ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
XΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
«Αγανάκτηση» της Κίνας για τη στάση των ΗΠΑ

Ενώ την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί τοπικές εκλογές

Για προσπάθεια αποσταθεροποίησης κατηγορεί η Κίνα τις ΗΠΑ

Copyright 2019 The Associated

Για προσπάθεια αποσταθεροποίησης κατηγορεί η Κίνα τις ΗΠΑ
ΠΕΚΙΝΟ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η κυβέρνηση της Κίνας αντέδρασε έντονα σε νομοσχέδιο που ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ, εκφράζοντας στήριξη στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες στην πραγματικότητα αφορούν τους όρους αυτονομίας του συγκεκριμένου διεθνούς σημασίας χρηματοπιστωτικού κέντρου, που αποτελεί βέβαια τμήμα της κινεζικής επικράτειας και προφανώς αξιοποιούνται στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα, ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Μα Ζαοσού, κάλεσε στο υπουργείο τον υπηρεσιακό επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο, Ουίλιαμ Κλάιν, και του επέδωσε μια «έντονη διαμαρτυρία» για να «εκφράσει την αγανάκτησή του» για το νομοσχέδιο αυτό.

Ακόμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε ότι η αμερικανική Γερουσία «εθελοτυφλεί» μπροστά στα «γεγονότα» στο Χονγκ Κονγκ αλλά και σε ό,τι αφορά «την ευημερία» των πολιτών του. Αξιοποιώντας την εμφάνιση διαφόρων ενόπλων (με τόξα, μάσκες, βόμβες μολότοφ κ.τ.λ.) υποστήριξε ότι «εγκληματικές ενέργειες προβάλλονται ως αγώνας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» και ότι η Ουάσιγκτον έχει «κρυφή ατζέντα», που περιλαμβάνει - όπως ισχυρίστηκε - την αποσταθεροποίηση τόσο του Χονγκ Κονγκ, όσο και της Κίνας. «Καλούμε τις ΗΠΑ να κατανοήσουν την κατάσταση, να σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες προτού είναι αργά και να λάβουν αμέσως μέτρα για να αποτρέψουν αυτό το νομοσχέδιο να γίνει νόμος», ανέφερε ο Γκενγκ.

Στο μεταξύ, μέχρι και χτες κάποιοι διαδηλωτές παρέμεναν ακόμα κλεισμένοι στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, ενώ εξακολουθούσε να συζητιέται έντονα η εμφάνιση Κινέζων στρατιωτών στους δρόμους της πόλης (προς το παρόν;) με στόχο να βοηθήσουν στην καθαριότητά της.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα δυτικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν άμεσα καταγγελίες ενός πρώην υπαλλήλου του προξενείου του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία ότι υπέστη ξυλοδαρμό και στέρηση ύπνου από άνδρες της κινεζικής μυστικής αστυνομίας. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ράαμπ, δήλωσε ότι αυτή η μεταχείριση «συνιστά βασανιστήρια» και κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι «αναμένουμε οι κινεζικές αρχές να ερευνήσουν (την υπόθεση) και να κάνουν όσους ευθύνονται να λογοδοτήσουν».

Στο μεταξύ, την Κυριακή κανονικά έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των περίπου 400 μελών των 18 τοπικών συμβουλίων του Χονγκ Κονγκ. Αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο και οι τοπικές αρχές δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν την αναβολή τους ανησυχώντας ότι θα έχουν σημαντικές απώλειες. Η «Λαϊκή Ημερησία» (εφημερίδα του ΚΚ Κίνας) πρόσφατα σημείωνε ότι η διεξαγωγή «δίκαιων εκλογών» είναι δυνατή μόνο αν πρώτα οι αρχές «αντιμετωπίσουν τις ταραχές» και «αποκαταστήσουν την ειρήνη». Χτες, ο εκπρόσωπος του τοπικού υπουργικού συμβουλίου Μάθιου Τσέουνγκ δήλωσε ότι περαιτέρω συνέχιση της βίας θα μπορούσε «να καταστρέψει» τη διεξαγωγή των εκλογών.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή στις εκλογές στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του «Demosisto», κατηγορώντας τους ότι ζήτησαν την «παρέμβαση ξένων δυνάμεων» και αμφισβήτησαν την αρχή «μία χώρα - δύο συστήματα». Το «Demosisto» προκρίνει την περαιτέρω αυτονόμηση του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα.

ΣΥΡΙΑ
Νέες αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μπαράζ επιδρομών σε θέσεις του συριακού και του ιρανικού στρατού πέριξ της Δαμασκού και τμήματος των υψωμάτων του Γκολάν που παραμένουν στη Συρία εξαπέλυσαν χτες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, με πρόσχημα τη ρίψη τεσσάρων ρουκετών από τα συριακά εδάφη προς το Ισραήλ. Οι επιθέσεις, που χτύπησαν και το στρατηγείο του συριακού στρατού στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, προκάλεσαν το θάνατο 23 Σύρων και Ιρανών και τον τραυματισμό άλλων 16 και φέρεται πως έγιναν σε συνεννόηση και συντονισμό με τον ρωσικό στρατό.

Ο συντονισμός των επιθέσεων στη Συρία δεν διαψεύστηκε (τουλάχιστον άμεσα) από τη Ρωσία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της οποίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ τις αποδοκίμασε ως «λάθος κίνηση» που έρχεται «σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

Οι Ισραηλινοί, πάντως, επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις έναντι των ιρανικών ειδικών δυνάμεων Αλ Κουντς και του συριακού στρατού, λέγοντας πως ήταν αντίποινα για τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τις δικαιολόγησε λέγοντας ότι «θα επιτεθούμε σε όποιον μας επιτεθεί». Πρόσθεσε πως τα ισραηλινά μαχητικά έπληξαν «περίπου δέκα στρατιωτικούς στόχους», περιλαμβανομένων αποθηκών και στρατιωτικών διοικητικών κέντρων.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε πως η συριακή αεράμυνα απάντησε σε «βαριά επίθεση» της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, καταρρίπτοντας πολλούς πυραύλους κοντά στη Δαμασκό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα προχώρησε στη δημιουργία «εθνικού ταμείου για τη βιομηχανική παραγωγή», με στόχο «το μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής της», όπως μετέδωσε και το ΑΠΕ. Το κεφάλαιο του νέου ταμείου ανέρχεται στα 147,2 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 21,02 δισεκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με ανακοίνωση της «CRRC Corporation Ltd.», που είναι βασικός μέτοχος του ταμείου. Το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγχει το 15,29% του μετοχικού κεφαλαίου. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings» διατήρησε σταθερό το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του κινεζικού Δημοσίου, στη βαθμίδα A+ με σταθερή προοπτική.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποίησαν χτες την πρώτη τους εθνική απεργία στην Ολλανδία, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και προσλήψεις προσωπικού για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Συνολικά απήργησαν νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό σε 83 νοσοκομεία, 32 κλινικές ημερήσιας νοσηλείας και 4 κέντρα αποκατάστασης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ κατέθεσε χτες το απόγευμα στο Κογκρέσο ότι ο Πρόεδρος Τραμπ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διηύθυναν την «επιχείρηση πίεσης» στην Ουκρανία. Νωρίτερα ο Αμερικανός αντιστράτηγος Αλεξάντερ Βίντμαν, που έχει γεννηθεί στο Κίεβο της Ουκρανίας και είναι βασικός μάρτυρας στην έρευνα για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, παραδέχτηκε στη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο ότι οι Ουκρανοί τού είχαν προτείνει να γίνει ο υπουργός Αμυνας της χώρας τους και ότι το απέρριψε αμέσως.

ΒΑΛΕΤΑ.-- Η αστυνομία της Μάλτας συνέλαβε χτες τον γνωστό Μαλτέζο επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεχ πάνω στη θαλαμηγό του στο πλαίσιο έρευνας για την (προ δύο ετών) δολοφονία της δημοσιογράφου και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. Τον Φλεβάρη του 2017, οκτώ μήνες πριν από τον θάνατό της, η Γκαλιζία είχε γράψει στο μπλογκ της για μια μυστηριώδη εταιρεία στο Ντουμπάι, με την επωνυμία «17 Black Limited», η οποία, σύμφωνα με την ίδια, είχε διασυνδέσεις με Μαλτέζους πολιτικούς. Αργότερα αποδείχτηκε ότι η εταιρεία ανήκει στον Φένεχ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών προκάλεσαν χτες τα ξημερώματα τον τραυματισμό περίπου 30 διαδηλωτών κοντά στην γέφυρα Αχράρ στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Brexit και Υγεία στο επίκεντρο του ντιμπέιτ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η διαδικασία του Brexit, το σύστημα Υγείας και ο θεσμός της μοναρχίας κυριάρχησαν ως θέματα στο πρώτο ντιμπέιτ που είχαν αργά το βράδυ της Τρίτης ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο βρετανικό δίκτυο ITV.

Ο Τζόνσον έδωσε έμφαση στην ατζέντα του Συντηρητικού Κόμματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι μόνο αυτός είναι σε θέση «να τερματίσει το αδιέξοδο» ώστε «να πάει η χώρα μπροστά». Προσπάθησε δε να στριμώξει τον αντίπαλό του, ρωτώντας τον αν θα υποστήριζε το Brexit με μία νέα συμφωνία ή παραμονή στην ΕΕ σε περίπτωση που υπερίσχυε το ΝΑΙ σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο Κόρμπιν απέφυγε να πάρει κατηγορηματικά θέση, μολονότι όπως ισχυρίστηκε «είναι ξεκάθαρη» η θέση του Εργατικού Κόμματος για το ζήτημα του Brexit. Επικέντρωσε στην ατζέντα των Εργατικών σε θέματα όπως ο τερματισμός της λιτότητας και η Υγεία, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση Brexit θα ξεπουλήσει το βρετανικό σύστημα Υγείας στις αμερικανικές πολυεθνικές. Επίσης κατηγόρησε τον Τζόνσον πως ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι θα διαπραγματευτεί νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2020.

Σε ερώτηση που δέχτηκαν για το θεσμό της μοναρχίας, ο πρωθυπουργός απάντησε πως είναι άμεμπτος και ο Κόρμπιν πως χρήζει «βελτίωσης». Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αντιπολιτευόμενοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δημοσιοποίησαν το πρόγραμμά τους ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκέμβρη, σχεδιάζοντας σημαντικά ποσά για επενδύσεις γύρω από την «πράσινη ανάπτυξη» και υψηλότερες δαπάνες σε δημόσιες υπηρεσίες.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Προειδοποιήσεις Σαλμάν προς το Ιράν

ΡΙΑΝΤ.--

Στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και τις σχέσεις με το Ιράν και την Υεμένη επικεντρώθηκε το χτεσινό διάγγελμα του βασιλιά Σαλμάν, με αφορμή τη μετοχοποίηση του 1,5% της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «Aramco» για την άντληση 25,6 δισ. δολαρίων.

Ο Σαουδάραβας μονάρχης δεν παρέλειψε να καταφερθεί εναντίον του γειτονικού Ιράν, κατηγορώντας το πως βρίσκεται πίσω από τις δύο επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της «Aramco» που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβρη με πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στο έδαφος της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας.

Ο βασιλιάς Σαλμάν αναφερόμενος στην Υεμένη (στην οποία η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της συνεχίζουν μία καταστροφική στρατιωτική επίθεση εδώ και περίπου πέντε χρόνια) εξέφρασε την «ελπίδα» ότι η πρόσφατη συμφωνία «ειρήνευσης» ανάμεσα σε αυτονομιστές του νότου και την κυβέρνηση του Υεμενίτη Προέδρου Χάντι «θα ανοίξει την πόρτα σε περισσότερες ειρηνευτικές συνομιλίες».

ΧΙΛΗ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων

Εντονες είναι οι αντιδράσεις στη Χιλή από τη συνέχιση της καταστολής από τις δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι σε διαδηλωτές που κινητοποιούνται ενάντια στα μέτρα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα και τους ελιγμούς, όπως ο τελευταίος, σε συμφωνία με ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Το γραφείο γενικού εισαγγελέα της Χιλής αναγκάστηκε να ανοίξει έρευνα για τις 26 δολοφονίες διαδηλωτών κατά τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις, που διήρκεσαν περίπου ένα μήνα, ενώ εξετάζεται και η καταγγελία ότι δύο θάνατοι διαδηλωτών επήλθαν ενώ ήταν υπό αστυνομική κράτηση.

Πάντως, την Τρίτη κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και το ΚΚ Χιλής, κατέθεσαν αίτημα αποπομπής του Προέδρου Πινιέρα για τις μεγάλες ευθύνες του στην κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ανθρώπων. Πέρα από τους νεκρούς, γύρω στους 2.000 είναι οι τραυματίες, με 200 να έχουν χάσει την όραση από το ένα μάτι, και γύρω στους 6.000 οι συλληφθέντες. Ενα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλώσεων που συνεχίζονται με μικρότερη ένταση είναι η απελευθέρωσή τους.

Επίσης, το θέμα των σωματικών βλαβών που υπέστησαν διαδηλωτές είναι ζήτημα που πρόβαλαν σε κινητοποίησή τους την Τετάρτη οι Ενώσεις των Γιατρών της Χιλής, ενώ 19-20 Νοέμβρη έγινε 48η απεργία από τους εργαζόμενους όλων των κλάδων του Δημοσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ