Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σήμερα η γενική απεργία ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

Μέσα σε κλίμα αυταρχισμού και διώξεων αγωνιστών συνδικαλιστών από την αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας, του Ιβάν Ντούκε, πραγματοποιείται σήμερα η πανεθνική γενική απεργία και προγραμματίζονται απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις και στις 32 επαρχίες σε όλη τη χώρα. Η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών (CUT) και όλα τα μεγάλα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στην πετρελαιοβιομηχανία, στη χημική βιομηχανία, στην ηλεκτρική ενέργεια, στις δημόσιες υπηρεσίες, οι φοιτητικές ενώσεις, οι ενώσεις αγροτών έχουν απευθύνει κάλεσμα για μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, για να διατρανωθεί η αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που χτυπάει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κυρίως των νέων, φορτώνει με νέα βάρη τα λαϊκά στρώματα, την ώρα που φέρνει νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές και το Κολομβιάνικο ΚΚ, την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν έφοδοι της αστυνομίας σε σπίτια συνδικαλιστών και οργανωτών της απεργίας από διάφορες οργανώσεις στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, στο Κάλι και το Μεντεγίν, με το πρόσχημα της «αναζήτησης εκρηκτικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων». Είναι φανερό ότι τέτοιες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης αποσκοπούν στην τρομοκράτηση λαϊκών δυνάμεων, ενώ έχει δοθεί εντολή και στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα 1ου βαθμού, για να «επιβληθεί η έννομη τάξη». Επίσης, η κεντρική κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα σε τοπικές αρχές να προχωρούν κατά την κρίση τους σε εφαρμογή «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», επί της ουσίας στρατιωτικού νόμου.

Οι διοργανωτές της απεργίας δηλώνουν ότι αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τον συντονισμό μιας μεγάλης κοινωνικής διαμαρτυρίας για να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα. Ενάντια στην επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στην καθιέρωση μισθού για τους νέους στο 75% του βασικού, στο ωρομίσθιο, στο χτύπημα του δικαιώματος των εργαζομένων σε αξιοπρεπή σύνταξη, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ασφάλισης και οργανισμών στρατηγικής σημασίας, ενάντια στη φοροληστεία στα λαϊκά στρώματα ενώ φοροαπαλλάσσονται οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Στα αιτήματα είναι ακόμη να σταματήσουν οι παραβιάσεις από το κράτος της ειρηνευτικής συμφωνίας και των δολοφονιών λαϊκών αγωνιστών, να σταματήσει η ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία και την κοινωνική διαμαρτυρία. Επίσης, δηλώνουν ότι θα περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις και καλούν σε επαγρύπνηση ενάντια στην πρακτική του κράτους να «φυτεύει» προβοκάτορες για να χτυπά μετά τις μαζικές διαδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ