ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη «Πόλεμος και Ειρήνη» στον Πειραιά

Από αυτή τη Δευτέρα 18 Νοέμβρη, και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανεβαίνει το έργο «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέοντος Τολστόι, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

Το αριστουργηματικό έπος του Τολστόι, 150 χρόνια μετά την έκδοσή του, αναλαμβάνει να ζωντανέψει στη σκηνή ένας εξαίρετος θίασος. Στο ρόλο του Τολστόι και του στρατηγού Κουτούζοφ ο Κώστας Καζάκος. Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά: Γεράσιμος Γεννατάς, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Τζένη Κόλλια, Νεφέλη Κουρή, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Κώστας Νικούλι, Ρούλα Πατεράκη και Βασιλική Τρουφάκου. Παίζουν ακόμα οι Ανδρέας Κανελλόπουλος και Εστέλλα Κοπάνου.

Με όχημα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα επί ρωσικού εδάφους μεταξύ 1805 και 1820 και τα οποία έχουν ως επίκεντρο την επίδραση της γαλλικής εισβολής στην τσαρική Ρωσία, ο Τολστόι πραγματοποιεί μια ανεπανάληπτη σκιαγράφηση της ανθρώπινης ψυχής και αναδεικνύει την ιστορική δύναμη του αποφασισμένου λαού. Ο Τολστόι απορρίπτει την παραδοσιακή αντίληψη για τον «ήρωα». Ηρωας στο «Πόλεμος και Ειρήνη» γίνεται η ίδια η ζωή (ατομική και κοινωνική), η αβίαστη πορεία της, οι χαρές και οι λύπες της, οι απλές και αιώνιες στιγμές της...

Μια ξεχωριστή έκθεση στα Τρίκαλα

Η καλλιτεχνική ομάδα «Fire Art», σε συνεργασία με το δήμο Τρικκαίων, διοργανώνει έκθεση εικαστικών έργων με τίτλο «Ιδιώνυμη Λήθη» στους χώρους του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού (ισόγειο Μουσείου Τσιτσάνη), στο Παλιό Διοικητήριο των φυλακών και στο Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων από τις 16 Νοέμβρη έως τις 12 Δεκέμβρη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ποικίλων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης (σχέδιο, χρώμα, χαρακτική, φωτογραφία, ψηφιακή εκτύπωση, βίντεο, εγκαταστάσεις). Τα έργα έχουν ως αφορμή την ιστορικότητα του χώρου και ειδικότερα τη χρήση του στη διάρκεια του 20ού αιώνα ως φυλακών πολιτικών κρατουμένων. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χαρούλα Αμοιρίδου, Εμπρού Γιουσούφ, Γιώργος Κιτσούκης, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Ευπραξία Μπαντάζου, Μαρίνα Σημάδη, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης, Πηγή Φασλά, Νάσος Χαλκίδης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο, Σάββατο 16 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. και οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά 9 π.μ. - 3 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Οι ταινίες της βδομάδας

Les Miserables / Οι Αθλιοι (2019), Ladj Ly

«Οι Αθλιοι» είναι η εξιστόρηση μιας μέρας στη Μοφερμέιγ, ένα από τα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού, εκεί που ο Βίκτωρ Ουγκώ έγραψε τους δικούς του «Αθλιους». Εκεί, ζουν ακόμα οι σύγχρονοί μας «Αθλιοι». Η αναφορά του σκηνοθέτη είναι σαφής.

Ο Λατζ Λι, μετανάστης και ο ίδιος από το Μάλι, είναι «γέννημα - θρέμμα» των παρισινών γκέτο και, όπως λέει, τα προάστια είναι το «πλατό» του. Εκεί που έχει στοιβαχτεί φτηνό εργατικό δυναμικό, κυρίως μετανάστες. Εκεί όπου βασιλεύουν ο κοινωνικός αποκλεισμός, η υψηλή ανεργία, οι διακρίσεις, η περιθωριοποίηση, η εγκληματικότητα, η αστυνομοκρατία, τα ναρκωτικά και βέβαια η φτώχεια. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την εξέγερση των γκέτο στο Παρίσι, το 2005, στα αποκαΐδια της οποίας έστησε ο Σαρκοζί την πολιτική του καριέρα. Η ταινία απέσπασε φέτος το Βραβείο της Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών.

Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιπολίας της αστυνομίας, ώστε να συστηθεί ο νεοφερμένος αστυνομικός της ομάδας με τη γειτονιά. Τα πράγματα ξεφεύγουν, καθώς η αστυνομία λύνει με τη βία μια παρεξήγηση μεταξύ των συμμοριών. Ενα drone καταγράφει το σκηνικό εκθέτοντας την αστυνομία και τις μεθόδους της και έτσι προδιαγράφεται η αναπόφευκτη σύγκρουση...

Σκηνή από την ταινία «Οι Αθλιοι»
Σκηνή από την ταινία «Οι Αθλιοι»
Σίγουρα, στα θετικά της ταινίας είναι ότι καταφέρνει να μας ξεναγήσει σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό του προαστίου. Στη Μοφερμέιγ όλα κρέμονται σε μια κλωστή, μια κλωστή που πολύ εύκολα μετατρέπεται σε φιτίλι. Η αστυνομία, όσο επικρατεί ησυχία, κάνει τα «στραβά μάτια» σε όσους συνεργάζονται μαζί της, προσπαθώντας να κρατήσει μια σχετική ισορροπία. Αυτό, βέβαια, δεν την εμποδίζει από το να παρενοχλεί κορίτσια για την πλάκα της, να κυνηγά μικρά παιδιά ως εγκληματίες βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και να πραγματοποιεί έρευνα σε σπίτια χωρίς ένταλμα, αλλά από την άλλη να αφήνει ήσυχο τον έμπορο ναρκωτικών. Συχνά κάνει τον διαμεσολαβητή στους πολέμους των συμμοριών, μόλις όμως τα πράγματα ξεφύγουν λίγο από τον απόλυτο έλεγχό της, τότε ως κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους επιβάλλει το δίκαιο του ισχυρού.

Ομως, δυστυχώς, μένει σε αυτήν τη σκέτη περιγραφή. Δεν το πάει παρακάτω. Πράγματι, η πραγματικότητα είναι σύνθετη, φράση που χρησιμοποιεί και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, για να δικαιολογήσει, όμως, την άποψή του, ότι «υπάρχει καλό και κακό σε όλες τις πλευρές»...

***

The Good Liar/ Ο καλός ψεύτης (2019), Bill Condon

Θρίλερ μυστηρίου που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέφρι Χάτσερ. Ο Ρου είναι ένας απατεώνας που εξαπατά ανθρώπους, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά, μέσω εταιρειών offshore. Ενώ ξεκινά με την ίδια πρόθεση να εκμεταλλευτεί και την Μπέτι, γυναίκα που γνώρισε μέσω διαδικτύου, η πορεία του εγχειρήματός του δεν έχει την επιθυμητή κατάληξη. Εξαιρετικά καλοδουλεμένο σενάριο με συνεχείς ανατροπές, με δυο καταπληκτικές ερμηνείες από τους Ian McKellen και Helen Mirren.


Π. Α.

Η Φιλαρμόνια για τον Νίκο Σκαλκώτα

Τη Δευτέρα 18 Νοέμβρη στις 20.30, στην αίθουσα «Χρ. Λαμπράκης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Νίκο Σκαλκώτα για τα 70 χρόνια από το θάνατό του, το οποίο φιλοδοξεί να ξανασυστήσει τον Ελληνα συνθέτη και την ιδιοφυΐα της μουσικής του, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή, φέρνει κοντά τον «δάσκαλο» Αρνολντ Σένμπεργκ με τους «μαθητές» του, Νίκο Σκαλκώτα και Αντον Βέμπερν. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την «Πασακάλια» του Βέμπερν, το Κοντσερτίνο για δύο πιάνα και ορχήστρα και τη «Μικρή σουίτα» για ορχήστρα εγχόρδων του Σκαλκώτα.

Με την ορχήστρα συμπράττουν, ως σολίστ στο πιάνο, η Μπεάτα Πίντσετιτς και ο Χρήστος Σακελλαρίδης.

Κώστας Θωμαΐδης και Encardia αύριο Σάββατο

Αύριο, Σάββατο 16 Νοέμβρη, οι Πλανόδιες Μουσικές του Κώστα Θωμαΐδη συναντώνται στο ΙΛΙΟΝ plus (Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17, Αθήνα) στις 22.30 με τους Encardia σε μια ιδιαίτερη παράσταση. Ειδικό κομμάτι της βραδιάς το αφιέρωμα σε εργατικά, πολιτικά τραγούδια της Κάτω Ιταλίας και στο ελληνικό πολιτικό τραγούδι της αντιδικτατορικής - και όχι μόνο - περιόδου, καθώς θα ξημερώνει η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η μουσική παράσταση του Κ. Θωμαΐδη θα ολοκληρωθεί το επόμενο Σάββατο, με καλεσμένο - έκπληξη, αυτήν τη φορά. Πρόκειται για μια παράσταση που στοχεύει στη μνήμη και το συναίσθημα, στη συνύπαρξη μέσα από μια σειρά αγαπημένων τραγουδιών.

Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Ντρουμπογιάννης (πιάνο), Μπέλα Λιονάκη (ακορντεόν).

Τηλέφωνο κρατήσεων - πληροφορίες: 210.8824.383.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ