Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Brexit και Υγεία στο επίκεντρο του ντιμπέιτ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η διαδικασία του Brexit, το σύστημα Υγείας και ο θεσμός της μοναρχίας κυριάρχησαν ως θέματα στο πρώτο ντιμπέιτ που είχαν αργά το βράδυ της Τρίτης ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο βρετανικό δίκτυο ITV.

Ο Τζόνσον έδωσε έμφαση στην ατζέντα του Συντηρητικού Κόμματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι μόνο αυτός είναι σε θέση «να τερματίσει το αδιέξοδο» ώστε «να πάει η χώρα μπροστά». Προσπάθησε δε να στριμώξει τον αντίπαλό του, ρωτώντας τον αν θα υποστήριζε το Brexit με μία νέα συμφωνία ή παραμονή στην ΕΕ σε περίπτωση που υπερίσχυε το ΝΑΙ σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο Κόρμπιν απέφυγε να πάρει κατηγορηματικά θέση, μολονότι όπως ισχυρίστηκε «είναι ξεκάθαρη» η θέση του Εργατικού Κόμματος για το ζήτημα του Brexit. Επικέντρωσε στην ατζέντα των Εργατικών σε θέματα όπως ο τερματισμός της λιτότητας και η Υγεία, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση Brexit θα ξεπουλήσει το βρετανικό σύστημα Υγείας στις αμερικανικές πολυεθνικές. Επίσης κατηγόρησε τον Τζόνσον πως ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι θα διαπραγματευτεί νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2020.

Σε ερώτηση που δέχτηκαν για το θεσμό της μοναρχίας, ο πρωθυπουργός απάντησε πως είναι άμεμπτος και ο Κόρμπιν πως χρήζει «βελτίωσης». Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αντιπολιτευόμενοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δημοσιοποίησαν το πρόγραμμά τους ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκέμβρη, σχεδιάζοντας σημαντικά ποσά για επενδύσεις γύρω από την «πράσινη ανάπτυξη» και υψηλότερες δαπάνες σε δημόσιες υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ