιαγμένο κτίσμα.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Τουλάχιστον ένας νεκρός και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης ενόπλου σε γυμνάσιο της Σάντα Κλαρίτα, κοντά στο Λος Αντζελες, δίχως να αποσαφηνιστεί άμεσα εάν στους τραυματίες συμπεριλαμβάνονται μαθητές. Η αστυνομία συνέλαβε ως ύποπτο μαυροφορεμένο άνδρα με ασιατικά χαρακτηριστικά, που τραυματίστηκε στη διάρκεια της επιχείρησης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Χρέη υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ασκεί από χτες ο Τσαντ Γουλφ, αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του, Κέβιν Μακαλίναν. Είναι ο πέμπτος αξιωματούχος που αναλαμβάνει προσωρινά το συγκεκριμένο υπουργείο από την έναρξη της θητείας του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

ΗΠΑ
Κατηγορίες στον Τραμπ για δωροδοκία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Φουντώνει η ενδοαστική κόντρα στις ΗΠΑ με αιχμή τις έρευνες του Κογκρέσου για το ενδεχόμενο παραπομπής του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε δίκη. Χτες, η (Δημοκρατική) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατηγόρησε τον Τραμπ για δωροδοκία, επειδή ανέστειλε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ώστε να αυξήσει τις πιέσεις στο Κίεβο με στόχο τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Συσχέτισε αυτήν την προσπάθεια με τη ρητή αναφορά του Συντάγματος περί δωροδοκίας, που συνιστά αιτία για παραπομπή σε δίκη. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «ακόμη δεν έχει βγει απόφαση» από τις επιτροπές του Κογκρέσου για την παραπομπή του Προέδρου Τραμπ σε δίκη, τονίζοντας ότι τελικά αυτές θα αποφανθούν σχετικά.

Προχτές το βράδυ, ο Γουίλιαμ Τέιλορ, υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης που κατέθεσε κατά την έναρξη της δημόσιας ακρόασης της επιτροπής του Κογκρέσου, ενέπλεξε τον Αμερικανό ηγέτη στην άσκηση «συστηματικών πιέσεων» στην Ουκρανία για τη διεξαγωγή ερευνών σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ (που πλούτισε ενώ βρισκόταν την περίοδο θητείας του πατέρα του στο ΔΣ ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου). Αποκάλυψε, έτσι, μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και τον Αμερικανό πρεσβευτή στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ στις 26 Ιούλη, όπου ο πρώτος φέρεται να ρωτά για τις πιθανές έρευνες σε βάρος του Μπάιντεν και ο Σόντλαντ να απαντά ότι οι Ουκρανοί ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε σχετική διαδικασία.

  • Η αμερικανική ιστοσελίδα αποκαλύψεων «ProPublica» υποστήριξε χτες ότι κυβερνητικό πρόγραμμα ύψους περίπου 100.000.000 δολαρίων, που υποτίθεται πως είχε σχεδιαστεί για να βοηθήσει φτωχές κοινότητες στη Φλόριντα, στο πλαίσιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων του 2017, τελικά διοχετεύτηκαν για την ανάπλαση πολυτελούς μαρίνας, κοντά στο θέρετρο του Προέδρου Τραμπ, Μαρ α Λάγκο.
ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Προειδοποιήσεις για το Χονγκ Κονγκ

Οι πρόσφατες «βίαιες παράνομες δραστηριότητες» στο Χονγκ Κονγκ έχουν «πλήξει σοβαρά το κράτος δικαίου και την κοινωνική τάξη», «θέτοντας σε αμφισβήτηση την αρχή "Μία χώρα, δύο συστήματα"», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, αναδεικνύοντας την ανησυχία των κινεζικών αρχών, καθώς άλλωστε επίκεντρο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων είναι οι όροι αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις καταστολής συνεχίζουν να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες ενάντια στους διαδηλωτές, ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες για μεγάλες αυθαιρεσίες της αστυνομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ