Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων

Εντονες είναι οι αντιδράσεις στη Χιλή από τη συνέχιση της καταστολής από τις δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι σε διαδηλωτές που κινητοποιούνται ενάντια στα μέτρα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα και τους ελιγμούς, όπως ο τελευταίος, σε συμφωνία με ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Το γραφείο γενικού εισαγγελέα της Χιλής αναγκάστηκε να ανοίξει έρευνα για τις 26 δολοφονίες διαδηλωτών κατά τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις, που διήρκεσαν περίπου ένα μήνα, ενώ εξετάζεται και η καταγγελία ότι δύο θάνατοι διαδηλωτών επήλθαν ενώ ήταν υπό αστυνομική κράτηση.

Πάντως, την Τρίτη κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και το ΚΚ Χιλής, κατέθεσαν αίτημα αποπομπής του Προέδρου Πινιέρα για τις μεγάλες ευθύνες του στην κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ανθρώπων. Πέρα από τους νεκρούς, γύρω στους 2.000 είναι οι τραυματίες, με 200 να έχουν χάσει την όραση από το ένα μάτι, και γύρω στους 6.000 οι συλληφθέντες. Ενα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλώσεων που συνεχίζονται με μικρότερη ένταση είναι η απελευθέρωσή τους.

Επίσης, το θέμα των σωματικών βλαβών που υπέστησαν διαδηλωτές είναι ζήτημα που πρόβαλαν σε κινητοποίησή τους την Τετάρτη οι Ενώσεις των Γιατρών της Χιλής, ενώ 19-20 Νοέμβρη έγινε 48η απεργία από τους εργαζόμενους όλων των κλάδων του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ